av Swedish Pride » tis jan 10, 2017 9:31
ajuste, har lite tur , jag har flaked maize här, det e redan pre geletinized så lättare att jobba med, behöver inte like mycket bök som bara krossad majs.
Den rökta malten skall funka själv utan behov av de andra 3 kilona, om du vill, annars så funkar det bra att ha med de oxå.
tja, jag brukar ta 4l vatten per kilo malt, dumpa allt i en isolerad tunna när vattnet är 69c, då borde det vara typ64c när allt e blandat, låt stå tills morgonen efter, kyl ner till jäst temp å i med jästen.
Ju bättre kross på malten, ju lättare att få mer ABV% i mashen.
Se till att rehydrate jästen innan du slänger i den i tunnan, funkar bättre då.
Risk finnes att men kan få infection i mashen när man gör en lat mash som ovan, för att undvika det så håller du allt i en kastrul i 90min på 64c, sen tar du ur all malt och kockar vörten ett par minuter för att ta död på eventuella bakterier.
men lacto infectioner kan ge fin smak oxå om man låter spriten ligga lite på ek i ett halvår eller så.
jag kör oftast på bakjäst, det e billigare å lättare att jobba med, men har kört med US-05 ale yeast ett par gånger å det funkar bra med.
ajuste, har lite tur , jag har flaked maize här, det e redan pre geletinized så lättare att jobba med, behöver inte like mycket bök som bara krossad majs.
Den rökta malten skall funka själv utan behov av de andra 3 kilona, om du vill, annars så funkar det bra att ha med de oxå.
tja, jag brukar ta 4l vatten per kilo malt, dumpa allt i en isolerad tunna när vattnet är 69c, då borde det vara typ64c när allt e blandat, låt stå tills morgonen efter, kyl ner till jäst temp å i med jästen.
Ju bättre kross på malten, ju lättare att få mer ABV% i mashen.
Se till att rehydrate jästen innan du slänger i den i tunnan, funkar bättre då.
Risk finnes att men kan få infection i mashen när man gör en lat mash som ovan, för att undvika det så håller du allt i en kastrul i 90min på 64c, sen tar du ur all malt och kockar vörten ett par minuter för att ta död på eventuella bakterier.
men lacto infectioner kan ge fin smak oxå om man låter spriten ligga lite på ek i ett halvår eller så.
jag kör oftast på bakjäst, det e billigare å lättare att jobba med, men har kört med US-05 ale yeast ett par gånger å det funkar bra med.