Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

En novis bekännelser

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: En novis bekännelser

Re: En novis bekännelser

av n_micke » fre okt 14, 2016 17:13

Luktar jäkligt gott av satsen med hallonglögg som nyss fick bär och kryddor avsilade.

Re: En novis bekännelser

av n_micke » sön okt 09, 2016 17:18

En hallon glögg kanske kan vara nåt med lite saffran

Re: En novis bekännelser

av n_micke » tis sep 27, 2016 20:14

Äpplen avsilade och kanel tillsatt.

Drog igång en skapelse till på te, denna gång lapsang souchong (inslag av gamla tjärade hus och rökig smak) ska göras med en ganska hög procent och fyllig sötma är meningen (såna gånger skulle man ha en brännare :p). Några gröna ekollon fick även de vandra ner i tanken för nötigt inslag.

Re: En novis bekännelser

av n_micke » fre sep 23, 2016 9:24

Redan på flaska :) Smakade gott redan kiwi/lime, ska få stå till sig lite :)

Ny sats igång på äpplen. Denna gången får det fasen bli bra och eder skribent ska ha tålamod ;)

Re: En novis bekännelser

av AirQ » fre sep 23, 2016 9:12

Brukar föredra o låta klarning ske i hink.
Funkar på flaska också, men blir mer bottensats som kan röra runt sen så brukar bli jobbigare :)
I med klarningsmedel o sen hade jag kallkrashat i kyl/frys (så nära 0grader det går) i typ 1vecka så lär de mesta lagt sig på botten :)

Re: En novis bekännelser

av n_micke » tor sep 22, 2016 16:50

Törs man tappa från klarning direkt på flaska eller ska det mellanlanda i en annan bunke först tro...lagras kan det ju få göra på flaska. Spännande med unika flaskor då varje säkert inte utvecklas lika :)

Re: En novis bekännelser

av n_micke » mån sep 19, 2016 14:04

Kiwi lime hade jäst till minus och Jässtopp i slängt. Friskt om än mycket jäst smak, spännande tider :)

Slängde i lite cederträ efter omtappning. Inbillar mig att det kan ge en spännande twist.

Re: En novis bekännelser

av n_micke » sön sep 18, 2016 12:06

Slängde ihop en 2 liters test på ekologiskt grönt fläder /äpple te (hade även i 100g mango) får se hur det slutar :)

Re: En novis bekännelser

av n_micke » sön sep 18, 2016 6:55

Puttrar vidare i de två på jäsning, kiwi lime och hallon blåbär. Lugnat sig lite i jäsröret nu. Funderar på om jag ska nöja mig med ca 12% som jag hade tänkt eller om det ska gå högre. Får nog räcka där om det smakar ok :)

Glöggen blev doften något bättre på. Men inte helt ok än. Drack dock ett glas för smaken är bra, och överlevde så den mognar på flaska nu.

Re: En novis bekännelser

av n_micke » tor sep 15, 2016 16:13

Har läst en del, det lossnar nog :)

Re: En novis bekännelser

av AirQ » tor sep 15, 2016 13:31

Fint.
Försökte länka lite info men sitter på telefonen o ngt knasade sig så fixa det senare.
Annars sök lite på google så lär du hitta de mesta du behöver veta

Re: En novis bekännelser

av n_micke » ons sep 14, 2016 19:49

Sådär, fått hem en sån där snodig mätare. Det har dessutom börjat bubbla i jäsröret på kiwivinet :) Allt frid förutom att jag inte förstår mig på mätaren än :P

Re: En novis bekännelser

av n_micke » tis sep 13, 2016 5:13

Tack för svar, då får den stå kvar :)

Smakadr lite igår, kändes ganska syrlig trots en del socker så kanske jäser ändå, jag vet inte. Förkyld så känner inte så mycket :p

Beställt oechslemätare nu iaf, vinet får stå kvar i dunken :)

Re: En novis bekännelser

av AirQ » mån sep 12, 2016 22:34

Självklart går det att köra utan, men då måste man ha tålamod ;)

Jag använder min mest för att veta att det just har jäst klart, än att räkna hur många % drycken landar på (blir oftast öl med runt 1050-1060oe som OG och slutar runt 1020) så det spelar mindre roll om det är 3.5% eller om det är 4.5% i mitt fall.
Men brukar ta OE prov 2-3 dagar i rad och är det exakt samma värde så vet jag att det har jäst klart och kan då börja kallkrasha och klarna :)

Hade jag inte använt mig av den så hade jag nog väntat 1 vecka extra för att va säker på att det jäst klart.


kan va att gummipackningen vid jäsröret inte håller tätt, kan va en liten spricka i hinken, är som sagt inget som allvarligt, men om du ser att det samlas jäst på botten så lär det nog jäsa.

Vänta 1-2 veckor och provsmaka o se då, är det fortfarande väldigt sött så har du rätt att det inte jäst :)

Re: En novis bekännelser

av n_micke » mån sep 12, 2016 16:58

Mest jag som inbillat mig att det skulle gå utan.

Bytt jäsrör och lock, verkar inte bubbla ändå.

Hur kommer det sig att det blir så här? Vad har jag gjort för fel?

Upp