Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Lakning nybörjarfråga

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Lakning nybörjarfråga

Re: Lakning nybörjarfråga

av Lukedaduke » mån maj 30, 2016 16:33

Jag får kolla biab då möjligtvis. Insåg precis att jag fuckat upp totalt. istället för blanda 5 liter vatten med 2 kg malt tog jag 15 liter vatten med 2kg malt (mäskning) .................... nu förstår jag varför ingen förstod min lakningsfråga.

man lär sig av sina misstag antar jag... :doh:

Re: Lakning nybörjarfråga

av binx » sön maj 29, 2016 13:35

För att slippa huvudvärk så kan du ju brygga med BIAB metoden.

Re: Lakning nybörjarfråga

av Lukedaduke » fre maj 27, 2016 16:28

Ok!! tack så mycket ^^ då får jag se till o kolla upp metoderna lite mer antar jag :doh:

Re: Lakning nybörjarfråga

av ErikJ » fre maj 27, 2016 13:24

Du verkar ha gjort en blandning av satslakning och flödeslakning.

Flödeslakning som jag antar att du tänkte göra eftersom du har hink-i-hink går ju ut på att sila av vörten sakta och tillsätta lakvattnet i lagom takt när malten börjar komma i nivå med vörten.

Jag tillsätter istället i detta läget allt mitt lakvatten och fortsätter tappa av sakta så hela lakningen tar minst en timme för 25 liter.

Min variant gör vad jag kan se inte att utbytet blir sämre.
Däremot är det enklare att få rätt temperatur på lakningen och man slipper passa kranarna så flödena in och ut stämmer med varandra.

Lakning nybörjarfråga

av Lukedaduke » fre maj 27, 2016 0:58

Tja!

Allting verkar ha gått bra med min bryggning, har läst på i lite böcker och förstår nu i stort sett hur man brygger.
Min enda fråga är om lakning. Jag har ett lakkärl, 2 tunnor (1 med hål i och en med tappkran) när jag hällde i min vört för att sila bort malten hällde jag direkt i 15 liter, tog lite längre tid att sila allt, ska man hälla i lite i taget istället?

/Med vänlig hälsning Luke

Upp