Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Effektivitet mäskning RIS

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Effektivitet mäskning RIS

Re: Effektivitet mäskning RIS

av magnusson » lör nov 12, 2016 19:42

ÖlBurken skrev:Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?
Hade följande:

4,59 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 74,4 %
0,41 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 6,6 %
0,36 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 3 5,9 %
0,24 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 4 3,9 %
0,24 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 3,9 %
0,20 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 6 3,3 %
0,12 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 7 2,0 %

Re: Effektivitet mäskning RIS

av Weinkeller » lör nov 12, 2016 19:39

Japp, du får räkna med sämre effektivitet vid hög OG. Använd mer malt, långa kok och komplettera eventuellt med maltextrakt eller något trevligt lågraffinerat socker.

Re: Effektivitet mäskning RIS

av ÖlBurken » lör nov 12, 2016 12:29

Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?

Re: Effektivitet mäskning RIS

av Michael » lör nov 12, 2016 10:07

Det jag saknar i ditt bryggschema är tempstegringen vid lakningen.
Höj tempen i mäsken till 78° och låt stå 5-10minuter innan du börjar laka så lär du få ut en högre sockerhalt.
Sockret är mer lättflytande ju varmare det är men det sägs att man inte ska gå över 80° pga tanniner från skalen lakas ur då.

Effektivitet mäskning RIS

av magnusson » lör nov 12, 2016 9:01

Hej,

Har kört några imperial stouts nu, och resultatet blir bra så när på att jag måste stå och koka bort 50% av vätskan innan jag når rätt OG.

Jag använder Beersmith för beräkningar. Recept igår skulle nå 1.110 i OG. Såhär gick jag till väga:

1) Ner med vatten i mäskärl.
2) Ner med malt i mäskkärl under omrörning
3) Kolla temp 66-67 grader, stäng och låt stå 90min.
4) Tappade ut ca 10 liter (1.070)
5) I med 75 grader vatten ca 3-4 liter
6) Låt stå ca 10 min.
7) Tappa ut
8) Repeterade 5-7 tills gravity på tappen var ~1.02 ( 2½ omgång typ)

Nu hade jag ca 17-18 liter vört på 1.050 i gravity.. Då klockan var 21:30 vid detta laget bestämde jag mig för att endast koka till 1.084.

Efter kok hade jag 11 liter @1.084, vilket gav en BH Efficiency på 54%


Är det svårare att få ut bra effektivitet när man strävar efter hög OG?

Hur ser det ut när när folk som vet var de gör ska helmaltsbrygga med hög OG?

Är det något tokigt med mitt tillvägagångssätt?

Upp