Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

omtappning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: omtappning

Re: omtappning

av mangejft » ons mar 08, 2017 19:49

Tack för snabbt och utförligt svar.
Du bekräftar det som kändes logiskt när jag funderade men lite input från expertis är aldrig fel.
Så tack!

Re: omtappning

av latmasken » ons mar 08, 2017 19:06

När du tillsätter jässtoppet kommer du väl att röra om så det blandas ut? Och det är kanske dumt att göra det innan omtappning, eftersom du då rör upp den bottensats som hunnit lägga sig.

Jässtopp innehåller också konserveringsmedel (det är det som hindrar att eftersötningen börjar jäsa), så när du tillsätter det så ökar hållbarheten (vinet blir inte lika känsligt för infektioner).

Jag vet inte om det finns nån fördel alls med att jässtoppa innan omtappning om vinet redan jäst ut...

Re: omtappning

av mangejft » ons mar 08, 2017 10:40

Tjena! Om jag har en vinsats som jäst ut men vill tillsätta jässtopp för eventuell eftersötning vid senare tillfälle. Bör jag då först jässtoppa och sedan tappa om eller tappa om först och sedan tillsätta stoppet. Vad rekommenderar ni?

Re: omtappning

av latmasken » ons mar 01, 2017 17:59

Ja, det jag syftade på var ju såna saker som att ha 100% koll på allt man har gjort, se till att allt som kommer i kontakt med brygden är desinficerat, undvika onödig syrekontakt osv.

Reglerna finns så att säga i tekniken, inte i recepten.

Det är ju som med matlagning, 10 kockar kommer att göra helt olika pytt i panna, men alla kommer vara lika noga med att byta skärbrädor och hålla rent.

Re: omtappning

av AirQ » ons mar 01, 2017 9:04

Vanilla skrev:Det har du nog rätt i ! Vill bara ta upp en sak du nämner, du skriver "enligt konstens alla regler". Jag tycker inte det verkar finnas några regler och det är det som gör det så svårt när man är nybörjare. Det hjälper ju inte att man är ambitiös och läser på för man upptäcker bara att det står olika på alla ställen och frågar man här på forumet har ni också ganska olika meningar. Så det är väl så att man måste hitta sitt eget sätt som funkar och det kan nog ta 3-4 ggr som du säger. Men jag skulle nog önska att du eller någon annan duktig bryggare kunde skriva en handledning så man hade lite att gå efter. Det hade varit toppen! :-D Tack än en gång för all hjälp!
Det handlar mest om att alla faktiskt gör olika, olika typer av öl/vin/cider/mjöd gillar olika behandling, en del har fuktigare klimat än andra, hårdare/mjukare vatten osv osv.

Bryggning är en rätt "lätt" hobby, är svårt att göra generalfel så de blir totalt odrickbart, därimot så är det ganska svårt att få drycken perfekt kontinueligt, då krävs en massa bryggningar, en del hel del utrustning samt bra dokumentation så man vet vad man gjort bra/fel och vad man ändrat sen gången innan.

Så det är ganska svårt o sätta generella regler för bryggning :)

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: omtappning

av Vanilla » tis feb 28, 2017 23:16

Det har du nog rätt i ! Vill bara ta upp en sak du nämner, du skriver "enligt konstens alla regler". Jag tycker inte det verkar finnas några regler och det är det som gör det så svårt när man är nybörjare. Det hjälper ju inte att man är ambitiös och läser på för man upptäcker bara att det står olika på alla ställen och frågar man här på forumet har ni också ganska olika meningar. Så det är väl så att man måste hitta sitt eget sätt som funkar och det kan nog ta 3-4 ggr som du säger. Men jag skulle nog önska att du eller någon annan duktig bryggare kunde skriva en handledning så man hade lite att gå efter. Det hade varit toppen! :-D Tack än en gång för all hjälp!

Re: omtappning

av latmasken » tis feb 28, 2017 19:37

De flesta av oss har nog varit i samma situation de första bryggningarna, att man har fel storlekar på kärl osv.

Man ska inte räkna med att ens första 3-4 försök blir gjorda enligt alla konstens regler. I de flesta fall kan man slarva rätt mycket utan att nåt händer. Om en sats på 5 liter går åt pipan gör väl inte så mycket, men jäser man 200 liter vill man vara mer noga.

Re: omtappning

av Vanilla » tis feb 28, 2017 17:00

Äntligen har jag blivit klar med omtappningen. Nu står vinet svavlat och fint i en 5 l dunk med vattenlås (var faktiskt lite kolsyra kvar). Fyllde upp med det andra vinet, det smakade "bra" trots att det stått i en halvfull dunk. Resten svavlade jag och tappade på 75:or som jag korkade. Nästa gång ska jag vara mer förberedd med dunkar i olika storlekar, om jag inte rent av investerar i en damejeanne. Nu har jag ställt allt (flaskorna ligger) i garaget så det blir lite svalare. Får väl ha lite koll på vatten låset, annars tänker jag "glömma" vinet i ett halvår så det får ligga och lagra sig och bli riktigt lent och fint i smaken...hmmm... :P
Tack alla som har hjälpt mig komma vidare!

Re: omtappning

av ranald » mån feb 27, 2017 18:38

Kolla med dagis/förskolor, de kan ha tomma saftdunkar.

Svavla till bulklagringen, och kanske även till buteljeringen.

Re: omtappning

av Vanilla » mån feb 27, 2017 18:12

Jag är nog ovanlig men jag använder aldrig köpesaft. Men jag ska titta på detta, de kanske inte är dyrare än att man kan hälla ut saften. En sak som är irriterande är att de flesta dunkar på marknaden har handtag som är inbyggt i plasten. Det gör ju att det blir svårt att fylla ända upp och att det blir ganska mycket luft kvar upptill.

Vad tror du om svavlingen? Är det dags nu innan bulklagringen eller ska jag vänta till buteljeringen?

Re: omtappning

av latmasken » lör feb 25, 2017 22:05

4 l är väl standardstorlek för saftkoncentrat vill jag minnas (så köpa några dunkar saft och drick upp så har du 4-liters).

Kör man små satser så kan man ju annars köra t.ex. två stycken 2-liters PET för bulklagringen (blir ju inte riktigt bulklagring då eftersom de två flaskorna kan mogna olika, men tillräckligt nära).

Vinäger smakar det om det kommit i ättiksyrabakterier, andra infektioner kan vara mögel eller liknande. Men det brukar synas och kännas på smaken. Vinäger tar det närmare ett år att bli tror jag.

Re: omtappning

av Vanilla » tor feb 23, 2017 10:50

Jag har tittat efter 4-L dunkar men hittade inga, annars hade jag valt det. Så det får nog bli att jag fyller upp. Jo,jag ska smaka på det men i det här stadiet är inget vin särskilt gott och jag tycker det är svårt att veta om vinet är dåligt eller bara "omoget". Men om det är dåligt så bör det smaka ättika eller hur?

Re: omtappning

av latmasken » tor feb 23, 2017 8:26

Det är därför man ska ha kärl som varierar i storlek, man jäser i en 30-liters jäshink, sen tappar man om till 25-liters eller två 10-liters dunkar:)

Smaka på vinet i den halvfulla dunken så vet du om du kan använda det.

Edelman rekommenderar att man fryser in lite av sin must när man börjar jäsa, så man kan använda den för att toppa upp med (men den har ju ingen alkohol utan startar mer jäsning).

Ett annat knep är att sterilisera glaskulor (såna som ungarna spelar med) och fylla upp kärlet med sådana (i en damejeanne så kan man stoppa dem i ett par strumpbyxor så de inte slår sönder damejeannen).

Re: omtappning

av Vanilla » tis feb 21, 2017 22:10

Då bör jag alltså tappa om vinet nu? Det blir väl att jag tappar det på en annan 5 l dunk. Då kommer den inte bli fylld eftersom bottensatsen försvunnit. Kan jag fylla upp med det vinet som stått i den halvfulla dunken, eller tror ni att det är det dåligt nu?

Re: omtappning

av latmasken » tis feb 21, 2017 16:49

Jag kör med plastdunkar, jag tycker inte de sätter smak på vinet men det släpper väl igenom mer syre än glas. Men det var enklare att få tag på dunkar än damejeanner när jag började.

Upp