Nu börjar det närma sig min första cidersats, som nämnts tidigare så behöver jag extremt noggrann punktlista så att jag inte missar något.
Har köpt två jäshinkar (en med kran och en utan, kommer att starta i hinken utan kran), Star San, flaskfyllare mm idag. Kan verkligen rekommendera
http://www.bryggnisse.se/, Vladde var jättetrevlig och väldigt kunnig. Bra priser! På köpet fick jag många tips.
Har lagt beställning på två olika jästpaket från maltmagnus (båda Lalvin, det ena går ut i december så det tänkte jag använda i första batchen), där beställde jag även pumphävert med hållare mm. Har satt över förskottsbetalning igår, hoppas att dom skickar snarast
.
När jästen anlänt sätter jag igång, har satt ihop en punktlista för vad jag ska göra och i vilken ordning. Har jag glömt något? Verkar det vettigt? I vilken ordning tillsätter jag jäst och socker? Ska jag börja med en mindre mängd socker (löses i vatten eller must, värma upp i rengjort kärl på spisen?) och sätta till mer efter några dagar?
Min lista:
1. Ta fram flaskor med fryst must, ställ i diskhon i varmt vatten.
2. Blanda Star San i sprayflaska.
(3. Kalibrering av hydrometer ska inte behövas)
4. Koka upp vatten i rengjord kastrull, häll upp i rengjord liten flaska och låt svalna. Koka silduken. Eventuellt kokar jag upp vatten till sockerlag, kokar lite sockerlag och häller över i rengjord flaska så att den hinner svalna.
5. Rengör jäshink, omrörare, jäsrör, silduk, lock, hydrometer, mätglas, decilitermått. (Diska först, spraya med Star San)
6. Sätt på engångshandskar, spraya dem med Star San
7. Rengör diskbänk med Star San
8. Rehydrera jästen. Koka upp ca 1,5 dl vatten, låt svalna till 40 grader. (givetvis ska kökstermometern vara rengjord och steriliserad). Häll i jäst, låt stå 20-30 minuter och rör om. Jästblandningen får stå och bli rumstempererad precis som sockerlagen.
9. Häll i must i jäshink, filtrera genom silduk för att få bort skumrester.
10. Rör om med omrörare.
11. Ta upp lite must med decilitermåttet, häll i mätglas, mät Oechsle-värde.
12. Tillsätt sockerlösningen till musten. Rör om.
13. Tillsätt jästblandningen. Rör om.
14. Fyll jäsröret med kokt vatten.
15. Sätt på lock med jäsrör, placera hinken på jäsplatsen (diskbänk i hyfsat mörkt rum – ev med en gammal mörk t-shirt om för att hindra solljus). Klistra på termometer.
Sockerlösning:
Jag har läst mååånga trådar, det jag har snappat upp är att socker lär behövas. Jästen mår bäst av att sockret tillsätts i omgångar? Jag har ju tänkt mäta Oechsle innan jag tillsätter socker och sedan jästblandning. Visst hade det väl varit bra att ha någorlunda hum på Oechsle innan jag gör en sockerlag men det tar ju lite tid att koka sockerlösning och sedan få ner den till rumstemperatur. Säg att jag får ca 6 liter must efter upptining, troligen ganska syrlig, Oechsle ganska lågt? Kan jag göra en första omgång sockerlag bara för att blanda med musten innan jästblandningen tillsätts? Alltså en mindre mängd, sedan kan jag tillsätta mer sockerlag (efter en dag? flera dagar?) beräknat på Oechslevärdet? Kan det vara en idé?
Tack på förhand!
Edit: Har redigerat efter att jag fått suveräna tips av Vladde (bryggnisse.se) som jag köpte utrustning av. Att just min jäst skulle lösas i 40-gradigt vatten hade han koll på.
Nu börjar det närma sig min första cidersats, som nämnts tidigare så behöver jag extremt noggrann punktlista så att jag inte missar något.
Har köpt två jäshinkar (en med kran och en utan, kommer att starta i hinken utan kran), Star San, flaskfyllare mm idag. Kan verkligen rekommendera [url]http://www.bryggnisse.se/[/url], Vladde var jättetrevlig och väldigt kunnig. Bra priser! På köpet fick jag många tips.
Har lagt beställning på två olika jästpaket från maltmagnus (båda Lalvin, det ena går ut i december så det tänkte jag använda i första batchen), där beställde jag även pumphävert med hållare mm. Har satt över förskottsbetalning igår, hoppas att dom skickar snarast :).
När jästen anlänt sätter jag igång, har satt ihop en punktlista för vad jag ska göra och i vilken ordning. Har jag glömt något? Verkar det vettigt? I vilken ordning tillsätter jag jäst och socker? Ska jag börja med en mindre mängd socker (löses i vatten eller must, värma upp i rengjort kärl på spisen?) och sätta till mer efter några dagar?
Min lista:
1. Ta fram flaskor med fryst must, ställ i diskhon i varmt vatten.
2. Blanda Star San i sprayflaska.
(3. Kalibrering av hydrometer ska inte behövas)
4. Koka upp vatten i rengjord kastrull, häll upp i rengjord liten flaska och låt svalna. Koka silduken. Eventuellt kokar jag upp vatten till sockerlag, kokar lite sockerlag och häller över i rengjord flaska så att den hinner svalna.
5. Rengör jäshink, omrörare, jäsrör, silduk, lock, hydrometer, mätglas, decilitermått. (Diska först, spraya med Star San)
6. Sätt på engångshandskar, spraya dem med Star San
7. Rengör diskbänk med Star San
8. Rehydrera jästen. Koka upp ca 1,5 dl vatten, låt svalna till 40 grader. (givetvis ska kökstermometern vara rengjord och steriliserad). Häll i jäst, låt stå 20-30 minuter och rör om. Jästblandningen får stå och bli rumstempererad precis som sockerlagen.
9. Häll i must i jäshink, filtrera genom silduk för att få bort skumrester.
10. Rör om med omrörare.
11. Ta upp lite must med decilitermåttet, häll i mätglas, mät Oechsle-värde.
12. Tillsätt sockerlösningen till musten. Rör om.
13. Tillsätt jästblandningen. Rör om.
14. Fyll jäsröret med kokt vatten.
15. Sätt på lock med jäsrör, placera hinken på jäsplatsen (diskbänk i hyfsat mörkt rum – ev med en gammal mörk t-shirt om för att hindra solljus). Klistra på termometer.
Sockerlösning:
Jag har läst mååånga trådar, det jag har snappat upp är att socker lär behövas. Jästen mår bäst av att sockret tillsätts i omgångar? Jag har ju tänkt mäta Oechsle innan jag tillsätter socker och sedan jästblandning. Visst hade det väl varit bra att ha någorlunda hum på Oechsle innan jag gör en sockerlag men det tar ju lite tid att koka sockerlösning och sedan få ner den till rumstemperatur. Säg att jag får ca 6 liter must efter upptining, troligen ganska syrlig, Oechsle ganska lågt? Kan jag göra en första omgång sockerlag bara för att blanda med musten innan jästblandningen tillsätts? Alltså en mindre mängd, sedan kan jag tillsätta mer sockerlag (efter en dag? flera dagar?) beräknat på Oechslevärdet? Kan det vara en idé?
Tack på förhand!
Edit: Har redigerat efter att jag fått suveräna tips av Vladde (bryggnisse.se) som jag köpte utrustning av. Att just min jäst skulle lösas i 40-gradigt vatten hade han koll på.