av latmasken » tor nov 03, 2016 21:59
Tillsatte du sockret som sockerlag eller hällde du bara i socker? Har du rört om så det har blandats?
Om jag inte minns fel så ger 1 gram socker per liter 1 oechsle.
Du har 780 gram på 10 liter, 78 gram per liter, det ger då 37,5 oechsle. Sen påverkar alkoholen lite också, den alkohol som hunnit bildas sänker oechsle (därför föredrar jag att räkna gram socker istället för att mäta oechslegrader). Du hade iofs -3 innan, så ungefär 34,5 borde du ha kommit upp i. Men om allt socker inte är löst ännu eller du inte har blandat om så kan det bli lite ojämna värden.
Edit:
Ah, men vänta nu, du har tagit bort 2 liter från din ursprungliga brygd!
Vi räknade med 1300 g socker, men då hade du 12 liter. Det blir 108 gram per liter.
I de 10 liter du tagit undan nu hade du då 1080 gram socker, inte 1300. 2040-1080=960 borde det bli du ska tillsätta. Men du kan ju börja med de där 780.
Tillsatte du sockret som sockerlag eller hällde du bara i socker? Har du rört om så det har blandats?
Om jag inte minns fel så ger 1 gram socker per liter 1 oechsle.
Du har 780 gram på 10 liter, 78 gram per liter, det ger då 37,5 oechsle. Sen påverkar alkoholen lite också, den alkohol som hunnit bildas sänker oechsle (därför föredrar jag att räkna gram socker istället för att mäta oechslegrader). Du hade iofs -3 innan, så ungefär 34,5 borde du ha kommit upp i. Men om allt socker inte är löst ännu eller du inte har blandat om så kan det bli lite ojämna värden.
Edit:
Ah, men vänta nu, du har tagit bort 2 liter från din ursprungliga brygd!
Vi räknade med 1300 g socker, men då hade du 12 liter. Det blir 108 gram per liter.
I de 10 liter du tagit undan nu hade du då 1080 gram socker, inte 1300. 2040-1080=960 borde det bli du ska tillsätta. Men du kan ju börja med de där 780.