Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Koll på Termometer

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Koll på Termometer

Re: Koll på Termometer

av latmasken » tis apr 04, 2017 16:24

Nja, det kan vara så att det tunna röret har "varierande" diameter också, då kommer felet att variera över skalan. Eller att det har lite fel diameter, då kommer felet att vara mer linjärt.

Re: Koll på Termometer

av Toffeln » mån apr 03, 2017 18:32

latmasken skrev:Det bästa sättet att göra isvatten är att låta krossad is smälta så det bildas vatten. Så länge du har isbitar kvar i vattnet så håller det ganska exakt noll grader (om du rör om mellan varven). Tänk dock på att isen är kallare än noll så det är vattnet du ska mäta (men isen brukar flyta ovanpå vattnet så det är bara att sticka ner den till botten).

2-punktskalibreringen är i alla fall bättre än bara en punkt, men den missar ju fel i mitten av skalan (om termometern inte är linjär).
Ungefär som jag trodde då. Eftersom det är ett spritfyllt Glasrör med tryckt skala då antar jag att det bara är skalan som blivit tryckt på fel ställe eller för mkt vätska i röret. Elektroniska termometrar borde vara mer osäkra beträffande "linjäritet". Tack för hjälpen. Imorgon ska det förhoppningsvis kokas en blonde lagom till försommaren ☺

Re: Koll på Termometer

av latmasken » mån apr 03, 2017 18:02

Det bästa sättet att göra isvatten är att låta krossad is smälta så det bildas vatten. Så länge du har isbitar kvar i vattnet så håller det ganska exakt noll grader (om du rör om mellan varven). Tänk dock på att isen är kallare än noll så det är vattnet du ska mäta (men isen brukar flyta ovanpå vattnet så det är bara att sticka ner den till botten).

2-punktskalibreringen är i alla fall bättre än bara en punkt, men den missar ju fel i mitten av skalan (om termometern inte är linjär).

Re: Koll på Termometer

av Toffeln » lör apr 01, 2017 22:36

Sant. Skulle den visa 6 grader i ett glas med vatten och is så borde det alltså innebära att differensen är linjär. Eller hur menar du med isvatten? Hur får jag till ett nollgradigt vatten? Anser inte att +-1-2 grader är någon katastrof men när det blir 5 - 10 grader börjar det bli lite väl mycket.

Re: Koll på Termometer

av latmasken » lör apr 01, 2017 22:09

Det kan man aldrig veta. Men den går ju till noll? Då kan du ju kalibrera vid noll också. Isvatten är ju t.o.m. en stabilare referens än kokande vatten (kokande vattens temperatur beror på lufttrycket).

Koll på Termometer

av Toffeln » lör apr 01, 2017 20:51

Har en termometer av modell
http://allt-fraktfritt.se/thermometer-10110-china.html
När jag mäter den i kokande vatten så visar den 106 grader. Är felmätningen linjär? Kan jag förutsätta att 72 grader på termometern är 66 grader i verkligheten? Jag har ingen annan termometer att jämföra med och har ingen tillit för enkla stektermometrar, 2 st brukar gå åt till ett kok?

Jag ska nämligan koka på tisdag och hinner inte köpa en ny innan.

Upp