Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

[Receptlabbet] En mörk, julig stout.. kanske?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: [Receptlabbet] En mörk, julig stout.. kanske?

Re: [Receptlabbet] En mörk, julig stout.. kanske?

av Omlott » tis dec 15, 2015 22:44

Angående kryddningen kan du ta och koka det som ska kokas i en liten skvätt av malten. Så kan du smaka av med det i den stora byttan sen.

Re: [Receptlabbet] En mörk, julig stout.. kanske?

av L.Jonsson » tor nov 26, 2015 13:43

Funderar på att eventuellt flytta kakaonibsen och apelsinskalen till sekundären, känns som att man kan få ut mycket bitterhet om man kokar dem.

[Receptlabbet] En mörk, julig stout.. kanske?

av L.Jonsson » ons nov 25, 2015 22:00

Hejsan alla brygg-fantaster,

Nu är vi här igen, tiden på året då alla brygg-noviser som jag själv börjar tjata om julöler hit och dit. Jag har suttit idag och knåpat ihop något som jag hoppas är inte alltför bortom all räddning, kanske med eran expertis och smakråd kan vi komma fram till något användbart?

Jag har bryggit några Amber Ale's så bryggprocessen börjar jag bli sakta mer säkert mer och mer bekväm med. Jag har alltid drömt om att få brygga min alldeles egna julöl att bjuda släkten på, kanske så blir det iår?

Jag skulle önska en lagom stark, mörk julöl med spår utav lite humle, choklad, kanel och vanilj. Detta med en arom som bjuder på lite humle, vanilj, kakao och apelsin. Ölen får gärna vara bitter sålänge det inte går till överdrift.

Det här är vad jag har knåpat ihop hittills;

Batch size: 39L
Boil time: 60min

5,00 kg Muntons Flytande Dark (50,0 EBC)
1,00 kg Crystal 100 (100,0 EBC)
0,50 kg Chocolate Malt (690,0 EBC)
0,25 kg Black (Briess) (1350,0 EBC)

50,0 g Warrior [15,00%] - 60min
20,0 g Vanguard [15,00%] - 20min

6st Cinnamon Stick - 20min
4st Vanilla Stick - 20min

20,00 g Cacaonibs - 10min
20,00 g Orange Peel, Sweet - 10min

2,0 pkg American Ale II (Förkultur)

OG: 1,057
IBU: 48,6 (~)
EBC: 70,2

Har aldrig försökt "kryddat" ölen själv med t.ex kanel/vaniljstänger, så jag är natuligtvis mest orolig över denna delen utav receptet. Jag kan även tänka mig att som nybörjare får man lite "Det här ska vi ha, det här blir nog bra, den här kryddan måste vi ju även slänga med!"-syndrom. Tillslut så har man en smak-kompott som liknar tonårens häxgrogg, smakerna måste ju naturligtvis passa någorlunda med varandra.

Är även orolig över hur mycket bitterhet kanel/vaniljstängerna medför efter ett 20min kok.

Kom gärna med förslag och tankar, var inte rädd att säga till om något ser helt åt skogen ut.

Upp