Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Första mjödet 2 satser Brygglogg

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Första mjödet 2 satser Brygglogg

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av Fisken » lör feb 18, 2023 1:38

Blev lite sugan att göra mjöd nu efter att ha läst den här tråden. Blev det någon restsötma i #1 och två eller jäste de ut helt?

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » lör jan 12, 2019 11:46

Tycker verkligen du ska starta en tråd, är super kul att läsa loggar :D

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av Allfader » lör jan 12, 2019 11:24

Spännande! Ska testa att göra det när jag sätter satserna. Lutar åt en sats med fläderbär och en med vinbär. Blir kanske en egen tråd om jag orkar :D

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » lör jan 12, 2019 10:54

Varierar, men minst 1/3 av honungen till 100% av honungen.

Kör ner honungen i en kastrull, tänk på att det ska vara en del höjd till toppen av kastrullen då honungen kan börja skumma något så otroligt, så du måste vara där och röra runt hela tiden samt hitta en passande värme på det. alltså så att du kan röra samtidigt och hålla check på det så det inte skummar över.

Har bara i honung, förstår inte varför man skulle ha extra vatten i, för det är lite det man är ute efter att få bort.. få bort vattnet så att sockerarterna kan bli karameliserade :D

Sen brukar jag ha en liten tallrik eller ett papper bredvid där jag mellan varven droppar ner honungen för att kunna se hur det förändras under processen, blir mörkare och mörkare :D

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av Allfader » lör jan 12, 2019 10:37

Karamelliserar du själv? Hur gör du det? En snabb sökning säger mig att man både kan göra det i ugnen och genom kokning med vatten. Hur stor andel av honungen karamelliserar du?

Många frågor blev det :D

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » lör jan 12, 2019 10:21

Man tackar :D

Ja med tillsatts av en hel del honung och kicka igång jäsningen igen så blev det mycket bra till slut :D

Jag karameliserar alltid någon del av min honung nu, tycker att det ger en extra smak och djuphet till satsen.

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av Allfader » sön jan 06, 2019 18:56

Tack för en intressant tråd! Du lyckades alltså rädda batch 2 tillslut?
Har själv lite bestyr med att få mjöd gott så ska ta med mig tipset om karamelliserad honung. Ska sätta några provsatser närmsta veckorna med olika kryddning, så karamelliserat får följa med.

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » sön jun 17, 2018 13:43

Tjoho!


Såhär 1.5 år senare så buteljerade jag mjöden på vinflaskor.

Smaken är för att låta snobbig.. ytters delikat!

batch #2 som hade karameliserad honung i sig vinner med hästlängder:D

Slutresultatet blev ca 14% :D

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » ons aug 23, 2017 11:31

Följande gäller på batch #1 & #2:

21/8: gjorde två stycken yeast starters innehållande honung vatten, jästnäring och 1/2 pkt Lalvin ec-1118 anda halvan av torrjästen åkte rakt ner i musten utan starter.
på kvällen så kollade jag efter "plupp" och inget hände på 10min

22/8:Tog mig en ny koll efter aktivitet och med 5min mellanrum så "pluppar" det i båda damejeannerna. så bubbelsamlingar vid kanterna på ytan.

23/8: åter igen kolla plugg 2.5min mellanrum så pluppar det. Större bubbelsamling vid kanterna på ytan samt att man kan se ett antal bubblor som stiger längst sidorna av damejeannen.


Känns och ser ut som att ny jäsningen har satt igång. nyfiken på hur detta kommer se ut om ett par dagar samt hur jästen egentligen mår med tanke på den låga syrehalten,samt att där är ca 7% alc i själva musten.

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » lör aug 19, 2017 13:58

Tänk vad mycket som kan gå fel!

Något har hänt sedan jag tillsatte den extra honungen.. antingen har jästen självdött innan eller så har jag socker chockat ihjäl den.. mjödet ligger på ca 6-7% (borde komma upp till 16-18%)jäser inte mer och är sött som faaaen!

på måndag tänker jag åka och köpa med lalvin Ec-1118 och se om jag kan få igång jäsningen igen..


Skriver igen om jag lyckas få igång jäsningen eller misslyckas... cya later!

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » tis aug 15, 2017 8:26

Tillsatte mer honung efter förra inlägget glömde dock att skriva upp exakt vilken mängd...... :doh:

Efter ca7 månader verkar Batch #1 & #2 sagt sitt sista plupp! 3-5 dagar nu utan att vattnet i jäsröret har rört sig en millimeter. har för den delen också lagt över sig på första delen av jäsröret.

Har skakat damejeannerna lätt under de senaste veckorna en gång i veckan för att frigöra lite av kolsyran..

Funderat på att hjälpa klarningen på traven med bentonit! Men tror att jag fortsätter som tänkt, att det får klarna av sig själv... Har det dock inte klarnat om 2mån så tar jag nog till hjälpmedel.

Tänker låta det stå i skåpet i iallafall en månad till och se vilken skillnad det blir på klarhet, sen kallkrascha det i ca 2-6veckor.

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » ons jun 21, 2017 14:22

Precis provsmakat Batch #1 & #2..

Helt odrickbara.. rent alkoholsmak..visst lite honungston i bakgrunden... !

Blir att tillsätta mer honung !

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » tis jun 20, 2017 12:27

Hej på er igen!

Nu är jag inne på månad 5 av batch #1 & #2 !

De jäser fortfarande även om väldigt väldigt lite och sakta.
har klarnat väldigt mycket.


Batch #3 & #4 är färdigjästa.

Tror att det har med att göra att på #1 & #2 så hade jag inte honung till att uppnå jästens maximala alkohol potential vilket gör att de jäser otroligt länge och in i det sista.

på batch #3 hade jag så att det var ganska mycket procentenheter över möjlig alkohol och på #4 bara någon enstaka enhet över.. tror att detta har gjort att jästen kunna äta och producera tillräckligt mycket alkohol för att verkligen kunna ta död på sig själv.


#1 & #2 Har en känsla av vitt vin med lite honungsmak, det karameliserade är tyngre på tungan..

#3 Har enligt min vän som druckit mycket mjöd en perfekt smak, ett av de bästa mjöden han smakat. Själv tycker jag det smakar helt underbart!

#4 Detta var där mindre honung i så alkoholsmaken är mer framträdande, dock mycket gott detta också. tror att med lite lagring kommer det vara superbt!


Ja detta var uppdateringen för denna gången :D

Nästa kommer när #1 & #2 väl jäst klart !

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av MrTrolls » lör mar 11, 2017 13:17

Toffeln skrev:Ser skitmmysigt ut, speciellt när man ser din bild och tittar ut genom fönstret här hemma. Stora berg med snö och slask.

Förresten. Försök hålla oemätaren så den inte tar i mätglasets vägg. Kan ge fel värden med lite otur.

aaa känns sommar över bilden! men skenet bedrar! var skitkallt :D Idag är det däremot varmt och skönt.. blåser knappt och säkert hela 7grader:-)

Tack för tipset, ska tänka på det i framtida mätningar :-)

Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg

av Toffeln » lör mar 11, 2017 11:59

Ser skitmmysigt ut, speciellt när man ser din bild och tittar ut genom fönstret här hemma. Stora berg med snö och slask.

Förresten. Försök hålla oemätaren så den inte tar i mätglasets vägg. Kan ge fel värden med lite otur.

Upp