Nya Erfarenheter!
19/2. Inser att jag måste skaka bort kolsyra - tappar om 10l-damejeannen till 2st 5l dunkar - skakar/skakar - tömmer ut kolsyra - jässtoppar-på med jäsrör. FG +30, smakar Gott, vacker röd färg.
20/2. Rådfrågar på PGW-butik ang de korkade flaskorna? Får svar: Töm flaskorna i dunk/jässtoppa/kallkrascha, annars kommer flaskorna att jäsa.
21/2. Korkar upp alla buteljer - häller i 10l dunk -skakar/skakar/tillsätter jässtopp och jäsrör.
23/2. Tillsätter klarmedel i alla dunkar-byter ut jäsrör mot hela skruvlock. Ställer ut på balkongen i kylan - täcker med ullfilt på natten då det är -6.
Orolig över den kommande tappningen på flaskor och rädd att vinet skulle utsättas för syre dök en
snillrik idé upp
, tyckte jag ialla fall. Införskaffade kranlock till dunkarna och ställde dom på högkant för att grumset skulle hamna på botten och påfyllningen av flaskor gå smidigt.
27/2. I början avlöpte påfyllningen finfint men, men...
Naturligtvis följde grumms med och nu ligger en 1,5 cm stor bottensats i alla flaskor.
Hur in i nordens korkad kan jag vara??
1. Kan jag lagra flaskorna med bottensatsen kvar? eller törs jag tappa om ännu en gång med hävert till nya flaskor?
/Undrar klantiga Runa