Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Cider (och bas till glögg)

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Cider (och bas till glögg)

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » sön nov 06, 2016 16:35

ranald skrev:
cissiny skrev:Har skapat en ny tråd under vin på bär och frukt, det smakar väldigt illa (Oe 1,002) och jag misstänker clementinerna...
Det vita i ctrusfrukter vill man inte ha med i bryggden. Det blir beskt.

Å andra sidan går det över med några års lagring.
Jo, det har jag läst mig till... Jag köpte ett kilo clementiner och skalade, dom var rätt omogna (mer gulgröna än gulorange). Clementiner har ju inte så mycket vitt, några kärnor såg jag inte till heller, tog inte med nåt skal heller.

Jag jässtoppade och pytsade i en rejäl sockerlag (1 kg), får se om det blir drickbart men det känns väldigt tveksamt... Kokade upp juice (apelsin/mandarin/äpple) för drygt två dygns sedan med två kanelstänger och en halv burk vaniljstänger i bitar. Det luktade ljuvligt då, men jag undrar om det i kombination med de sura clementinerna blev beska...

Nu är det avsilat och omtappat på dunk, stank hemskt men jag kom på sen att det nog var jässtoppet som behövde vädras ut.

Jag är väldigt tveksam till den här brygden, tyvärr var ju de färska fikonen svindyra, hade jag inte lagt ut så mycket så hade jag nog hällt ut direkt.

Re: Cider (och bas till glögg)

av ranald » sön nov 06, 2016 15:59

cissiny skrev:Har skapat en ny tråd under vin på bär och frukt, det smakar väldigt illa (Oe 1,002) och jag misstänker clementinerna...
Det vita i ctrusfrukter vill man inte ha med i bryggden. Det blir beskt.

Å andra sidan går det över med några års lagring.

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » sön nov 06, 2016 14:22

Har skapat en ny tråd under vin på bär och frukt, det smakar väldigt illa (Oe 1,002) och jag misstänker clementinerna...

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » fre nov 04, 2016 10:31

Uppdatering - det har jäst väldigt friskt, minst ett plopp i sekunden.

Igår silade jag bort frukten, något russin blev kvar. Volym 8 liter (var 12 liter med frukt).

Det fortsatte ploppa med 1-2 sekunders mellanrum.

Mitt något osäkra start-Oe var 1073.
Mätte idag, 1003, besk smak ffa från clementinerna.

Det blir nog mest glögg av det, vill ha det ganska sött för att få fram smakerna.

Jag kokade en sockerlag nu:
ca 1 liter Bravo Apelsin/mandarin/äpple
ca 675 gram rörsocker (7,5 dl)
2 kanelstänger
en halv burk vaniljstång
när det kokat upp spädde jag med resten av Bravo-juicen, 2 liter juice innehåller 180 gram socker.

Tänkte låta det jäsa lite till, kollar oechsle och smakar om någon dag, när det känns "lagom" jässtoppar jag och pytsar över i 10-liters dunk och tillsätter en eller två påsar glöggkryddor.

Vad tror ni om det här? Har inte orkat räkna fram Oechsle ännu. Det gick ju från drygt 8 liter till drygt 10 liter nu.

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » mån okt 31, 2016 8:02

Det tog lite tid för det att komma igång, men nu pluppar det friskt en gång i sekunden! :D

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » sön okt 30, 2016 18:39

Weinkeller skrev:Jag använder alltid jästnäring. Det blir aldrig sämre av det.
Tack igen Weinkeller! :thumbup:

Nu har jag:
Mätt Oechsle - 1073 (hyfsat pålitligt? har ju ca 2,5 kg frukt i)
Tillsatt jästnäring (höftade till det, mätte inte)
Tillsatt rehydrerad jäst - blev Lalvin 71b som ändå går ut i december
Samt förstås rört om och fyllt på mer kokt vatten i jäsröret.

Ska bli jättespännande, smakade nån ml av musten och det känns lovande.

Tänkte tillsätta en vaniljstång och en kanelstång om någon dag, det som jag tar undan till glögg när det jäst klart ska förstås kryddas mer.

Re: Cider (och bas till glögg)

av Weinkeller » sön okt 30, 2016 16:55

Jag använder alltid jästnäring. Det blir aldrig sämre av det.

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » sön okt 30, 2016 16:54

Weinkeller skrev:Det går utmärkt att tillsätta jäst ett dygn efter svavling. När man använder frukt i sitt vin vill man ha fruktmassajäsning. Frukternas smakämnen och sockerarter lakas inte ut så bra i bara vatten. Fikon brukar vara sockerrika vilket ytterligare ökar behovet av fruktmassajäsning.
Tack Weinkeller! :thumbup:

Tillsatte svavla igår kl 11.30, då bör jag kunna rehydrera jästen och tillsätta den i kväll? Tycker du att jag ska tillsätta jästnäring? (Har inget vatten i, bara äppeljuice förutom frukten)

Re: Cider (och bas till glögg)

av Weinkeller » sön okt 30, 2016 16:13

Det går utmärkt att tillsätta jäst ett dygn efter svavling. När man använder frukt i sitt vin vill man ha fruktmassajäsning. Frukternas smakämnen och sockerarter lakas inte ut så bra i bara vatten. Fikon brukar vara sockerrika vilket ytterligare ökar behovet av fruktmassajäsning.

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » sön okt 30, 2016 9:42

Change of plans :wink:

Det har inte börjat pluppa, men jag tror att jag ska tillsätta 4 liter äppeljuice idag och röra om ordentligt. Förmodligen börjar det jäsa, då rehydrerar jag jästen och tills'ätter. Det får bli fruktmassajäsning även om jag nog inte kan få fram nåt exakt oechsle.

Edit - 4 liter äppeljuice tillsatt, har rört om ordentligt. Tillsätter inte jäst förrän jag ser någon aktivitet i jäsröret, vill vara säker på att svavlan är ordentligt utvädrad. Kommer att mäta oechsle på vätskan samtidigt, den får blanda ihop sig först bara så att jag inte bara tar upp äppeljuice :)

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » lör okt 29, 2016 19:10

ranald skrev:Om du vill hålla koll på öchsle utan refraktometer behöver du ju en hel del vätska till mätning, och det blir ju svårt i en fruktmassa.

Investera i en refraktometer. :)
Tack Ranald! :thumbup:

Hmmm... jag är ju fortfarande noob på det här, satte igång min första bryggning för ungefär en månad sen. Fast två jäshinkar blev snabbt till fyra, plus en plastdamejeanne... Och pappas avdammade glasdamejeanne... Och sisaådär tre dunkar för lagring imorgon... Ser mig inte som beroende av alkoholhaltiga drycker men väl av framställandet av dem :wink: (under min utbildning i beroendelära lärde jag mig mycket om alkoholism men inte ett ord om bryggerism :lol: )

Det blir nog en refraktometer förr eller senare :oops:

Kan utan problem dra upp 50-100 ml för att mäta Oechsle.

Just nu buktar locket väldigt mycket trots att jag hade i vinsvavla för 8 liter (7 liter i hinken) för ett par timmar sedan. Rörde om väldans friskt när jag tillsatte lösningen med svavla. Kanske väl häftigt, försökte mosa sönder litegrann. Börjar det pluppa så är det väl bara att rehydrera jästen och köra på fruktmassajäsning?

Ska gå igenom mitt lager av torrjäst, har råkat beställa en del... Lutar åt Lalvins 71b dock.

Re: Cider (och bas till glögg)

av ranald » lör okt 29, 2016 18:40

Om du vill hålla koll på öchsle utan refraktometer behöver du ju en hel del vätska till mätning, och det blir ju svårt i en fruktmassa.

Investera i en refraktometer. :)

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » lör okt 29, 2016 14:59

ranald skrev:Jag jäst på äppelkross direkt i jäshink ett antal gånger och hittills inte drabbats av något problem, ens om jag öppnat hinken varannan dag och rört om. Jag Jäser iofs vid lägre temperatur, typ 16-18C, än vad kanske många andra gör. Jag har vinte använt vinsvavla ens. utom förra året då jag startade en jäsning på krossad transparant blanch i augusti; ddet var 25-30C på dagarna och 18 på nätterna och tunnan stod ute på terassen bakom huset.

Jag tror att när jäsningen har kommit igång och det börjat bildas ordentligt med alkohol så är det rätt robust mot infektioner.
Tack Ranald! :thumbup:

Ja, nu är det svavlat i alla fall. Nu är det ju lördag, frågan är om jag ska sila bort frukten och tillsätta jäst på måndag eller onsdag? Ska iväg på tisdagen och får dessutom hästdos lugnande (tandläkarbesök) så det är inte läge att göra nåt som kräver koncentration på tisdagen. Svavlan kommer ju att vädras ut ordentligt när jag silar av frukten.

Visst kan jag fruktmassajäsa, men jag vill helst ha koll på Oechsle, det känns lite "rörigt" om jag dessutom får spä med mera juice efter att jäsningen startat. (När jag i så fall silar av frukt, när det nu blir). Har ju ingen rekraktometer, bara hydrometer. Jag skulle nog klara av att rehydrera och tillsätta jäst någon gång på tisdagen, eventuellt redan på morgonen, om jag trots allt ska fruktmassajäsa. Kan det vara till hjälp att tillsätta äppeljuice till 12 liter (det kan jag göra på måndag kväll), och mäta Oechsle på vätskan på tisdag morgon (med fruktmassan kvar)?

Re: Cider (och bas till glögg)

av ranald » lör okt 29, 2016 14:06

Jag jäst på äppelkross direkt i jäshink ett antal gånger och hittills inte drabbats av något problem, ens om jag öppnat hinken varannan dag och rört om. Jag Jäser iofs vid lägre temperatur, typ 16-18C, än vad kanske många andra gör. Jag har vinte använt vinsvavla ens. utom förra året då jag startade en jäsning på krossad transparant blanch i augusti; ddet var 25-30C på dagarna och 18 på nätterna och tunnan stod ute på terassen bakom huset.

Jag tror att när jäsningen har kommit igång och det börjat bildas ordentligt med alkohol så är det rätt robust mot infektioner.

Re: Cider (och bas till glögg)

av cissiny » lör okt 29, 2016 13:18

latmasken skrev:När du silar av frukten så kommer antagligen all svavla att vädras bort i alla fall, men sen hur länge man vågar låta det stå vet jag inte. Men jag tror att efter 3-4 dagar så har frukten lämnat all smak.

Men varför tillsätter du inte jäst och låter det börja jäsa i hinken? Är det bara för att du vill kunna mäta oechsle?

Jästen är annars bra på att bryta ner frukten.
Tack Latmasken! :thumbup:
Jo, det är just att jag vill ha ett Oechslevärde att starta med, dessutom vill jag undvika att öppna hinken för att röra om, det behövs väl när man jäser på fruktmassa? Är rädd för att kontaminera.

Upp