Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » sön mar 05, 2017 15:00

Öppnade en ny flaska i dag för att ta ett kort på hur klart de blev i rumstemp.

Flaskan:
VBOxmqhl.jpg
Färgen:
Jibj0Cpl.jpg
Klarhet:
vPxa7YIl.jpg

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Rusdryck » lör mar 04, 2017 10:38

Ser god ut. Spännande analys.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » fre mar 03, 2017 23:19

Prova en flaska i dag för att kolla hur den kommer sig! I rumstemp va ölen nu mycket klar, så de är helt klart "coldhaze"

Härlig koppar färg.
Smakar "bra".
Kolsyran börjar komma sig och smakar tydligt humle men saknar lite mer bitterhet, maltig. Maltigheten känns på nått sätt lite, lite unken. Vilket jag tror kommer av att jag brygger från extrakt. Kan väl jämföras med färsk vitlök kontra ett frystorkat vitlökspulver. Smakar bra, men inte samma sak. Men nu ska den få stå ett tag til och jag gissar absolut på att den utvecklas till de bättre.

Alkoholen känns dock knappt, vilket är bra när jag hamnat på över 6%!

Ska bli riktigt kul när jag investerat i ett bryggverk och börjar med all-grain, vilket kommer hända innom snar framtid :)

Lägger vid en bild på ett glas (kallt):
04PW9yTl.jpg

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » fre mar 03, 2017 20:13

Hehe, de lilla jag gjort änn så länge är inga problem! Men har ungefär 20 liter som kolsyrejäser nu + 25 liter i primär, så de kan ju bli lite spännande.. Men tror jag har grannar, familj och kompisar som gör saken lite enklare ;)

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Rusdryck » tis feb 28, 2017 21:18

Underbart hinner du med o dricka all öl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » tis feb 28, 2017 16:12

De står nu på kolsyrejäsning och kommer göra de i 10 dagar till innan jag öppnar en flaska.

Vad de gäller grumligheten har jag en massa teorier, men lite fakta just nu. Ska försöka mig på en ny sats nu om nån vecka och kommer göra några ändringar då, så får vi se om de hjälper :)

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Rusdryck » tis feb 28, 2017 8:43

Hur smakade det? Har du hittat orsaken till att det grumla?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Toffeln » sön feb 26, 2017 21:54

Vad har du för ph? Har du mjukt vatten? Det kan också spela in. Att vattenbehandla eller ha en syrarast kanske kan förbättra blankheten i ölen.
Prova med en sak i taget för att hitta orsaken. Det är ju onödigt med 2 timmar syrarast om det räcker med proctaflok eller att tillsätta klarning om det räcker med whirlpooling. Eller kanske effekten på koket är för klen. Isolera och koka kraftigare kanske räcker.
Men vetemalt och torrhumling brukar kunna ge disigt öl lägg sedan till 1 av de andra orsakerna och ölet blir grumligt.

Ju mer man lär sig desto svårare blir den simpla konsten att göra en dryck som gjordes för flera tusen år sedan.

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » sön feb 26, 2017 19:13

Har läst om köldgrumling tidigare, så jag hadde provet ute tills de blev rumstemperatur.. Kylde ner de på ungefär 20 minuter, så problemet borde inte ligga där heller. Men de smaka bra, så jag får helt enkelt bara tappa de på flaska och leva med grumligheten. Ska prova med lite Irish Moss 15 minuter innan avslutat kok nästa gång samt "whirlpoola" under kylning :) Tack för hjälp och svar :)

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Toffeln » sön feb 26, 2017 17:22

Torrhumling ger en disighet som man får leva med. En annan faktor kan vara köldgrumling.
http://byo.com/malt/item/486-conquer-chill-haze
Jag tror att det var där jag läste om det och fick viss förståelse för saken. Annars är cold haze engelska för köldgrumlimg, oavsett vad du googlar på kommer du få tusentals resultat.
Ta in ölet i rumstemperatur. Är det blankt då har du köldgrumling. Annars kan det vara jäst, humle, proteiner osv som spökar. Granska dit tillvägagångssätt och försök finna felen. Smakar det bra Så spelar det ingen roll så länge man inte ska visa upp det :wink:

Edit. Grymling, grumling.. slänger, så länge...

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » sön feb 26, 2017 15:12

Nu efter kallkrasch i typ 5 dagar (-1°c - 4°c), är ölet fortfarande mycket disigt.. (Bifogar bild)

Kan det bero på att jag torrhumlat? Borde ju egentligen haft ett riktigt klart öl nu..
Uo1MD3Xl.jpg

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » lör feb 18, 2017 16:59

Har bara kottar tyvärr.

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » lör feb 18, 2017 16:58

Okok. Jag tror jag bara kör dom i en påse för att göra de så enkelt som möjligt.. Tänker nog kallkrasch i 3-5 dagar på den här innan jag kör i flaska.. Då borde väl de mesta ha lagt sig skulle man tro.

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Toffeln » lör feb 18, 2017 16:18

Du kan få sämre utbyte i påse enligt rykte. Pellets brukar man köra utan eftersom det lägger sig vid kallkrash. Kottar flyter så dom brukar man sänka med vikter i en påse. Ska du bara humla en kortare tid än det tar till klarning och flaskning är påse kanske att föredra.

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

av Sourz » lör feb 18, 2017 15:16

Tog ett prov när jäsningen slutat, låg då på 1.013.. Nu efter dryga två dagar ligger den fortfarande på 1.013. Så den verkar ha jäst klart :) Kollade idag igen och de börjar nu öppna sig i skummet. Hadde en 10cm krausen, så va väl därför de tog lite tid! Tänker jag kör i humlen senare i kväll eller imorgon när skummet lagt sig helt.

Går de bra om jag lägger humlen i en humlepåse, eller vill effekten bli sämre?

Upp