Fy fan. Nu är man slut
Äntligen kokar vörten och jag har följande observationer som jag borde tagit i beaktning innan:
1. Mängden vatten - Tänkte inte tanken att malten skulle tränga undan en hel del vatten, enl. Beersmith skulle jag ha 19L men min tanke var att gå på 5,5L / kg malt enl. någon BIAB guide jag läst, således hällde jag i 15,4L vatten och började glatt skopa i malten. Ändrade mig f.ö. i sista sekunden från att värma vattnet till 72°C och tillsätta malten till att börja med varmt kranvatten och jobba mig upp till mäsktemp. Detta i kombination med att vattennivån steg drastiskt när jag fyllde på med malt gjorde mig minst sagt lite skakig. Fick tappa ur 3L som jag sedan tog igen genom någon slags lakning..
Så fr.o.m nu kommer jag att köra någon variant på flödeslakning alt. köpa en kylväska och laka i den, eller en kombo av allting. Tänker mig att när jag ändå kör BIAB/NoCHill så kan jag helt skapa min egen setup för vad som passar mig bäst.. Får se.
2. Termometer - Tappade först i min analoga °C termometer i mäsken, skakade snabbt fram en ny (dock i °F) som jag fick med ölkitet jag köpte från Amerikatt. Den tappade jag också i. Slängde då i proven till min STC-1000 som jag har till Sous-Vide samt en stektermometer som ref. Det skilde 4°C mellan de båda så jag fick efter många om och men fiska upp min analoga med en stekpincett. Den fick vara "sanningen" till slut.
Så köp en ny, mer exakt termometer - tips mottages gärna.
3. Tiden - Det tar ju längre tid än vad man tror. Det blir på håret att koket blir klart innan jag måste hämta ungarna på dagis, tur att jag valt NoCHill
Tog ett pre boil OG och det avläste 1.041 (BeerSmith hade en estimerad på 1.045 så det får vara godkänt.) vet inte riktigt vad jag ska göra med den informationen men skriver ner den ändå. Kommer att knycka en liten bit strax innan kokslut för att mäta OG. Får återkomma med det.
Total kokvolym hamnade till slut någonstans runt 12-14L, vet inte exakt för jag var lite stressad under hela bryggningen. Men det får väl också anses vara godkänt?
Sen efter all min tid och funderingar kring receptet bestämde jag mig tillslut för att beställa ett pack WLP810 San Francisco Lager och låta den jäsa i matkällaren, det pendlar mellan 11,7-14°C på ett dygn.
Namnet då? Ja, efter som det är en Steam Beer och med tanke på allt min vånda med recept, jästval och sen bryggningen så är det väl inte mer än rätt att den får heta
"Tyresöl: Ångest"
Edit: Mätte OG och, så vitt jag kan se hamnade det på 1.052. Kan också vara 51 eller 50, vet inte riktigt hur jag ska avläsa hydrometern. Ska mäta imorgon innan jag pitchar också. Mycket mätande blir det...
Fy fan. Nu är man slut :)
Äntligen kokar vörten och jag har följande observationer som jag borde tagit i beaktning innan:
1. Mängden vatten - Tänkte inte tanken att malten skulle tränga undan en hel del vatten, enl. Beersmith skulle jag ha 19L men min tanke var att gå på 5,5L / kg malt enl. någon BIAB guide jag läst, således hällde jag i 15,4L vatten och började glatt skopa i malten. Ändrade mig f.ö. i sista sekunden från att värma vattnet till 72°C och tillsätta malten till att börja med varmt kranvatten och jobba mig upp till mäsktemp. Detta i kombination med att vattennivån steg drastiskt när jag fyllde på med malt gjorde mig minst sagt lite skakig. Fick tappa ur 3L som jag sedan tog igen genom någon slags lakning..
Så fr.o.m nu kommer jag att köra någon variant på flödeslakning alt. köpa en kylväska och laka i den, eller en kombo av allting. Tänker mig att när jag ändå kör BIAB/NoCHill så kan jag helt skapa min egen setup för vad som passar mig bäst.. Får se.
2. Termometer - Tappade först i min analoga °C termometer i mäsken, skakade snabbt fram en ny (dock i °F) som jag fick med ölkitet jag köpte från Amerikatt. Den tappade jag också i. Slängde då i proven till min STC-1000 som jag har till Sous-Vide samt en stektermometer som ref. Det skilde 4°C mellan de båda så jag fick efter många om och men fiska upp min analoga med en stekpincett. Den fick vara "sanningen" till slut.
Så köp en ny, mer exakt termometer - tips mottages gärna.
3. Tiden - Det tar ju längre tid än vad man tror. Det blir på håret att koket blir klart innan jag måste hämta ungarna på dagis, tur att jag valt NoCHill ;)
Tog ett pre boil OG och det avläste 1.041 (BeerSmith hade en estimerad på 1.045 så det får vara godkänt.) vet inte riktigt vad jag ska göra med den informationen men skriver ner den ändå. Kommer att knycka en liten bit strax innan kokslut för att mäta OG. Får återkomma med det.
Total kokvolym hamnade till slut någonstans runt 12-14L, vet inte exakt för jag var lite stressad under hela bryggningen. Men det får väl också anses vara godkänt?
Sen efter all min tid och funderingar kring receptet bestämde jag mig tillslut för att beställa ett pack WLP810 San Francisco Lager och låta den jäsa i matkällaren, det pendlar mellan 11,7-14°C på ett dygn.
Namnet då? Ja, efter som det är en Steam Beer och med tanke på allt min vånda med recept, jästval och sen bryggningen så är det väl inte mer än rätt att den får heta [b][i]"Tyresöl: Ångest"[/i][/b] 8)
Edit: Mätte OG och, så vitt jag kan se hamnade det på 1.052. Kan också vara 51 eller 50, vet inte riktigt hur jag ska avläsa hydrometern. Ska mäta imorgon innan jag pitchar också. Mycket mätande blir det...