Då va de dags, efter 18 dagar att tappa om mjödet då de är noll aktivitet i jäsröret och mjödet redan börjat klarna smått.
Jag tog även ett FG prov vilket slutade på exakt 1.000 som är helt ok då jästen va en Sweet Mead jäst som skulle lämna kvar lite restsötma. Alkoholprosenten blev då som jag hadde tänkt mig 10%, prick!
Tappade om mycket försiktigt med slangen ända ner botten så de får minimalt kontakt med syre.
Efter jag tappat om skakade jag ur all kolsyra och satte på ett vattenlås. Vill inte jäststoppa riktigt än eftersom att jag tror de är bäst att låta den jobba klart helt och hållet och städa upp lite efter sig. Brydde mig heller inte om att fylla upp med vatten så damejeannen ble full, då den kolsyra som jag skakats ur borde skydda mjödet vid den här omtappningen och undvika oxidation?
Fint om nån kan bekräfta detta för mig
Så här ser dom ut nu:
Bra mycket klarare och ljusare i färgen än dom va från start.
Annars smakade jag även på provet jag tagit och de smakar faktiskt gott. De känns klart och tydligt att de är honungs smak, lätt syrligt och smått spritigt. Men spritigheten ska väl försvinna med lagring eftersom jag förstått? Kan va att de smakade bra eftersom jag förväntade mig kattpiss nu innan lagring och inte särskilt höga förhoppningar.. Men alt i alt måste jag säga att jag blev mycket positivt överraskad!
Jag kommer nu låta mjödet stå i minst en månad till innan jag kör jäststopp, tappar om och eftersötar ena upp till 1.015, andra blir naturell. Kör även en kallkrasch om de skulle behövas innan jag buteljerar.
Då va de dags, efter 18 dagar att tappa om mjödet då de är noll aktivitet i jäsröret och mjödet redan börjat klarna smått.
Jag tog även ett FG prov vilket slutade på exakt 1.000 som är helt ok då jästen va en Sweet Mead jäst som skulle lämna kvar lite restsötma. Alkoholprosenten blev då som jag hadde tänkt mig 10%, prick!
[attachment=1]M96Mmaul.jpg[/attachment]
Tappade om mycket försiktigt med slangen ända ner botten så de får minimalt kontakt med syre.
Efter jag tappat om skakade jag ur all kolsyra och satte på ett vattenlås. Vill inte jäststoppa riktigt än eftersom att jag tror de är bäst att låta den jobba klart helt och hållet och städa upp lite efter sig. Brydde mig heller inte om att fylla upp med vatten så damejeannen ble full, då den kolsyra som jag skakats ur borde skydda mjödet vid den här omtappningen och undvika oxidation?
Fint om nån kan bekräfta detta för mig :)
Så här ser dom ut nu:
[attachment=0]SI9sJmml.jpg[/attachment]
Bra mycket klarare och ljusare i färgen än dom va från start.
[attachment=2]6WhEZSSl.jpg[/attachment]
Annars smakade jag även på provet jag tagit och de smakar faktiskt gott. De känns klart och tydligt att de är honungs smak, lätt syrligt och smått spritigt. Men spritigheten ska väl försvinna med lagring eftersom jag förstått? Kan va att de smakade bra eftersom jag förväntade mig kattpiss nu innan lagring och inte särskilt höga förhoppningar.. Men alt i alt måste jag säga att jag blev mycket positivt överraskad!
Jag kommer nu låta mjödet stå i minst en månad till innan jag kör jäststopp, tappar om och eftersötar ena upp till 1.015, andra blir naturell. Kör även en kallkrasch om de skulle behövas innan jag buteljerar.