av cissiny » tis nov 22, 2016 18:46
Göran1980 skrev:Hej
Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.
När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.
Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.
Mvh
Göran
Vad har du för temperatur? Tycker att det borde ha börjat jäsa igen efter sockertillsatsen (hur mycket? kokade du sockerlag eller bara hällde i?), är det riktigt tätt vid jäsröret? Det behövs väldigt lite för att det inte ska märkas i jäsröret, vet att kloke Latmasken brukar nämna att det räcker med ett hårstrå för att det inte ska bli tätt. Mina äppelciderbryggningar brukar komma igång 30 minuter - 2 timmar efter sockertillsats, går det trögt så ställer jag hinken/damejeannen i badrummet (ca 22 grader) för att få igång jäsningen. Om du vill testa lite jästnäring så har jag ett rör hemma, kan lätt pytsa över några gram i en liten glasburk.
Nu har jag pytsat över den senaste äppelcidern till kranhinken, fick bort lite bottensats genom en enkel hushållssil. Kan nog tappa om två dygn eller så, den är rätt klar.
Bara hojta när du har tid, till helgen kanske?
[quote="Göran1980"]Hej
Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.
När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.
Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.
Mvh
Göran[/quote]
Vad har du för temperatur? Tycker att det borde ha börjat jäsa igen efter sockertillsatsen (hur mycket? kokade du sockerlag eller bara hällde i?), är det riktigt tätt vid jäsröret? Det behövs väldigt lite för att det inte ska märkas i jäsröret, vet att kloke Latmasken brukar nämna att det räcker med ett hårstrå för att det inte ska bli tätt. Mina äppelciderbryggningar brukar komma igång 30 minuter - 2 timmar efter sockertillsats, går det trögt så ställer jag hinken/damejeannen i badrummet (ca 22 grader) för att få igång jäsningen. Om du vill testa lite jästnäring så har jag ett rör hemma, kan lätt pytsa över några gram i en liten glasburk.
Nu har jag pytsat över den senaste äppelcidern till kranhinken, fick bort lite bottensats genom en enkel hushållssil. Kan nog tappa om två dygn eller så, den är rätt klar.
Bara hojta när du har tid, till helgen kanske? :)