Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Utrustning och tillsatser

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Utrustning och tillsatser

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tor okt 13, 2016 21:01

latmasken skrev:Jag har funderat på om man skulle kunna använda en syraprovare eller glykolprovare, jag har inte riktigt koll på inom vilka intervall de är kalibrerade. De är ju gjorda för att mäta densitet, men möjligen är det fel vikt på deras mätkroppar och storleken gör kanske att skalan blir för grov.

Jag beställde faktiskt en Thief häromdan (hoppas paketet kommer imorgon, tänkte musta i helgen och vill ju ha jästen då), får se lite hur den ser ut och funkar.

Jag slog faktiskt till på en refraktometer också, har suktat efter en i flera år:)
Det är alldeles för kul att shoppa, blev en 100 ml dosspruta för min del ;)

Re: Utrustning och tillsatser

av latmasken » tor okt 13, 2016 18:57

Jag har funderat på om man skulle kunna använda en syraprovare eller glykolprovare, jag har inte riktigt koll på inom vilka intervall de är kalibrerade. De är ju gjorda för att mäta densitet, men möjligen är det fel vikt på deras mätkroppar och storleken gör kanske att skalan blir för grov.

Jag beställde faktiskt en Thief häromdan (hoppas paketet kommer imorgon, tänkte musta i helgen och vill ju ha jästen då), får se lite hur den ser ut och funkar.

Jag slog faktiskt till på en refraktometer också, har suktat efter en i flera år:)

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tor okt 13, 2016 17:08

ranald skrev:Glaspipett och peleusboll, den perfekta kombon.
Tack! Funderar också på dosspruta, om det finns så stora. Ska kolla upp lite. Borde finnas typ till häst ;)
Hittade den här på 100 ml: http://www.next2vet.se/product.html?pro ... gory_id=11

Re: Utrustning och tillsatser

av ranald » tor okt 13, 2016 17:03

Glaspipett och peleusboll, den perfekta kombon.

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tor okt 13, 2016 15:34

latmasken skrev:Det finns ju The Thief, men den har ingen sug-lösning utan man måste doppa ner den. Men om man kompletterar den med nån form av större gummituta så borde den fungera som en syraprovare.
Det svåra är antagligen att hitta en tillräckligt stor gummituta, men man kanske kan använda en slang och suga bara.
Tack Latmasken! :D

Ska kolla upp var man kan hitta en pipett (med gummituta), hur stor behöver den vara tror du? Just så att man kan ta upp lagom mycket till mätglas för att mäta Oechsle, måste ju vara lätt att göra ren förstås. Det känns som en vettigare lösning än t exdecilitermått eller såsslev, man borde kunna ta upp utan att få med ev ytskikt under jäsning?

Re: Utrustning och tillsatser

av latmasken » tor okt 13, 2016 14:05

Det finns ju The Thief, men den har ingen sug-lösning utan man måste doppa ner den. Men om man kompletterar den med nån form av större gummituta så borde den fungera som en syraprovare.

The Thief
products-0181511.jpg
Syraprovare (från Biltema)
Bild

Det svåra är antagligen att hitta en tillräckligt stor gummituta, men man kanske kan använda en slang och suga bara.

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tor okt 13, 2016 12:59

Apropå utrustning så har jag funderat lite, något som borde vara till stor hjälp är en enkel pipett på ca 100 ml för att ta upp prov för Oechslemätning. Det var längesen som jag använde pipett, men jag är faktiskt gammal farmaceut och gjorde en hel del labarbete för min kandidatexamen för många år sedan. Ska kolla lite om exempelvis apotek kan ha lite större pipetter i lager, annars hittade jag bl a den här:
https://www.med24.se/pipett-1-st?gclid= ... Ainj8P8HAQ

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » lör okt 08, 2016 15:18

Tänkte att det kunde vara lämpligt med diskussion om tillsatser i den här tråden, kunde intressera flera?

Jästnäring - när använder man det? Vad bör man köpa till cider eller vin?

Pektolas/pectolase - har sett det nämnas i flera trådar, har jag förstått det rätt om det används i början av en jäsning om man har hel frukt/bär eller bitar/mos som senare silas bort? Kan det vara ett alternativ om man kört frukt/bär i mixer eller råsaftcentrifug men inte kört genom silduk? För- och nackdelar med pektolas?

Klarningsmedel - har sett en del olika, enklast är väl gelatin? Tillsätts när det jäst klart? För- och nackdelar?

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » fre sep 23, 2016 16:59

Nu står jäshinken på plats, blev ganska exakt 8 liter. Silade bort skum (var inte så mycket). Mätte Oechsle, fick värdet 1050.
Hade gjort sockerlag på ca 350 g socker och 2 dl vatten, det tillsatte jag och rörde om.
Jästen (Lalvin 71B) redydrerades i 40 graders kokt vatten i 25 minuter.
Allt blandat, på med lock och jäsrör som jag fyllde med kokt vatten. Hoppas att jag fick det tätt.

Gissar att jag nog ska tillsätta mer sockerlag om en eller ett par dagar, vad tror ni? Har inte kollat Oechsle efter att jag tillsatt sockerlag.

Nu hoppas jag att det börjar bubbla snart, nåt som jag ska hålla utkik efter?

Trött i skallen men nöjd, håll tummarna för att jag får till det! :)

Edit: det bubblar ungefär var 15:e sekund, har gjort så in nån timma, så det jäser iaf :)

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tor sep 22, 2016 14:44

Nu finns mitt paket med bl a jäst att hämta, det ordnar jag imorgon, sätter igång med jäsning imorgon eller på lördag.

Här är min uppdaterade lista, har jag glömt något? :)


1. Ta fram flaskor med fryst must, ställ i diskhon i varmt vatten.
2. Blanda Star San i sprayflaska.
3. Koka upp vatten i rengjord kastrull, häll upp i rengjord liten flaska och låt svalna. Koka silduken.
4. Lös upp socker i vatten. Värm upp i kastrull så att det löser sig. Koka upp 300 g socker i någon dl vatten, låt svalna till rumstemperatur.
5. Rengör jäshink, omrörare, jäsrör, lock, hydrometer, mätglas, decilitermått. Spraya silduken med Star San.
6. Sätt på engångshandskar, spraya dem med Star San
7. Rengör diskbänk med Star San
8. Häll i must i jäshink, filtrera genom silduk för att få bort skumrester.
9. Rör om med omrörare.
10. Ta upp lite must med decilitermåttet, häll i mätglas, mät Oechsle-värde.
11. Lös upp jästen kokat vatten. Rehydrate 71B in 5 times its weight of water at 40°C. Let stand for at least 20 minutes then gently stir occasionally to break up any clumps. Add to the must. THE TOTAL REHYDRATION DURATION SHOULD NEVER EXCEED 45 MINUTES AVOID COLD SHOCKING THE YEAST. THE TEMPERATURE DROP BETWEEN THE MUST TO BE INOCULATED AND THE REHYDRATION MEDIUM SHOULD NEVER BE 10°C (if any doubt, please contact your supplier or Lallemand) IT IS ESSENTIAL TO REHYDRATE THE YEAST IN A CLEAN CONTAINER. INITIAL REHYDRATION IN MUST IS NOT ADVISABLE.
12. Häll i sockerlösning, rör om, tillsätt jästblandningen. Rör om.
13. Fyll jäsröret med kokt vatten.
14. Sätt på lock med jäsrör, placera hinken på jäsplatsen (diskbänk i hyfsat mörkt rum – ev med en gammal mörk t-shirt om för att hindra solljus). Klistra på termometer.

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tis sep 20, 2016 21:26

Tack Latmasken!
latmasken skrev:Ja mät oechsle på musten innan du tillsätter nåt annat. Då vet du hur mycket socker som finns i musten. Och du vet hur många liter must du har. Sen om du tillsätter sockerlag så vet du ju exakt hur mycket socker och vatten det är i den. På så vis vet du sen exakt hur mycket socker som har jästs upp och kan räkna ut vad du har för alkoholhalt och om det är slutjäst.
Ska mäta Oechsle innan jag tillsätter nåt, men planen just nu blir att "förbereda" med kokt vatten (till jästen som ska lösas i 40 grader samt rumstempererat till jäsröret). Oavsett vad det blir för Oechsle så förbereder jag nog med att koka upp en liten mängd sockerlag (250 g i nån dl vatten?) så att det hinner svalna till rumstemperatur medan jag tinar must och fyller i jäshinken. Förmodligen får jag göra mer sockerlag, men kan 250 g vara en bra start till ca 6 liter must? Den är nog ganska torr... När jag sedan har Oechsle (mätt före tillsats av sockerlag) så kan jag ju räkna på det. Ska jag vänta en dag eller två med att tillsätta mer sockerlag?

Har förresten testat Stevia, tyvärr inget alternativ för mig... Bubbel i magen trots att jag inte drack så mycket. Funderar på att skippa kolsyra, stoppa jäsning när det är färdigjäst och eftersöta med socker. Det är nog det enda jag tål...

Re: Utrustning och tillsatser

av latmasken » tis sep 20, 2016 18:21

Ja mät oechsle på musten innan du tillsätter nåt annat. Då vet du hur mycket socker som finns i musten. Och du vet hur många liter must du har. Sen om du tillsätter sockerlag så vet du ju exakt hur mycket socker och vatten det är i den. På så vis vet du sen exakt hur mycket socker som har jästs upp och kan räkna ut vad du har för alkoholhalt och om det är slutjäst.

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » tis sep 20, 2016 15:53

Nu börjar det närma sig min första cidersats, som nämnts tidigare så behöver jag extremt noggrann punktlista så att jag inte missar något.
Har köpt två jäshinkar (en med kran och en utan, kommer att starta i hinken utan kran), Star San, flaskfyllare mm idag. Kan verkligen rekommendera http://www.bryggnisse.se/, Vladde var jättetrevlig och väldigt kunnig. Bra priser! På köpet fick jag många tips.

Har lagt beställning på två olika jästpaket från maltmagnus (båda Lalvin, det ena går ut i december så det tänkte jag använda i första batchen), där beställde jag även pumphävert med hållare mm. Har satt över förskottsbetalning igår, hoppas att dom skickar snarast :).

När jästen anlänt sätter jag igång, har satt ihop en punktlista för vad jag ska göra och i vilken ordning. Har jag glömt något? Verkar det vettigt? I vilken ordning tillsätter jag jäst och socker? Ska jag börja med en mindre mängd socker (löses i vatten eller must, värma upp i rengjort kärl på spisen?) och sätta till mer efter några dagar?

Min lista:

1. Ta fram flaskor med fryst must, ställ i diskhon i varmt vatten.
2. Blanda Star San i sprayflaska.
(3. Kalibrering av hydrometer ska inte behövas)
4. Koka upp vatten i rengjord kastrull, häll upp i rengjord liten flaska och låt svalna. Koka silduken. Eventuellt kokar jag upp vatten till sockerlag, kokar lite sockerlag och häller över i rengjord flaska så att den hinner svalna.
5. Rengör jäshink, omrörare, jäsrör, silduk, lock, hydrometer, mätglas, decilitermått. (Diska först, spraya med Star San)
6. Sätt på engångshandskar, spraya dem med Star San
7. Rengör diskbänk med Star San
8. Rehydrera jästen. Koka upp ca 1,5 dl vatten, låt svalna till 40 grader. (givetvis ska kökstermometern vara rengjord och steriliserad). Häll i jäst, låt stå 20-30 minuter och rör om. Jästblandningen får stå och bli rumstempererad precis som sockerlagen.
9. Häll i must i jäshink, filtrera genom silduk för att få bort skumrester.
10. Rör om med omrörare.
11. Ta upp lite must med decilitermåttet, häll i mätglas, mät Oechsle-värde.
12. Tillsätt sockerlösningen till musten. Rör om.
13. Tillsätt jästblandningen. Rör om.
14. Fyll jäsröret med kokt vatten.
15. Sätt på lock med jäsrör, placera hinken på jäsplatsen (diskbänk i hyfsat mörkt rum – ev med en gammal mörk t-shirt om för att hindra solljus). Klistra på termometer.

Sockerlösning:
Jag har läst mååånga trådar, det jag har snappat upp är att socker lär behövas. Jästen mår bäst av att sockret tillsätts i omgångar? Jag har ju tänkt mäta Oechsle innan jag tillsätter socker och sedan jästblandning. Visst hade det väl varit bra att ha någorlunda hum på Oechsle innan jag gör en sockerlag men det tar ju lite tid att koka sockerlösning och sedan få ner den till rumstemperatur. Säg att jag får ca 6 liter must efter upptining, troligen ganska syrlig, Oechsle ganska lågt? Kan jag göra en första omgång sockerlag bara för att blanda med musten innan jästblandningen tillsätts? Alltså en mindre mängd, sedan kan jag tillsätta mer sockerlag (efter en dag? flera dagar?) beräknat på Oechslevärdet? Kan det vara en idé?

Tack på förhand!

Edit: Har redigerat efter att jag fått suveräna tips av Vladde (bryggnisse.se) som jag köpte utrustning av. Att just min jäst skulle lösas i 40-gradigt vatten hade han koll på.

Re: Utrustning och tillsatser

av ranald » sön sep 18, 2016 13:11

cissiny skrev:Tror du att jag behöver hävert om jag har kran?
Det kan vara bra att ha, om grumset i botten går upp över tapphålet.

Re: Utrustning och tillsatser

av cissiny » sön sep 18, 2016 11:59

ranald skrev:Jäshinkar och en del annat har jag hittat i min lokala citygross.
Tack Ranald! Är lite beroende av chaufför, har inte körkort, citygross ligger lite dumt till. Den "lokala" butiken ligger bättre till, förutsatt att dom har jäshinkar med kran... Tror du att jag behöver hävert om jag har kran? Kommer ju att beställa jäst och sånt från maltmagnus, kunde ju köpa en liten pumphävert iofs när jag ändå beställer. Det är mest att maltmagnus verkar kosta en del i frakt om jag beställer därifrån (hinkar räknas som skrymmande).

Hur är det förresten med jästnäring? Har lusläst en massa trådar, behöver jag det? Annars socker gissar jag, beräknat på Oechslevärde? Om jag nu har hink med kran, behöver jag försöka sila bort ev kvarblivet skum när jag tinat upp musten?

När det väl är dags för att sätta på jäsning så kommer jag nog att ha en del frågor, är ju som ni nog förstått väldigt öppen med med Asperger och ADD. Även om jag läst mängder av trådar så behöver jag väldigt basic steg för steg-instruktion, hade ju inte ens fattat att jäsröret skulle fyllas med vatten... Ska jag fortsätta i den här tråden?

Off topic - det verkar finnas någon pm-funktion. Om någon skulle ha frågor eller funderingar kring Asperger/autism/AD(H)D så svarar jag gärna på frågor. Är en hjälpsam person helt enkelt och kan hålla saker för mig själv. Bara nämner.

Ha en fortsatt trevlig söndag! :)

Upp