Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av detta

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av detta

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Weinkeller » lör nov 26, 2016 9:30

ranald skrev:Det är ju nästan så man kan ha råd: https://www.vernier.com/products/sensors/gc2-mini/
Jo men visst. Frågan är nödvändigheten av denna när man kan komma undan med en hundring för mätglas och hydrometer. Så länge man gör sina mätningar vid samma temperatur och utan kolsyra så får du ett tillförlitligt resultat med +-0.2% i upplösning.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av rili » lör nov 26, 2016 7:43

Jag har faktiskt övertygat min dotter, som i sin tur övertygar sin kemilärare att skriva sitt gymnasiearbete om just denna fråga. (Man ska engagera så stor del av familjen man kan i sin hembryggning :D ) återkommer när det finns resultat.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av ranald » tor nov 24, 2016 19:53

Det är ju nästan så man kan ha råd: https://www.vernier.com/products/sensors/gc2-mini/

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Weinkeller » tor nov 24, 2016 18:47

Det är nog dyrt som privatperson och kanske inte ens tillgängligt. Det är en tjänst som medlemmar i Sveriges bryggerier har tillgång till. Antar att det är gaskromatografi.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av ranald » tor nov 24, 2016 18:40

Weinkeller skrev: Det är möjligt att det stämmer också. Jag har dock använt den första formeln ovan med framgång. Det har aldrig felat mer än 0.1% på öl mellan 3.5% och 7% när kontrollmätning av faktisk alkoholhalt gjorts av lab.
Intressant! Vilket labb, vilken metod, och vad kostar det?

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Weinkeller » tor nov 24, 2016 14:51

latmasken skrev:Min beräkning visade ju att det är närmare 8 som gäller om man ligger på 10%.

Den beräkning som är mest exakt är den att 17g socker per liter ger 9,15 gram etanol (vilket ganska precis blir en volymprocent alkohol). Den bygger till 100% på den kemiska reaktionen och påverkas inte märkbart av temperatur eller andra substanser i vinet.
Det är möjligt att det stämmer också. Jag har dock använt den första formeln ovan med framgång. Det har aldrig felat mer än 0.1% på öl mellan 3.5% och 7% när kontrollmätning av faktisk alkoholhalt gjorts av lab. Vi pratar om ett tiotal mätningar här. Kanske skiljer det så mycket mellan vin/cider och öl men det har jag svårt att tänka mig.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av latmasken » tor nov 24, 2016 7:58

Min beräkning visade ju att det är närmare 8 som gäller om man ligger på 10%.

Den beräkning som är mest exakt är den att 17g socker per liter ger 9,15 gram etanol (vilket ganska precis blir en volymprocent alkohol). Den bygger till 100% på den kemiska reaktionen och påverkas inte märkbart av temperatur eller andra substanser i vinet.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Weinkeller » ons nov 23, 2016 22:39

latmasken skrev:Nja, jag försökte räkna på det där och siffran 7.5 är bara relevant om man kommer upp närmare 18% (mäskjäsning).

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 15#p182473
Det finns flera olika approximationer. 7.5 kommer nära vid låg alkoholhalt som cider. Visst kan man köra på fler decimaler och det är väl närmare 7,6 egentligen men mätonogrannheten från densitetsmätningarna är ju större än så.

Det finns lite att läsa här om standardekvationen och en mer avancerad variant för högre alkoholhalter:
http://www.brewersfriend.com/2011/06/16 ... r-updated/

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av latmasken » ons nov 23, 2016 18:58

Nja, jag försökte räkna på det där och siffran 7.5 är bara relevant om man kommer upp närmare 18% (mäskjäsning).

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 15#p182473

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Weinkeller » ons nov 23, 2016 18:27

ranald skrev:
Göran1980 skrev: Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG
Det lär finnas massor man kan hitta mha sökfunktionen. Det har diskuterats många gånger. Och om man inte hittar det den vägen finns google...

1054: dra av 1000 för att få värdet i enheter öchsle.
1 enhet öchsle motsvarar 2,7 gram socker per liter.
17 gram socker per liter ger, totalt utjäst, 1% alkohol.

Så: (1054-1000)*2,7/17 = 54*2,7/17 = 8,6%.
Känns onödigt att dra in dessa formler och uppskattningar när det finns ett bra estimat:
(OG-FG)/7.5
Det kommer i princip alltid hamna inom 0.2% från verklig alkoholhalt.
54/7,5=7,2%

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av ranald » tis nov 22, 2016 20:27

Göran1980 skrev: Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG
Det lär finnas massor man kan hitta mha sökfunktionen. Det har diskuterats många gånger. Och om man inte hittar det den vägen finns google...

1054: dra av 1000 för att få värdet i enheter öchsle.
1 enhet öchsle motsvarar 2,7 gram socker per liter.
17 gram socker per liter ger, totalt utjäst, 1% alkohol.

Så: (1054-1000)*2,7/17 = 54*2,7/17 = 8,6%.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av cissiny » tis nov 22, 2016 19:52

Göran1980 skrev:Jäsning har faktiskt kommit igång nu ikväll. Dock ganska lugnt än så länge.

Kom på att jag sparade lite must, pastoriserad för att ungarna skulle kunna få dricka lite också.
Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG

Mvh
Göran
Antalet grader det jäst ner (alltså 1054-1000 i ditt fall) kan divideras med allt mellan 7 och 8 (olika uppgifter), om jag minns rätt så bör man använda 7-7,4 för lägre alkoholhalter och närmare 8 för starkare vin. Du borde alltså ligga på 7-7,5 % innan sockertillsats?

Bra att det kommit igång! :)

Off topic - OM du skulle beställa nån från PGW så är jag gärna med och delar på frakten (69:- oavsett vikt), dom har billiga men bra dunkar, har funderat på att beställa fler. Lite hög frakt men om vi kan dela på det så är det ju helt ok.

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Göran1980 » tis nov 22, 2016 19:44

Jäsning har faktiskt kommit igång nu ikväll. Dock ganska lugnt än så länge.

Kom på att jag sparade lite must, pastoriserad för att ungarna skulle kunna få dricka lite också.
Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG

Mvh
Göran

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av cissiny » tis nov 22, 2016 18:46

Göran1980 skrev:Hej

Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.

När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.

Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.

Mvh
Göran
Vad har du för temperatur? Tycker att det borde ha börjat jäsa igen efter sockertillsatsen (hur mycket? kokade du sockerlag eller bara hällde i?), är det riktigt tätt vid jäsröret? Det behövs väldigt lite för att det inte ska märkas i jäsröret, vet att kloke Latmasken brukar nämna att det räcker med ett hårstrå för att det inte ska bli tätt. Mina äppelciderbryggningar brukar komma igång 30 minuter - 2 timmar efter sockertillsats, går det trögt så ställer jag hinken/damejeannen i badrummet (ca 22 grader) för att få igång jäsningen. Om du vill testa lite jästnäring så har jag ett rör hemma, kan lätt pytsa över några gram i en liten glasburk.
Nu har jag pytsat över den senaste äppelcidern till kranhinken, fick bort lite bottensats genom en enkel hushållssil. Kan nog tappa om två dygn eller så, den är rätt klar.

Bara hojta när du har tid, till helgen kanske? :)

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

av Göran1980 » tis nov 22, 2016 18:24

Hej

Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.

När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.

Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.

Mvh
Göran

Upp