Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Flottör eller refraktometer?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Flottör eller refraktometer?

Re: Flottör eller refraktometer?

av Häxbryggaren » tor nov 16, 2017 21:26

Re: Flottör eller refraktometer?

av click » ons sep 06, 2017 22:20

Re: Flottör eller refraktometer?

av click » ons sep 06, 2017 22:13

Nej, det är inte exakt en sån jag har, min är som sagt för att mäta alkoholhalt i sprit. Den har en helt annan kalibrering, men principen är ju densamma. Ville bara berätta om min erfarenhet med billiga refraktometrar :)

Re: Flottör eller refraktometer?

av latmasken » ons sep 06, 2017 21:16

Ja, en refraktometer är väldigt smidig för att mäta sockerhalten i bär innan man börjar jäsa. Ska man jäsa fruktmassa kan det vara svårt att få fram tillräckligt mycket saft för att få hydrometern att flyta fritt i mätglaset, men med refraktometern behöver man bara en droppe saft.

När jäsningen kommit igång eller jäst klart fungerar en refraktometer såvitt jag förstått inte alls, där är det hydrometern som gäller.

Kan man verkligen använda den för att mäta alkoholhalt? Den här sidan säger t.ex. att man måste kombinera refraktometer med hydrometer för att räkna fram alkoholhalt:
https://www.bellinghamandstanley.com/ltd/abv_kit.html

Re: Flottör eller refraktometer?

av click » ons sep 06, 2017 6:37

Jag har en billig refraktometer som är tänkt att mäta alkoholhalt med (för destilering dvs.) Den är kass, mäter väldigt fel tyvärr.
Väldigt smidigt med refraktometer, man kan ju lätt kolla sockerhalten i bär tex. Men jag skulle tro att man får lägga ner lite pengar om man vill ha en man kan lita på.

Flottör eller refraktometer?

av HackKing » tis sep 05, 2017 22:33

Har alltid använt oechsle-flottör, men ser nu att man får refraktometrar förmånligt från Kina; t.ex. https://www.aliexpress.com/item/Beer-Wort-and-Wine-Refractometer-brewing-refractometer-brix-0-32-and-1-000-1-120-Dual/32811556325.html . Är en så billig nåt att ha? Kompletterar de varandra?

Upp