av Skyldig » tor dec 01, 2016 12:54
Min favorit mäsk gör jag på 200L fat. 25Kg färska eller frysta lingon, 50 Kg druvsocker och 2 st Willys turbojäst och jäsa i 14 dagar. Mäsken blir ca 20%. Smaken blir överlägsen mot jäsa på vanligt socker, mjukare och finare.
Får den sedan stå på bourbon ekspån i två år, blir det en fantastiskt fin ljusbrun brandy överlägsen Systemets normal pris brandy.
I år har jag gjort ett 200L fat cider, alla söta äpplen från ett träd, jag har bränt ut den och satt på bourbon ekspån som skall få bli calvados efter 2 år. Fick ut ca 25 Liter 60% på det fatet.
Sedan gör jag en mäsk på melass nu, som skall få bli en brun rom, efter två år.
Det tar ett par år innan de blir färdiga och det är det värt om man gör en rejäl satts varje höst.
Frukt med druvsocker ger en utmärkt fruktsprit och skall aldrig destilleras över 86% för behålla aromerna.
Det är stadgat i EU lag också vid tillverkning av fruktsprit. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008.
whiskey får inte brännas över 94%, Cognac inte över 92% osv gällande olika sorter. Endast jordbrukssprit som vodka får brännas till 96%. Vilket är vad SKL har som referens för bedöma om det är hembränt eller inte. Alltså ett djävla hyckleri då nästan all sprit på systemet inte håller det måttet utan skall då klassas som hembränt på grund av finkel innehåll.
Alltså dessa innehåller finkel, ett bevis på att 90% av EU fin sprittillverkning skulle bli klassat som hembränt om det beslagtas i Sverige på dunk eller plast flaska. Vilket också tillämpas i domstol. Böter ca 10 tusen.
Min favorit mäsk gör jag på 200L fat. 25Kg färska eller frysta lingon, 50 Kg druvsocker och 2 st Willys turbojäst och jäsa i 14 dagar. Mäsken blir ca 20%. Smaken blir överlägsen mot jäsa på vanligt socker, mjukare och finare.
Får den sedan stå på bourbon ekspån i två år, blir det en fantastiskt fin ljusbrun brandy överlägsen Systemets normal pris brandy.
I år har jag gjort ett 200L fat cider, alla söta äpplen från ett träd, jag har bränt ut den och satt på bourbon ekspån som skall få bli calvados efter 2 år. Fick ut ca 25 Liter 60% på det fatet.
Sedan gör jag en mäsk på melass nu, som skall få bli en brun rom, efter två år.
Det tar ett par år innan de blir färdiga och det är det värt om man gör en rejäl satts varje höst.
Frukt med druvsocker ger en utmärkt fruktsprit och skall aldrig destilleras över 86% för behålla aromerna.
Det är stadgat i EU lag också vid tillverkning av fruktsprit. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008.
whiskey får inte brännas över 94%, Cognac inte över 92% osv gällande olika sorter. Endast jordbrukssprit som vodka får brännas till 96%. Vilket är vad SKL har som referens för bedöma om det är hembränt eller inte. Alltså ett djävla hyckleri då nästan all sprit på systemet inte håller det måttet utan skall då klassas som hembränt på grund av finkel innehåll.
Alltså dessa innehåller finkel, ett bevis på att 90% av EU fin sprittillverkning skulle bli klassat som hembränt om det beslagtas i Sverige på dunk eller plast flaska. Vilket också tillämpas i domstol. Böter ca 10 tusen.