Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Laphroaig » tis mar 26, 2024 23:00

Cyberjunkie skrev: tis mar 26, 2024 19:48 När man gör vin säger dom att man ska undvika att få i syre i vinet när det jäst färdigt. men ändå skakar folk ur kolsyran? fattar inte hur det hänger ihop. om syre gör vinet odrickbart hur kan man då skaka ur kolsyran helt? förlåt om det är noob fråga men såg tråden och var tvungen att fråga.
Men om du skakar hinken och håller en (hyfsat ren) tumme över hålet för jäsröret så kommer det väl inte in så mycket syre i hinken? Eller?

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Cyberjunkie » tis mar 26, 2024 19:48

När man gör vin säger dom att man ska undvika att få i syre i vinet när det jäst färdigt. men ändå skakar folk ur kolsyran? fattar inte hur det hänger ihop. om syre gör vinet odrickbart hur kan man då skaka ur kolsyran helt? förlåt om det är noob fråga men såg tråden och var tvungen att fråga.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Fisken » lör feb 24, 2024 10:45

Campingen skrev: tis jan 09, 2024 17:43
Har du, eller någon annan såklart, någon erfarenhet av kolsyra (cornelius-fat) vin ? Finns ju många kolsyretabeller för olika sorters öl men jag har iaf ingen hittat för vin. Vi tänkte då kolsyra viner som är lite eftersötade som tex jordgubbsvin, rabarber/jordgubb, äpple etc och tänker mig att inte alltför mkt kolsyra skulle passa. Jag har möjlighet att stoppa in fatet i en oanvänd vinkyl som kan kyla ner till ca +5
Mousserande vin är vanligtvis betydligt hårdare kolsyrat än öl. Skulle kolla in maltmagmus kolsyretabell och välja den kolsyrevolym som anges för cider.

Min erfarenhet är att ju sötare en dryck är desto mer kolsyrad behöver den vara. Men du får testa dig fram.
LexSecret skrev: lör feb 24, 2024 8:37
2. Primärjäsningen ska ju ske i hink. Men sekundärjäsningen då? Sker den med fördel i en Glasdamejeanne? Jag tänker att om sekundärjäsningen sker i en hink så kommer vinet skadas pga av all luft mellan ytan och locket? Eller tänker jag fel?

Tacksam för tankar kring detta.
Du har tänkt rätt, bortsett från att sekunderjäsningen snarare är en lagring och klarning än en jäsning. Mängden ingefära kan jag inte hjälpa dig med.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av LexSecret » lör feb 24, 2024 8:37

Ska brygga vin på Ingefära. Har två funderingar.

1. Finns massor av recept på nätet. Det som slår mig är att mängden ingefära som rekommenderas är extremt varierande. I vissa fall rekommenderas så lite som
70 grann och i andra 1 kg för en sats om 4,5 liter. Hur ska man resonera här egentligen?

2. Primärjäsningen ska ju ske i hink. Men sekundärjäsningen då? Sker den med fördel i en Glasdamejeanne? Jag tänker att om sekundärjäsningen sker i en hink så kommer vinet skadas pga av all luft mellan ytan och locket? Eller tänker jag fel?

Tacksam för tankar kring detta.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Campingen » tis jan 09, 2024 17:43

Fisken skrev: sön jan 07, 2024 17:59 Gillar själv att ha s-formade jäsrör i för då ser man om det är tätt eller inte. Med en propp eller ett lock kan man inte vara riktigt säker och det skulle kunna läcka in syre utan att man märker det.
Bra tanke! Tack :)

Har du, eller någon annan såklart, någon erfarenhet av kolsyra (cornelius-fat) vin ? Finns ju många kolsyretabeller för olika sorters öl men jag har iaf ingen hittat för vin. Vi tänkte då kolsyra viner som är lite eftersötade som tex jordgubbsvin, rabarber/jordgubb, äpple etc och tänker mig att inte alltför mkt kolsyra skulle passa. Jag har möjlighet att stoppa in fatet i en oanvänd vinkyl som kan kyla ner till ca +5

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Fisken » sön jan 07, 2024 17:59

Gillar själv att ha s-formade jäsrör i för då ser man om det är tätt eller inte. Med en propp eller ett lock kan man inte vara riktigt säker och det skulle kunna läcka in syre utan att man märker det.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Campingen » lör jan 06, 2024 21:12

Fisken skrev: lör jan 06, 2024 12:16
Campingen skrev: fre jan 05, 2024 10:25 Undrar då om man ska bulk-lagra längre i damejeanne (står i rumstemperatur) eller om jag ska kolsyra/buteljera i flaskor för att sen lagras i vinkyl.
Det finns fördelar med att lagra på jästfällningen en längre tid. Jag skulle låta den stå 6-12 månader innan kolsyrning. Håll damejeannen stängd och förvara den mörkt. Titta till den då och då och se så att det inte hänt något konstigt, typ att det bildats någon hinna på ytan, att jäsröret lossnat etc.
https://www.wineenthusiast.com/basics/a ... s-science/
Inte mycket jästfällning kvar i damejeannerna (bara väldigt liten hinna längst ner i botten) men jag kör med skruvkapsyler på damejeannerna eller är det bättre med jäsrör ? Ingen kolsyra, allt vin är utjäst till mellan 0.992 - 0.994 så bör inte bli något större tryck i dom tänker jag ?!
Men, har som du länkat läst lite om detta och det skulle vara trevligt att testa att lagra på jästfällning någon gång. :)

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Campingen » lör jan 06, 2024 21:07

latmasken skrev: fre jan 05, 2024 14:43 Fördelen med bulklagring är att allt vinet åldras likadant. Lagrar du på flaska kan olika flaskor smaka olika efter lagring.
Låter som en god idé! Låter det stå fram till våren åtminstone innan jag kör kolsyrning.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Fisken » lör jan 06, 2024 12:16

Campingen skrev: fre jan 05, 2024 10:25 Undrar då om man ska bulk-lagra längre i damejeanne (står i rumstemperatur) eller om jag ska kolsyra/buteljera i flaskor för att sen lagras i vinkyl.
Det finns fördelar med att lagra på jästfällningen en längre tid. Jag skulle låta den stå 6-12 månader innan kolsyrning. Håll damejeannen stängd och förvara den mörkt. Titta till den då och då och se så att det inte hänt något konstigt, typ att det bildats någon hinna på ytan, att jäsröret lossnat etc.
https://www.wineenthusiast.com/basics/a ... s-science/

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av latmasken » fre jan 05, 2024 14:43

Fördelen med bulklagring är att allt vinet åldras likadant. Lagrar du på flaska kan olika flaskor smaka olika efter lagring.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Campingen » fre jan 05, 2024 10:25

Har införskaffat mig ett set för tvångscarbonering (corneliusfat m.m) men undrar i vilken ordning man ska lagra/kolsyra för bäst resultat?
Jag har ca 20 liter vin som stått och klarnat i ca 3-4 månader i damejeanner (är kristallklart)
Undrar då om man ska bulk-lagra längre i damejeanne (står i rumstemperatur) eller om jag ska kolsyra/buteljera i flaskor för att sen lagras i vinkyl.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av latmasken » fre dec 29, 2023 16:50

Jag tycker maskindiskmedel är bra för att rengöra grejer, man kan fylla med vatten och maskindiskmedel och låta det stå ett par dagar så löses det mesta upp bra. Maskindiskmedlet är lite frätande.

Men är det riktigt skitigt kan man behöva mekanisk rengöring också. En lång flaskborste är bra men kan vara lite svårt att få till, IKEA har en som heter Medelvåg som är rätt bra (framförallt har den borst framåt) men den kan vara för kort för en stor damejeanne. Då får man försöka göra nån förlängning av skaftet. Jag har två "vanliga" flaskborstar (typen där skaftet är tvinnad ståltråd) som jag bockat till på olika sätt för att kunna komma åt bättre.

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Andy » tor dec 28, 2023 17:32

Lite tips finns i den här tråden:
viewtopic.php?p=72746

Undvik kokande/hett vatten. Kan göra så att glaset spricker

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Purple Haze » tor dec 28, 2023 16:41

Jag ställer frågan här i nybörjar-vinbryggartråden även om jag bryggde mängder med vin på 1970- och 1980-talet.

Min morfar var i öl- och svagdrickebranschen i början av 1900-talet. Han efterlämnade sig bl a mängder med glasdamejanner. Hundratals, kanske tusentals. När jag var tonåring i slutet av 1960-talet så skulle hela verksamheten begravas och sterbhuset skulle ta över det som var kvar. Då passade jag på att ta hand om ett knappt 50-tal glasdamejanner innan allt ihop bara skulle slås sönder som det gjordes på den tiden. Så min fråga är väldigt enkel - hur och vad rengör man flaskorna med? På insidan alltså? Det är alltså bara frågan om småflaskor dvs mellan 5 liter och 50 liter.

Ha ett bra slut på 2023 och en bra inledning på 2024!

Cheers 8)

Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här

av Fisken » ons dec 06, 2023 20:27

Tror också att det är svårt att få igång igen. Men spara det ändå tycker jag. Gör du en ny sats som du tycker blir för torr kan du blanda med den här. Glöm i så fall inte att även det torra vinet behöver vara jässtoppat, annars kan det hända att jäsningen kommer igång igen när du blandar i sött vin.

Upp