av Solan » tis aug 22, 2017 22:34
Jag har gjort ett starkvin på svarta vinbär: 9 kg svart vinbär, 7,5 kg socker, enzym, jästnärsalt och vinjäst. Vatten så det blev 26 liter.
Har tillsatt sockret lite pö om pö och det har bubblat ordentligt på 20 dagar. Nu har jag stoppat jäsningen och Oc. mätaren visar minus 10.
Jag använder ett jäskitt från vinboken-online ( Kompletta Viningredienser) som innehåller allt man behöver utom bär och socker.
Jag har lärt mig att ett vin inte kan jäsa mer än upp till 18%, men min uträkning ger ca 20%.
Jag har räknat till 310g socker/liter (inklusive fruktsocker i bären) och jästa till minus 10.
Jag brukar inte göra så starka viner, men tänkte prova ett starkt och sött vin, vill söta upp till ca +20. Sedan får det stå ganska länge och mogna.
Har jag räknat fel, eller kan vin jäsa starkare än 18%?
Tack för ett mycket intressant forum. Har läst mycket, men nu provar jag skriva lite.
Jag har gjort ett starkvin på svarta vinbär: 9 kg svart vinbär, 7,5 kg socker, enzym, jästnärsalt och vinjäst. Vatten så det blev 26 liter.
Har tillsatt sockret lite pö om pö och det har bubblat ordentligt på 20 dagar. Nu har jag stoppat jäsningen och Oc. mätaren visar minus 10.
Jag använder ett jäskitt från vinboken-online ( Kompletta Viningredienser) som innehåller allt man behöver utom bär och socker.
Jag har lärt mig att ett vin inte kan jäsa mer än upp till 18%, men min uträkning ger ca 20%.
Jag har räknat till 310g socker/liter (inklusive fruktsocker i bären) och jästa till minus 10.
Jag brukar inte göra så starka viner, men tänkte prova ett starkt och sött vin, vill söta upp till ca +20. Sedan får det stå ganska länge och mogna.
Har jag räknat fel, eller kan vin jäsa starkare än 18%?
Tack för ett mycket intressant forum. Har läst mycket, men nu provar jag skriva lite.