av strykarkatten » fre nov 17, 2017 20:54
Hej bryggare, jag har precis börjat brygga eget. Köpte ett basic kit från hembryggarna och satte min första ipa i söndags och en tjeckisk pilsner idag. Jag vill göra en dubbel indian pale alr, men väldigt mörk till färgen så tänkte ha svart malt till lakningen.
Sen vill jag ha den runt 8% och torr som en sträv cider. Funderar på champagnejäst. Vilket humle är bäst för en oblommig ipa?
.tänkte typ:
4kg malt
2,55kg pilsnermalt
460g pale ale malt
200g havregryn
Vad bör jag fylla på med mer? Caramel malt antar jag men vill inte ha den söt.
110g humle
45g nelson sauvin/kottar
35g first gold/kottar
30g Taiheke (NZ Cascade)/kottar
Osäker på vilkan sort jag vill ha och räcker de med 110g. Någon torrhumling också, kanske cascad? en 40-50g några dagar i jäshinken sen byta till en annan jäshink för att minska blommigheten.
2pkt jäst eller funkar ett om de är champagnejäst?
Hej bryggare, jag har precis börjat brygga eget. Köpte ett basic kit från hembryggarna och satte min första ipa i söndags och en tjeckisk pilsner idag. Jag vill göra en dubbel indian pale alr, men väldigt mörk till färgen så tänkte ha svart malt till lakningen.
Sen vill jag ha den runt 8% och torr som en sträv cider. Funderar på champagnejäst. Vilket humle är bäst för en oblommig ipa?
.tänkte typ:
4kg malt
2,55kg pilsnermalt
460g pale ale malt
200g havregryn
Vad bör jag fylla på med mer? Caramel malt antar jag men vill inte ha den söt.
110g humle
45g nelson sauvin/kottar
35g first gold/kottar
30g Taiheke (NZ Cascade)/kottar
Osäker på vilkan sort jag vill ha och räcker de med 110g. Någon torrhumling också, kanske cascad? en 40-50g några dagar i jäshinken sen byta till en annan jäshink för att minska blommigheten.
2pkt jäst eller funkar ett om de är champagnejäst?