Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Perforerade plattor med kulor som backventil.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Perforerade plattor med kulor som backventil.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » lör jan 14, 2017 20:48

ja enzymerna jobbar på hela tiden, ingen koll på Oechle, jag har vanlig hydrometer.
Ju mer jäst ju fortare går det, inget att oroa sig över.

Jag använder en brewbag för att separera mäsken från malten när det e klart, finns många sätt att görat på, durkslag borde funka fint

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » lör jan 14, 2017 14:45

Har funderat en del på hur jag skulle sila bort maltresterna från mäsken. hade ingen riktig plan så jag tänkte det får lösa sig senare, och att malten skulle få vara kvar tills jag hade en lösning. Detta löste sig väldigt enkelt. När jag var upp och tittade till mäsken en timme efter jag tillsatt jästen låg all malten uppe på vätskan. Så jag tog en hålslev och skummade av nästan all malt. Den var nästan torr. Fäste en silduk i en mäsktunna med avtappningskran och hällde ner malten i duken. Slog på en halv hink med ljummet vatten för att skölja ur socker och smak. Nu står tunnan och droppar rätt ner i mäsktunnan. Det jäser som fan och flyter bara lite grand malt på ytan. Väldigt nöjd med mig själv idag. :D

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » lör jan 14, 2017 12:57

Innan jag tillförde enzymerna fick jag ochle 71. I dag när jag tillsatte jästen(6 pkt brödjäst för söta degar) hade jag oechle 74. Osäker på om det beror på enzymerna eller att mäsken stått över natten. Men jag tror att allt socker är jäsbart nu och det borde gå att jasa till minusvärde. Skulle i så fall hamna på bortåt 10% i mäsken. Bättre än vad jag förväntat. 13 kg malt och tillsatte 52 liter vatten. Lite osäker på mängden jäst, kanske för mycket med 6 pkt ?

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » fre jan 13, 2017 20:30

ja malt luktar bra gott :thumbup:

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » fre jan 13, 2017 19:56

Slog på nästan kokande vatten, fick upp tempen till 72 grader. Den hade sjunkit till 64 på en timme. Är ganska kallt på vinden där jag har mitt bränneri. Hällde på alphaamylase tillsammans med sista vattnet. Var nog bra att jag inte gick på enbart rökmalt, det luktade tjära direkt jag hällde på första vattnet. Hela vinden luktar malt nu. Fantastisk doft av malt, helt annorlunda än vanligt spannmål eller majs. Ska bli jävligt roligt att se vad det blir av detta. Ska slå i lite glukosamylase om någon timme när tempen sjunkit till 60 grader. Ska jämföra sockerhalten före och efter enzymer tänkte jag för att se vilken nytta den gör.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » fre jan 13, 2017 18:43

I med den första enzymen nu om du ska använda extra enzymer vill säga.
blir nog fint till slut :thumbup:

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » fre jan 13, 2017 18:38

Nu har jag hällt på vatten på malten. hamnade på några tiondelar under 70 grader. Siktade egentligen på 68 men jag värmde vatten i brännaren och det hann bli någon extra grad. Gick fort på slutet med 5 KW. Tror inte det har någon betydelse, hoppas på det iaf. Ska ha i 16 liter vatten till , funderar på att slå på kokande vatten för att ytterligare höja tempen. läste att ölbryggarna gör så. Har ju en timme på mig att bestämma mig, velar som fan emellanåt.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » fre jan 13, 2017 17:02

Malten har anlänt så nu blir det mäskning. Kommer nog att lägga mig något högre i temp än din rekommendation, och tillsätta enzymer. Både hängslen och livrem, du vet. Verkar som vi tänker likadant du och jag. läsa på allt vad man hittar och sen hitta en egen teori som ska testas. Kul att snacka med dig iaf och tusen tack för hjälpen SP.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » fre jan 13, 2017 10:11

ja de e klart om du har flytande enzymer med så e det lite skitsamma med resten av tempen, tror jag, har aldrig provat faktiskt, har bara kört utan enzymer när jag haft 100% malt, när jag kört lite malt plus enzymer så har jag jämt hållt tebaka malten tills det var rätt temp i tunnan.

Nja, jo Harley e riktigt bra på att skriva upp saker som får en annan att få huvudvärk å känna sig dum, han e riktigt bra på att bygga å ta bra bilder med, sen om hans theori översätts till praktik vet jag inte, han har anldrigkört sprit i sina byggen så svårt att veta.
Själv tror jag att sanningen ligger någonstans i mitten, det går säkert mycket bra att göra sprit enligt Harveys calcs, blir det bättre än att annvända något annat sätt? vem vet?
Skitsamma för mig, tar all info jag hittar å bakar ihop till en boll å gör det lättaste :D

Har inte kört på den senaste veckan, men majsen puttrar på :)

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » fre jan 13, 2017 0:16

Men om jag kör på lite högre temp borde väl glukosamylasen omvandla dessa sockerarterna till jäsbara dito väl? Jag bara tänker att en högre temp borde ge lite bättre utbyte. Ska nog testa att göra en ny Rommäsk också, den förra blev ju inte så lyckad. Du läste kanske om mitt kaffebrännvin? Köpte iaf några kilo brunt rörsocker som jag ska blanda med mörk sirap för att få några liter förhoppnlngsvis välsmakande rom. Sen har jag läst en jävligt lång tråd om Red star distilling och Stilldragons utveckling av deras glaskolonn med perforerade plattor. Harley var ju tydligen inspiratör till denna innovation. Han har också skrivit massor i ämnet. Efter att jag gjorde mina experiment tyckte jag att det verkade ganska enkelt och okompliserat med plattor. Men ju mer jag läser ju svårare verkar det. Antagligen hade jag väl bara en jävla tur som fick det att funka skapligt med en gång. Hur går det för dig med dina plattor och med majsmäsken?

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » tor jan 12, 2017 19:29

går du mycket över 64c så får du mycket unfermentable socker, går du mucket under så kan du få dålig conversion.
jag gissar på att de stora gossarna använder både malt och enzymer iom att enzymer kostar så lite och det ger ett extra par poäng som går att jäsa ut.
Med enzymer får man ofta under 1.000 som FG, utan enzymer är det svårt.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » tor jan 12, 2017 15:03

Swedish Pride : Malten borde komma i morgon så det blir väl mäskning i helgen förhoppningsvis. Några frågor. Varför använder du just temperaturen 64 grader vid mäskningen ? vad tror du om att tillsätta lite enzymer för att få ut ytterligare lite jäsbart socker ur malten? Har en sockermäsk som står och småbubblar lite också. Ska göra ett försök med att semiflooda kolonnen, i VM-mode, och med mina glaskulor som fyllning. Gillar att experimentera lite vettu. Vill se hur snabbt jag kan ta ut 95% på ryskt maner.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » tis jan 10, 2017 10:18

tack för tipsen. Enzymmalten var för att jag inte vill ha för mycket röksmak, och för att den var billig.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Swedish Pride » tis jan 10, 2017 9:31

ajuste, har lite tur , jag har flaked maize här, det e redan pre geletinized så lättare att jobba med, behöver inte like mycket bök som bara krossad majs.

Den rökta malten skall funka själv utan behov av de andra 3 kilona, om du vill, annars så funkar det bra att ha med de oxå.

tja, jag brukar ta 4l vatten per kilo malt, dumpa allt i en isolerad tunna när vattnet är 69c, då borde det vara typ64c när allt e blandat, låt stå tills morgonen efter, kyl ner till jäst temp å i med jästen.
Ju bättre kross på malten, ju lättare att få mer ABV% i mashen.
Se till att rehydrate jästen innan du slänger i den i tunnan, funkar bättre då.

Risk finnes att men kan få infection i mashen när man gör en lat mash som ovan, för att undvika det så håller du allt i en kastrul i 90min på 64c, sen tar du ur all malt och kockar vörten ett par minuter för att ta död på eventuella bakterier.

men lacto infectioner kan ge fin smak oxå om man låter spriten ligga lite på ek i ett halvår eller så.

jag kör oftast på bakjäst, det e billigare å lättare att jobba med, men har kört med US-05 ale yeast ett par gånger å det funkar bra med.

Re: Perforerade plattor med kulor som backventil.

av Kusken » mån jan 09, 2017 22:42

SP- Du glömde svara på vad för sorts majs du använder. Jag beställde nyss 10 kg rökt whiskymalt från maltmagnus. Denna plus 3 kg enzymmalt ska bli mitt första försök på skotsk typ av whisky. Har du några goda råd angående mäskning. Brukar du jäsa med spannmålen kvar i mäsken? Har inte heller bestämt mig för vilken jäst jag ska använda. Funderar på vanlig brödjäst. Maltmagnus hade slut på wiskyjästen annars hade jag nog kört på den.

Upp