av Toffeln » ons apr 26, 2017 11:19
Holm44 skrev:AirQ skrev:Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning.
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad
Leffe fummelman
Jag skulle absolut vänta 2 veckor innan jag gjorde något annat. Det räcker med att 1 jästcell överlevt i varje flaska för att du ska kunna få kolsyra. Den kommer äta socker och föröka sig.
Att öppna och tillsätta jäst , ev tappa om osv. ökar risken för kontaminerna och oxidering. Väl förslutna i flaskan så kommer inget att kunna tillsättas. Det enda som kan hända är att ev. arom fråm humlen avtar med tiden.
Personligen skulle jag ha is i magen och vänta ut det åtminstone någon vecka och känna på referensflaskan om det finns någon aktivitet.
Märks det inget på ca 2 veckor skulle jag överväga steg nr 2, ev tillsätta några droppar från en annan batch med levande jäst om du har det.
[quote="Holm44"][quote="AirQ"]Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2 :)[/quote]
:screwy: Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning. :roll:
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad :?
Leffe fummelman[/quote]
Jag skulle absolut vänta 2 veckor innan jag gjorde något annat. Det räcker med att 1 jästcell överlevt i varje flaska för att du ska kunna få kolsyra. Den kommer äta socker och föröka sig.
Att öppna och tillsätta jäst , ev tappa om osv. ökar risken för kontaminerna och oxidering. Väl förslutna i flaskan så kommer inget att kunna tillsättas. Det enda som kan hända är att ev. arom fråm humlen avtar med tiden.
Personligen skulle jag ha is i magen och vänta ut det åtminstone någon vecka och känna på referensflaskan om det finns någon aktivitet.
Märks det inget på ca 2 veckor skulle jag överväga steg nr 2, ev tillsätta några droppar från en annan batch med levande jäst om du har det.