av latmasken » tor apr 16, 2015 7:21
Det noggrannaste sättet är väl med titrering, men det är ju rätt bökigt och tar tid.
Med pH-papper får man nog inte så bra upplösning (eller finns det pH-papper med upplösning på 0,1? de jag sett hade i bästa fall en upplösning på 0,5).
Mätare kostar en del och behöver ju kalibreras regelbundet.
Det går att räkna ut exakt hur mycket du ska ha i för att nå ett visst pH förutsatt att det inte finns något som buffrar. Men de flesta vätskor innehåller ämnen som buffrar. En buffrad lösning innebär att pH är "stabiliserat", pH ändras inte direkt om du tillsätter syra eller alkalier, bufferten "äter upp" en del av jonerna så att säga.
Jag tror att man generellt kan säga att buffert betyder att du behöver tillsätta mer syra än teoretiskt, men exakt hur mycket mer kan man inte veta utan att just testa och sen mäta.
Det noggrannaste sättet är väl med titrering, men det är ju rätt bökigt och tar tid.
Med pH-papper får man nog inte så bra upplösning (eller finns det pH-papper med upplösning på 0,1? de jag sett hade i bästa fall en upplösning på 0,5).
Mätare kostar en del och behöver ju kalibreras regelbundet.
Det går att räkna ut exakt hur mycket du ska ha i för att nå ett visst pH förutsatt att det inte finns något som buffrar. Men de flesta vätskor innehåller ämnen som buffrar. En buffrad lösning innebär att pH är "stabiliserat", pH ändras inte direkt om du tillsätter syra eller alkalier, bufferten "äter upp" en del av jonerna så att säga.
Jag tror att man generellt kan säga att buffert betyder att du behöver tillsätta mer syra än teoretiskt, men exakt hur mycket mer kan man inte veta utan att just testa och sen mäta.