Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Chipotle-IPA hjälp med recept!

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Chipotle-IPA hjälp med recept!

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av hugart » ons okt 26, 2016 20:42

golljoll skrev:Så! Nu är ölen bryggd! Tänkte tacka för hjälpen så får vi se om det är något att ha när det är färdigt :P
Nå? Var den något att ha? Är lite nyfiken själv på detta då jag gillar rökig, besk och stark mat. Helst lite syrlig också för att balansera beskan.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » tor feb 04, 2016 0:00

Så! Nu är ölen bryggd! Tänkte tacka för hjälpen så får vi se om det är något att ha när det är färdigt :P

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » mån jan 25, 2016 22:14

Kör så märker du. Svårt att säga något om din effektivitet därför höftade jag tidigare. Blir nog bra med ett helt paket jäst, gärna runt 16-17C.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » mån jan 25, 2016 18:37

okok kan ju vara smidigt då jag inte riktigt har tillgång till kylspiral etc. utan får köra på isvatten.

Läste någonstans att man kunde få ut ungefär 60% av extraktet från malten, vilket är mest exakt 50% eller 60%?
när det kommer till jästen, hur noga är det? 0.5 paket safale US-05?

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » mån jan 25, 2016 17:03

Späd i slutet av koket så får du en kylningseffekt på köpet.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » sön jan 24, 2016 22:45

allright, så det smidigaste är att bara tillsätta vatten så att batchsizen är 5 liter, behöver jag koka upp det vattnet också eller är det tillräckligt rent?

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » sön jan 24, 2016 22:14

golljoll skrev:Om jag nu fixar en boil size på 5 liter och inte fyller på med vatten, hur stor roll spelar det för ABV och IBU? För min del spelar det ingen roll om de blir lite högre så länge det inte är allt för stor skillnad.
Det beror på hur mycket du kokar bort. Linjärt beroende, kokar du bort 10% ökar OG med OG/(1-0,1). Så det är ganska stor skillnad på 0,5l och 1l vid så små volymer.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » sön jan 24, 2016 18:48

Om jag nu fixar en boil size på 5 liter och inte fyller på med vatten, hur stor roll spelar det för ABV och IBU? För min del spelar det ingen roll om de blir lite högre så länge det inte är allt för stor skillnad.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » fre jan 22, 2016 23:13

Eftersom du har satt värdena till samma så förutsätter det troligen kontinuerlig tillsats av vatten under koket. Runt 10% av vattnet ångas bort under en timmes kok men det är starkt beroende av kokintensitet och geometri på kastrullen. Det enda sättet att ta reda på mer exakta förluster till kok och druv etc. är att brygga en gång och ta lärdom.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » tor jan 21, 2016 19:18

okok! Det receptet jag nu gradvis har byggt upp, är det menat som 5 liter boil eller batch size? Och hur vet jag hur mycket som försvinner?

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » ons jan 20, 2016 23:17

12 min och 15min giva? Slå ihop dessa eller lägg den vid 5-0 min. 20g extra humle kan du torrhumla med efter en vecka. Batch size är volym i jäskärlet, Boil size är vörtvolym innan kok.

Ganska viktigt att du räknar på volymen du kokar ner till för att få ett korrekt OG.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » ons jan 20, 2016 20:43

Kalkylatorerna fungerade finfint fick chansa lite för att få fram rätt OG och IBU (osäker på vad skillnaden mellan boil size och batchsize är så jag satte båda på 5 liter)

Tänkte bara kolla med dig om du tror detta kan fungera:

850g DME ger OG:1,065
varav 175g är från specialmalt (totala vikten 350g)
därför blir mängden maltextrakt 685g

10g cascade (alfasyra 5,2%) i 15 minuter
10g cascade (alfasyra 5,2%) i 30 minuter
10g centennial (alfasyra 10,1%) i 12 minuter (för aromen)
ger totalt IBU på 48

Jag fick ett på tok för högt IBU med 50g humle, men som sagt, det beror nog på hur länge och vad det är för sort

Vet inte vilken av humlesorterna som skulle passa bäst när, men jag gissar att det bara är att testa

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » ons jan 20, 2016 18:58

Tror du kan hitta svaren på dina frågor genom att söka lite. Bla finns det en sida förutom alla forum som heter Brewers friend. Där finns diverse kalkylatorer.
Snabbhjälp:
1065 kan väl vara lagom för en IPA och räkna på 50 IBU för att få 40 IBU efter jäsning. Mängden humle beror på koktid och hur hög intensitet i smak och arom som du vill ha. Mina IPA brukar ligga runt 10g/l med merparten mot slutet av koket och som torrhumling. Du lär få ut ungefär hälften av extraktet från malten jämfört med maltextrakt (dvs 100g malt = 50g maltextrakt). 60min vid 67C är en standardmäskning.

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av golljoll » tis jan 19, 2016 23:54

Ok, kollade runt lite på hur jag skulle räkna ut maltextraktet för att få önskat OG(är 1,060 rimligt?), det jag dock inte hittade var någon metod att räkna ut mängden maltextrakt om jag också har specialmalt, måste man inte ta hänsyn till sådant?

Hur vet jag hur länge jag ska mäska? De recept jag kar kört tidigare körde på 15 och 30 minuter

Är totalt 20g humle rimligt för 5 liter?

Re: Chipotle-IPA hjälp med recept!

av Weinkeller » tis jan 19, 2016 22:38

golljoll skrev:Tack för svaret!

så jag ska inte ha i humlen allt för länge? är 30-40min rimligt?
Hur ökar jag maltigheten? ska jag byta ut/lägga till någon specialmalt för att få en lite mörkare IPA?
Hur du doserar humlen beträffande tid och mängd etc är något du får fundera över. Huvudsaken är att IBUn inte sticker för högt. Max 40 kan jag tänka mig (även om det är i lägsta laget för en IPA). Enklaste sätt att få till en maltigare öl är att använda en jäst med de egenskaperna. Engelsk eller skotsk tex. Münchenermalt och en högre mäsktemp hjälper också till.

Upp