Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

min första ciderbryggning, lite funderingar..

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: min första ciderbryggning, lite funderingar..

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » tor okt 27, 2016 16:44

Jo jag kylde innan jag korkade, precis efter att jag hällt upp dom på flaska. Får testa kyla långsamt nästa gång då.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av latmasken » tor okt 27, 2016 10:49

Kylde du flaskorna INNAN du korkade?? Där tror jag du har felet.

Det jag har läst är att man ska låta flaskorna svalna långsamt, efter att man korkat dem. Det är värme och tid som pastöriserar.

Prova att korka direkt, kan dessutom vara idé att lägga flaskorna ner eller vända uppochner så korken pastöriseras av värmen också.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » ons okt 26, 2016 21:03

Ok, blir det bättre om jag skulle satsa på högre temperatur när jag pastöriserar den?

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av ranald » ons okt 26, 2016 18:42

Som du märker är det svårt att bli av med jästsvampar/sporer i musten. Du skulle kunna prova att tillsätta jässtopp i josen. Bäst håller den nog i frysen.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » ons okt 26, 2016 17:59

Efter att ha tappat upp allt på flaska för en tid sen så har jag pastöriserat lite must i omgångar och hällt upp på flaskor. Men till min stora förvåning så hade det börja jäsa i en flaska som jag öppnade igår, hade skum överallt i köket. Jag har öppnat resten av flaskorna och en tredjedel av dom ungefär var likadana oavsett i vilken omgång jag pressat dom.

Givetvis börja jag fundera på vad jag gjort fel så jag vänder mig hit om det är någon som vet. Såhär har jag gjort, innan pressning av äpplen sprayade jag på utspädd star san hb över sil, tratt, slev och flaskorna, allt som kunde vara i kontakt med musten efter pastöriseringen. Efter några minuter sköljde jag av alla grejjerna under rinnande vatten och lät torka, även om inte allt var helt hundra tortt när jag använde de, fanns lite vatten kvar i flaskor bla.

Sen kokade jag upp musten till 75grader och höll den där eller strax över i en kvart, hällde över ganska snart på flaskor. Silen sköljde jag av under rinnande vatten ibland när det blev igensatt och fortsatte tappa upp på flaska. Sen ställde jag flaskorna i diskhon och spolade utsidan med kallt vatten en halvtimme innan jag korkade igen flaskorna.

Är det bara slänga dom flaskorna som inte börjat jäsa eller ska jag göra om pastöriseringen för att få längre hållbarhet på dom?

Första gången jag gör detta så jag vet inte själv var det har blivit fel men hoppas att någon annan vet.

/niklas

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » ons sep 28, 2016 19:50

Ok, tack. :)

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av ranald » ons sep 28, 2016 18:45

Jag tror inte det spelar någon roll, annat än att den opastöriserade josen kanske behåller mer smak av äpplena.

När man tappat cidern på flaskor kommer äppelsyran i cidern att omvandlas till mjölksyra, så kallad malolaktisk fermentering. Då bildas också lite kolsyra. Mjölksyran är mjukare i smaken än äppelsyran, så cidern blir behagligare i smaken. Men det tar bara några månader innan den är drickbar.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » ons sep 28, 2016 11:55

Är det någon skillnad på ciderns hållbarhet om man brygger cider på pastöriserad must istället för som jag gjorde på nypressade äpplen?

När jag läser den här länken så skrivs det att den ska lagras flera månader efter att man tappat upp den på flaska och att cidern håller 3-4 år. http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=20240

Känner mig lite förvirrad, hade tänkt tappa upp min cider på flaska idag.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av ranald » sön sep 18, 2016 13:36

Tills du dricker den. :)

Cider vinner normalt inte på att lagras.

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » sön sep 18, 2016 13:12

Ok, hur länge kan man räkna med att en cider håller från det att man tappar upp den på flaska?

Re: min första ciderbryggning, lite funderingar..

av latmasken » sön sep 11, 2016 15:05

nilofgren skrev:det mesta jag läser på nätet så ska man istället för att hälla upp på flaska hälla över i ett annat kärl och låta stå och klarna en månad innan man häller över på flaska och sedan låta stå i flera månader för bästa resultat?
Det är skillnad på vin och cider.

Cider jäser man ju på flaskan för att få kolsyra, då får du ändå jästfällning i flaskan så det hjälper inte om du har klarnat det innan flaskjäsningen.

Cider är också rätt alkoholsvag och då brukar man inte räkna med att den håller så länge utan det är "färskvara" i princip. Vin har ju tillräckligt med alkohol i sig för att kunna lagras i flera år.

min första ciderbryggning, lite funderingar..

av nilofgren » lör sep 10, 2016 9:53

Hej, påbörjade min första ciderbryggning för en vecka sedan men har blivit lite fundersam över en grej. Jag köpte pgw nybörjarkit och har hittils följt instruktionerna. Jag har pressat 4l must som jag tillsatte pektin enzym i och sen jästnäring jäst efter instruktionerna och nu har det stått på jäsning i en vecka.

Om jag ska följa receptet så ska jag tappa upp cidern på flaskor efter 2-3veckor och tillsätta socker i varje flaska och låta stå i rumstemperatur i två veckor och sen ska den vara klar. Men det är nu jag blir fundersam eftersom det mesta jag läser på nätet så ska man istället för att hälla upp på flaska hälla över i ett annat kärl och låta stå och klarna en månad innan man häller över på flaska och sedan låta stå i flera månader för bästa resultat?

Jag väntar hellre ett halvår om resultatet blir bättre men hur tycker ni att jag ska göra, följa receptet och fylla flaskorna direkt efter jäsning eller hälla över på nytt kärl och låta stå och klarna en tid innan flaskorna fylls?

Upp