av sirguran » tis dec 08, 2015 7:40
Strippa, två destillationer
Ett bra alternativ som förenklar att få ren sprit är att destillera två gånger. Den första destillationen bryr man sig inte om renhet, hög procent eller att avskilja finkel utan bara att avskilja etanolen från jäst och sockerrester och det mesta av vattnet. Detta kallas att strippa mäsken. Det gör enklast med en stripper eller potstill, läs mer om dessa i forumavdelningen Potstills.
Det går även att strippa mäsken med kolonnbrännare. På en LM kör på så hög effekt det går utan att den chokar och ha ventilen helt öppen, på RLM ha ventilen helt stängd. På en CM kan man koppla bort vattnet från refluxkylningen och enbart köra vatten på produktkylaren.
Ta ut produkt ända tills mätaren visar 0% för att inte låte någon etanol gå till spillo. På en VM kommer uttaget stanna automatiskt vid 47% ungefär vilket gör den dåligt lämpad som stripper. Läs mer om de olika kolonnbrännarnas egenskaper i tråden Kolonnbrännartyper.
Produkten som fås vid strippning benämns ofta som strippad sprit, råsprit eller low wines. Återdestillera denna enligt instruktionerna under "Destillationsteknik, styrning av kolonnbrännaren under destillationen".
Du har genom att strippa satsen gett kolonnen ett försprång jämfört mot att köra en enda destillation av mäsken eftersom jobbet de första teoretiska bottnarna i nedre delen av kolonnen då gör redan är gjort. Det blir som en teoretisk förlängning av kolonnen och möjliggör en lägre refluxratio och snabbare produktuttag av bodyn under den andra destillationen, med bibehållen renhet.
Den största fördelen är att vid en snabb strippning är det mindre risk att bränna vid outjäst socker och jästrester vilket kan ge oönskad smak åt destillatet.
Strippning är dessutom ett krav för att kunna använda sig av kemisk finkelbekämpning genom pH-behandling.
Strippa, två destillationer
Ett bra alternativ som förenklar att få ren sprit är att destillera två gånger. Den första destillationen bryr man sig inte om renhet, hög procent eller att avskilja finkel utan bara att avskilja etanolen från jäst och sockerrester och det mesta av vattnet. Detta kallas att strippa mäsken. Det gör enklast med en stripper eller potstill, läs mer om dessa i forumavdelningen Potstills.
Det går även att strippa mäsken med kolonnbrännare. På en LM kör på så hög effekt det går utan att den chokar och ha ventilen helt öppen, på RLM ha ventilen helt stängd. På en CM kan man koppla bort vattnet från refluxkylningen och enbart köra vatten på produktkylaren.
Ta ut produkt ända tills mätaren visar 0% för att inte låte någon etanol gå till spillo. På en VM kommer uttaget stanna automatiskt vid 47% ungefär vilket gör den dåligt lämpad som stripper. Läs mer om de olika kolonnbrännarnas egenskaper i tråden Kolonnbrännartyper.
Produkten som fås vid strippning benämns ofta som strippad sprit, råsprit eller low wines. Återdestillera denna enligt instruktionerna under "Destillationsteknik, styrning av kolonnbrännaren under destillationen".
Du har genom att strippa satsen gett kolonnen ett försprång jämfört mot att köra en enda destillation av mäsken eftersom jobbet de första teoretiska bottnarna i nedre delen av kolonnen då gör redan är gjort. Det blir som en teoretisk förlängning av kolonnen och möjliggör en lägre refluxratio och snabbare produktuttag av bodyn under den andra destillationen, med bibehållen renhet.
Den största fördelen är att vid en snabb strippning är det mindre risk att bränna vid outjäst socker och jästrester vilket kan ge oönskad smak åt destillatet.
Strippning är dessutom ett krav för att kunna använda sig av kemisk finkelbekämpning genom pH-behandling.