av Fisken » lör feb 24, 2024 10:45
Campingen skrev: ↑tis jan 09, 2024 17:43
Har du, eller någon annan såklart, någon erfarenhet av kolsyra (cornelius-fat) vin ? Finns ju många kolsyretabeller för olika sorters öl men jag har iaf ingen hittat för vin. Vi tänkte då kolsyra viner som är lite eftersötade som tex jordgubbsvin, rabarber/jordgubb, äpple etc och tänker mig att inte alltför mkt kolsyra skulle passa. Jag har möjlighet att stoppa in fatet i en oanvänd vinkyl som kan kyla ner till ca +5
Mousserande vin är vanligtvis betydligt hårdare kolsyrat än öl. Skulle kolla in maltmagmus kolsyretabell och välja den kolsyrevolym som anges för cider.
Min erfarenhet är att ju sötare en dryck är desto mer kolsyrad behöver den vara. Men du får testa dig fram.
LexSecret skrev: ↑lör feb 24, 2024 8:37
2. Primärjäsningen ska ju ske i hink. Men sekundärjäsningen då? Sker den med fördel i en Glasdamejeanne? Jag tänker att om sekundärjäsningen sker i en hink så kommer vinet skadas pga av all luft mellan ytan och locket? Eller tänker jag fel?
Tacksam för tankar kring detta.
Du har tänkt rätt, bortsett från att sekunderjäsningen snarare är en lagring och klarning än en jäsning. Mängden ingefära kan jag inte hjälpa dig med.
[quote=Campingen post_id=195725 time=1704818637 user_id=18761]
Har du, eller någon annan såklart, någon erfarenhet av kolsyra (cornelius-fat) vin ? Finns ju många kolsyretabeller för olika sorters öl men jag har iaf ingen hittat för vin. Vi tänkte då kolsyra viner som är lite eftersötade som tex jordgubbsvin, rabarber/jordgubb, äpple etc och tänker mig att inte alltför mkt kolsyra skulle passa. Jag har möjlighet att stoppa in fatet i en oanvänd vinkyl som kan kyla ner till ca +5
[/quote]
Mousserande vin är vanligtvis betydligt hårdare kolsyrat än öl. Skulle kolla in maltmagmus kolsyretabell och välja den kolsyrevolym som anges för cider.
Min erfarenhet är att ju sötare en dryck är desto mer kolsyrad behöver den vara. Men du får testa dig fram.
[quote=LexSecret post_id=195893 time=1708760230 user_id=18873]
2. Primärjäsningen ska ju ske i hink. Men sekundärjäsningen då? Sker den med fördel i en Glasdamejeanne? Jag tänker att om sekundärjäsningen sker i en hink så kommer vinet skadas pga av all luft mellan ytan och locket? Eller tänker jag fel?
Tacksam för tankar kring detta.
[/quote]
Du har tänkt rätt, bortsett från att sekunderjäsningen snarare är en lagring och klarning än en jäsning. Mängden ingefära kan jag inte hjälpa dig med.