Bryggarlelle skrev:Jag har enligt receptet tillsatt 4,5g jästnärsalt, bör inte det vara tillräckligt?
Jäsning:
Dag 14. Oechsle 53
Dag 18. Oechsle 45, tillsatte socker, nytt Oechsle 74.
Dag 29. Oechsle 61
Temperatur i rummet är ca 21 grader.
Ni som gjort blåbärsvin tidigare, ungefär hur sött (oechsle) bör det färdiga vinet ligga på?
Tack för uppgifterna!
Har inte gjort något på enbart blåbär, bara en bärcider och ett rödvin på blåbärssoppa. Cidern blev jättegod, vinet luktar jättegott där det står för klarning i en dunk med ekflis.
Bärcidern:
ca 60% äppelmust
ca 40% bärmust (jordgubb, hallon, blåbär)
Startoechsle 1042
Var svårstartat, fick stå i varmvattenbad för att komma upp i 24 grader, då kom det igång till sist.
Jäste ner till 1011 (på fyra dygn), då tillsatte jag sockerlag, nytt beräknat oechsle 1022
Fyra dygn senare var det nere på +1
Jässtoppade och eftersötade till 1013, blev jättegod. (hade ingen jästnäring hemma när jag gjorde cidern)
Rödvin på blåbärssoppa:
3 l äppeljuice
blåbärssoppepulver för 3 liter
1 l druvjuice
jästnäring från början
Startoechsle +110
Vill minnas att det var lite tröstartat, fick stå i badrummet (ca 22 grader)
Efter 6 dygn hade det jäst ner till 1030, tillsatte sockerlag
2 dygn senare, Oechsle 1040
3 dygn senare, Oechsle 1018
Jässtoppade nåt dygn senare, troligen runt 1010, luktar jättegott men har inte smakat.
Åter till ditt blåbärsvin - jag hade väntat lite med sockertillsats, kanske tills Oechsle är nere kring 20, men jästnäring hade jag definitivt tillsatt. Kan du ställa vinet lite varmare, kanske i badrummet? Det kanske kommer igång bättre då?
Lycka till!
[quote="Bryggarlelle"]Jag har enligt receptet tillsatt 4,5g jästnärsalt, bör inte det vara tillräckligt?
Jäsning:
Dag 14. Oechsle 53
Dag 18. Oechsle 45, tillsatte socker, nytt Oechsle 74.
Dag 29. Oechsle 61
Temperatur i rummet är ca 21 grader.
Ni som gjort blåbärsvin tidigare, ungefär hur sött (oechsle) bör det färdiga vinet ligga på?[/quote]
Tack för uppgifterna!
Har inte gjort något på enbart blåbär, bara en bärcider och ett rödvin på blåbärssoppa. Cidern blev jättegod, vinet luktar jättegott där det står för klarning i en dunk med ekflis.
Bärcidern:
ca 60% äppelmust
ca 40% bärmust (jordgubb, hallon, blåbär)
Startoechsle 1042
Var svårstartat, fick stå i varmvattenbad för att komma upp i 24 grader, då kom det igång till sist.
Jäste ner till 1011 (på fyra dygn), då tillsatte jag sockerlag, nytt beräknat oechsle 1022
Fyra dygn senare var det nere på +1
Jässtoppade och eftersötade till 1013, blev jättegod. (hade ingen jästnäring hemma när jag gjorde cidern)
Rödvin på blåbärssoppa:
3 l äppeljuice
blåbärssoppepulver för 3 liter
1 l druvjuice
jästnäring från början
Startoechsle +110
Vill minnas att det var lite tröstartat, fick stå i badrummet (ca 22 grader)
Efter 6 dygn hade det jäst ner till 1030, tillsatte sockerlag
2 dygn senare, Oechsle 1040
3 dygn senare, Oechsle 1018
Jässtoppade nåt dygn senare, troligen runt 1010, luktar jättegott men har inte smakat.
Åter till ditt blåbärsvin - jag hade väntat lite med sockertillsats, kanske tills Oechsle är nere kring 20, men jästnäring hade jag definitivt tillsatt. Kan du ställa vinet lite varmare, kanske i badrummet? Det kanske kommer igång bättre då?
Lycka till!