Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Skumma av...

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Skumma av...

Re: Skumma av...

av Toffeln » lör feb 04, 2017 21:13

Gammal tråd men en fråga. Idag när jag kokade så reflekterade jag på att jag knappt fick något skum alls. Kanske blev en ö på ca 1dm i diameter som snabbt sjönk ner i rullet. Vad beror detta på? Fanns lite skum rut katerna men inget riktigt "skum".

Re: Skumma av...

av Weinkeller » lör jan 30, 2016 9:21

S Tout skrev:Det som skummar när man kokar är ju en del av det som ger skum när man häller upp ölen sen, jag rör ner skummet i brygden och har då inte fått några negativa effekter eller reaktioner av det. Är nog som med mycket annat, en smaksak.
Nej, det gör det inte. Däremot kan du separera det genom filtrering efter koket. Anledningen att skumma av är främst för att slippa större mängd druv efter koket alternativt undvika överkok. Som @latmasken skriver är det främst koagulerade proteiner. De bidrar inte till skummet i ölen när de koagulerat, däremot när de inte har det. Långt kok ger alltså mindre skumkrona. Kortare kok större skumkrona, även om det bara är en av faktorerna.

Re: Skumma av...

av S Tout » fre jan 29, 2016 17:33

Det som skummar när man kokar är ju en del av det som ger skum när man häller upp ölen sen, jag rör ner skummet i brygden och har då inte fått några negativa effekter eller reaktioner av det. Är nog som med mycket annat, en smaksak.

Re: Skumma av...

av latmasken » fre jan 29, 2016 10:19

Det är nog inte samma saker som skummar. Skummet i en öl du tappar upp består ju av ölen, men skummet vid kok består väl snarare av stelnade proteiner. Så att skumma av med en hålslev har jag svårt att se att det skulle inverka negativt.

Re: Skumma av...

av Duffen » fre jan 29, 2016 8:57

Är det så att om man inte skummar av får man en bättre skumkrona? Eller bara myt?

Re: Skumma av...

av Weinkeller » mån nov 09, 2015 18:24

Du slipper få det som kalldruv när du kyler. Effekten är inte så stor dock. Har man kraftigt kok och full kittel så kan man undvika överkok lättare också.

Skumma av...

av ottoagda » mån nov 09, 2015 16:08

För ett tag sedan fick jag tillfällighet att brygga tillsammans med en mycket mer meriterad bryggare än jag. Under tiden det kokade tog han då och då en slev och tog bort det översta skummet och typ maltresterna som kom upp. Jag frågade då varför han gjorde det, men han kunde inte riktigt svara varför, bara att det var så man gjorde.
Idag står jag själv med en väldoftande Kaffestout till kok,,, och skummar av, men frågan hänger fortfarande kvar... Varför "skummar man egentligen av"? Vad är effekten?

Upp