av Tobbis » tis maj 17, 2016 8:21
Hej jag har odlat upp jäst några gånger nu för vårt bryggeri och hittils har det gått över förväntan. Men nu senaste gången när jag odlade upp en WLP001 så ser jag något mystiskt på ytan av jästen som jag ställt i kylskåpet. Jästen jäste på fint när den åt av vörten och jäsningen avstannade ungefär som den brukade efter 36 timmar (jag kör med magnetomrörare i klimatkammare)
Jästen står i en Ekolv och på botten har jästen lagt sig fint och ovan har jag kvar en del av vörten, dock ser det ut att bildas små 5-10mm vita öar på ytan av jästen.
Tidigare har jag fått mögel på en jästkultur men då har möglet legat på ytan och jag har googlat runt och försökt hitta bilder på mögel i jäst men oftast ser det ut som om den ligger på ytan.
Så min fråga är vad tror ni att det är, behöver mögel syre och ligger därmed på ytan där det både finns syre och mat elle rkan det bildas nere på ytan av jästen? Eller är det bara någon sorts reaktion där jästen klumpar ihop sig?
Vi ska eventuellt brygga på onsdag så jag hoppas kunna ta något beslut om denna jäst...
Hej jag har odlat upp jäst några gånger nu för vårt bryggeri och hittils har det gått över förväntan. Men nu senaste gången när jag odlade upp en WLP001 så ser jag något mystiskt på ytan av jästen som jag ställt i kylskåpet. Jästen jäste på fint när den åt av vörten och jäsningen avstannade ungefär som den brukade efter 36 timmar (jag kör med magnetomrörare i klimatkammare)
Jästen står i en Ekolv och på botten har jästen lagt sig fint och ovan har jag kvar en del av vörten, dock ser det ut att bildas små 5-10mm vita öar på ytan av jästen.
Tidigare har jag fått mögel på en jästkultur men då har möglet legat på ytan och jag har googlat runt och försökt hitta bilder på mögel i jäst men oftast ser det ut som om den ligger på ytan.
Så min fråga är vad tror ni att det är, behöver mögel syre och ligger därmed på ytan där det både finns syre och mat elle rkan det bildas nere på ytan av jästen? Eller är det bara någon sorts reaktion där jästen klumpar ihop sig?
Vi ska eventuellt brygga på onsdag så jag hoppas kunna ta något beslut om denna jäst...