Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Passionsvin

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Passionsvin

Re: Passionsvin

av Öbo » tor feb 01, 2018 21:05

Buteljerade några flaskor lite före julen och resten hamnade i en 5L dunk.
Smakade en flaska några veckor senare och det var vidrigt.

Receptet rekommenderas inte

Re: Passionsvin

av Öbo » ons sep 06, 2017 18:35

Jäsningen hade kommit igång idag så tillsatte ingen ny jäst.
Filtrerar bort frukten och fyllde upp till 8L sträcket.

(provar göra ett nytt vin med den bortfiltrerade frukten för att se hur mycket smak det är kvar, fyllde upp den till 4L, socker tillsätts nån gång)

Re: Passionsvin

av Öbo » tis sep 05, 2017 18:00

Det har ännu inte börjat jäsa på en vecka idag.
Jag har inte mätt Oeschle men hinken borde vara tät för nivån stannar på plats om man trycker ut lite luft.

Bifogar logg:

29.08-2017

300g gula russin
1kg passionsfrukt (475g)
1,5kg appelsiner (saften av)
950g citron (saften av)
150g rönnbär, något omogna ("frostnypta" i frysen) (kokande vatten över före)
100g röda vinbär
3st bananer (277g skalade)
500g socker
+Svavla (Campden)
+pektolase (Zymex)
+ ~1,7L kokande vatten upp till 5L i hinken.
+ rivet skal av en appelsin
30.08-17:
22:00 Tillsatte jäst Lalvin 71B-1122. En skvätt jästnäring.
OE 88 på 5l. /8=11%

01.09-17:
Tilsatte 500g socker på 1L vatten, rört om. Och lade på lock och jäsrör
Bör räkna på oeschle och tillsätta mer socker om någon vecka.
02.09-17:
Rört om. 22:30, Ingen aktivitet i jäsrör, aktiverade ⅓ påse som jag tillade. Slarvade med temperaturerna på första jästen…
03.09-17:
Aktiverat sista ⅓ av jästen och gjort en förkultur med socker, jästnäring och 0,5L vatten, där jästen 100% säkert var aktiv, tillade 0.25L av denna.
04.09-17:
Rört om, inget direkt tecken på jäsning.
05.09-71:
Inget tecken på jäsning, rört om

-----
Det är för stunden 7L i hinken, inklusive frukt.

Så, kan det vara nån av mina ingredienser som är väldigt konserverande eller vad försiggår riktigt?...
Lagt till fel ämnen? Köpta från humlegårdens.

Funderar på att göra en förkultur på Ec-1118 och tillsätta då den verkar mer aggressiv.
Det luktar än så länge fräscht så det borde gå att rädda.

Re: Passionsvin

av Öbo » ons aug 30, 2017 21:43

Tillade Lalvin 71B-1122 och lite jästnäring.
Står nu med duk över.
Bilagor
.
.
_20170830_224126.JPG (410.66 KiB) Visad 239 gånger

Passionsvin

av Öbo » tis aug 29, 2017 21:21

God afton, jag slängde ihop ett vad jag kallar passionsvin ikväll.

300g gula russin
1kg passionsfrukt (475g)
1,5kg appelsiner (saften av)
950g citron (saften av)
150g rönnbär, något omogna ("frostnypta" i frysen) (kokande vatten över före)
100g röda vinbär
3st bananer (277g skalade)
500g socker
+Svavla
+pektolase
+ ~1,7L kokande vatten upp till 5L i hinken.


Det smakar och doftar väldigt gott för stunden.
Kommer att välja jäst imorgon och jag siktar på ~14-17%, något ditåt.


Men jag skulle behöva hjälp med två saker:
Hur mycket mer vatten vågar jag tillsätta, upp till 7L? 8L? (totalvolym). jag vill inte att de ska bli "blaskigt".

Funderar även på att tillsätta 0,5L ekologisk morotsjuice. "problemet(?)" är att den är fermenterad med mjölksyra (och honung).
(Pastöriserad) Borde jag inte eller är det bara att hälla i?

Upp