Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Smaksättning av mjöd efter jäsning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Smaksättning av mjöd efter jäsning

Re: Smaksättning av mjöd efter jäsning

av Klas1231 » lör jul 01, 2017 17:57

Arowanna skrev:Istället för juice eller saft skulle jag föreslå att du gör din egen sirap av frukt eller bär. Detta innebär dock att det kommer börja fermentera igen, men du kan använda dig av kaliumsorbat för att förhindra detta. Varför sirap? Det är koncentrerat och du behöver inte spä ut ditt mjöd med lika mycket vatten som du gör med juice. Detta innebär i och för sig att också saft borde funka bra. Hur mycket vågar jag inte svara på.

Du kan också göra en extra jäsning genom att slänga ner färsk frukt* i ditt färdiga mjöd, självklart i ett jäskärl av något slag. Jag tror dock detta är vanligare för fruktöler, där du först jäser ditt öl och sen en andra jäsning där du häller i din frukt och låter sockret jäsa ut igen. T.ex. Liefmans Fruitesse tror jag går igenom 5-7 jäsningar innan den är klar - jag kan ha fel här dock - p.g.a. varje frukt eller bär jäses separat.

*Köp frusen eller frys din frukt först och låt den sen tina innan du slänger i den, så att du får ut så mycket smak som möjligt och dödar bakterier. Det kan också krävas att du tillsätter lite pektolas om du vill att din mjöd ska klarna redigt och slippa diverse problem som pektin ställer till med. Mjödet kan t.ex. bli väldigt grumligt om inte pektinet bryts ner, men om man inte redigt bryr sig om hur klart mjödet är spelar detta ingen större roll.

PS
Jag brygger huvudsakligen vin, så ta inte allt detta som 100% sanning då jag aldrig bryggt ett mjöd. Eller vänta på att någon kan säga ja eller nej till mina påståenden. Inte för att skillnaden på hur man brygger mjöd och vin är särskilt stor, men oavsett.
Tack för svaret.

Den mjöd som jag gjorde nu blev endast vatten och honung, och nu ska jag testa göra äppelvin, eftersom jag inte kan få tag på bra honung just nu. Ska testa ditt tips nästa gång.
Mjödet som jag gjorde nu blev ganska klart, men för mig spelar det ingen roll om det är klart eller inte, bara det smakar gott.

Re: Smaksättning av mjöd efter jäsning

av Arowanna » tor jun 22, 2017 1:06

Istället för juice eller saft skulle jag föreslå att du gör din egen sirap av frukt eller bär. Detta innebär dock att det kommer börja fermentera igen, men du kan använda dig av kaliumsorbat för att förhindra detta. Varför sirap? Det är koncentrerat och du behöver inte spä ut ditt mjöd med lika mycket vatten som du gör med juice. Detta innebär i och för sig att också saft borde funka bra. Hur mycket vågar jag inte svara på.

Du kan också göra en extra jäsning genom att slänga ner färsk frukt* i ditt färdiga mjöd, självklart i ett jäskärl av något slag. Jag tror dock detta är vanligare för fruktöler, där du först jäser ditt öl och sen en andra jäsning där du häller i din frukt och låter sockret jäsa ut igen. T.ex. Liefmans Fruitesse tror jag går igenom 5-7 jäsningar innan den är klar - jag kan ha fel här dock - p.g.a. varje frukt eller bär jäses separat.

*Köp frusen eller frys din frukt först och låt den sen tina innan du slänger i den, så att du får ut så mycket smak som möjligt och dödar bakterier. Det kan också krävas att du tillsätter lite pektolas om du vill att din mjöd ska klarna redigt och slippa diverse problem som pektin ställer till med. Mjödet kan t.ex. bli väldigt grumligt om inte pektinet bryts ner, men om man inte redigt bryr sig om hur klart mjödet är spelar detta ingen större roll.

PS
Jag brygger huvudsakligen vin, så ta inte allt detta som 100% sanning då jag aldrig bryggt ett mjöd. Eller vänta på att någon kan säga ja eller nej till mina påståenden. Inte för att skillnaden på hur man brygger mjöd och vin är särskilt stor, men oavsett.

Re: Smaksättning av mjöd efter jäsning

av Klas1231 » tis jun 20, 2017 16:30

MrTrolls skrev:Spontan tanke är att om du tillsätter någonting som har socker i sig t.ex. saft så kan jäsningen starta igen beroende på alkohol % m.m.
Jo jag har tänkt på det också. Men jag läste att man kan värma upp mjödet till ca 50 - 60 grader C, för att döda jästen. Och då kan man efteråt tillsätta utan att vara orolig över jäsning. Men jag är inte helt säker på vilket som är bäst att använda mellan saft och juice.

Re: Smaksättning av mjöd efter jäsning

av MrTrolls » tis jun 20, 2017 12:29

Spontan tanke är att om du tillsätter någonting som har socker i sig t.ex. saft så kan jäsningen starta igen beroende på alkohol % m.m.

Smaksättning av mjöd efter jäsning

av Klas1231 » tor jun 15, 2017 23:33

Kan man smaksätta ett färdigjäst mjöd, med t ex saft, eller måste smaksättningen ske under jäsningen?

Upp