av latmasken » ons sep 06, 2017 21:16
Ja, en refraktometer är väldigt smidig för att mäta sockerhalten i bär innan man börjar jäsa. Ska man jäsa fruktmassa kan det vara svårt att få fram tillräckligt mycket saft för att få hydrometern att flyta fritt i mätglaset, men med refraktometern behöver man bara en droppe saft.
När jäsningen kommit igång eller jäst klart fungerar en refraktometer såvitt jag förstått inte alls, där är det hydrometern som gäller.
Kan man verkligen använda den för att mäta alkoholhalt? Den här sidan säger t.ex. att man måste kombinera refraktometer med hydrometer för att räkna fram alkoholhalt:
https://www.bellinghamandstanley.com/ltd/abv_kit.html
Ja, en refraktometer är väldigt smidig för att mäta sockerhalten i bär innan man börjar jäsa. Ska man jäsa fruktmassa kan det vara svårt att få fram tillräckligt mycket saft för att få hydrometern att flyta fritt i mätglaset, men med refraktometern behöver man bara en droppe saft.
När jäsningen kommit igång eller jäst klart fungerar en refraktometer såvitt jag förstått inte alls, där är det hydrometern som gäller.
Kan man verkligen använda den för att mäta alkoholhalt? Den här sidan säger t.ex. att man måste kombinera refraktometer med hydrometer för att räkna fram alkoholhalt:
https://www.bellinghamandstanley.com/ltd/abv_kit.html