av cissiny » lör feb 18, 2017 19:50
Jag bidrar med min variant på blåbärsvin, det startades den 12/1 och silades av till dunk den 4/2 då jag också jässtoppade. Bulklagras med ekflis nu, smakade lovande när jag testade i samband med omtappning. (Men bör sötas upp innan flasktappning, -2 oechsle)
Innehåll:
1 kg frysta blåbär
ett paket (465 g, till 3 liter) Ekströms blåbärssoppepulver
8 l Fontana druvjuice
pectolase
jästnäring
1 g tannin
jäst Lalvin RC-212
Jag slängde i de frysta bären i jäshink, kokade upp ca 2 liter druvjuice med pulver och hällde över, tillsatte resten av juicen och tillsatserna.
Den 19/1 tillsatte jag 450 gram socker i 1 liter druvjuice. Volym ca 10,5 liter.
Kollade oechsle innan jässtopp (efter avsilning) den 4/2, det hade jäst ner till -2.
Nu får det stå med ekspån ett tag till, när jag tappar om till kranhink så eftersötar jag nog upp till ca 1010 oechsle.
Beräknad alkoholhalt ca 10%, blir nog lite lägre i det färdiga vinet då jag eftersötar med druvjuice och ev mer socker.
Jag bidrar med min variant på blåbärsvin, det startades den 12/1 och silades av till dunk den 4/2 då jag också jässtoppade. Bulklagras med ekflis nu, smakade lovande när jag testade i samband med omtappning. (Men bör sötas upp innan flasktappning, -2 oechsle)
Innehåll:
1 kg frysta blåbär
ett paket (465 g, till 3 liter) Ekströms blåbärssoppepulver
8 l Fontana druvjuice
pectolase
jästnäring
1 g tannin
jäst Lalvin RC-212
Jag slängde i de frysta bären i jäshink, kokade upp ca 2 liter druvjuice med pulver och hällde över, tillsatte resten av juicen och tillsatserna.
Den 19/1 tillsatte jag 450 gram socker i 1 liter druvjuice. Volym ca 10,5 liter.
Kollade oechsle innan jässtopp (efter avsilning) den 4/2, det hade jäst ner till -2.
Nu får det stå med ekspån ett tag till, när jag tappar om till kranhink så eftersötar jag nog upp till ca 1010 oechsle.
Beräknad alkoholhalt ca 10%, blir nog lite lägre i det färdiga vinet då jag eftersötar med druvjuice och ev mer socker.