Har länge kollat på filmer och sneglat på råkaffe så slog nu sak i det hela och köpte 1 kg
Sumatra Gayo ifrån Kaffecompagniet
Jag hällde ut lite ca 1 ½ deciliter(har inte fått hem min våg ännu) på en långpanna utspridda över hela pannan jämt fördelat. In med detta i en förvärmd varmluftsugn på 225 grader(ej mätt med termometer men på ugnen är det en plupp just där). Bönorna var i ugnen ungefär 12-13 minuter där jag ristade om långpannan med jämna mellanrum genom hela rostningen. Bönorna blev färgade samtidigt och höll en jämn färg under tiden. Dessvärre kunde jag inte höra klickande från när de spricker men det hoppade och flög "skal" runt i ugnen.
När det var dags tog jag ut bönorna och hällde raskt upp i ett durkslag av plast och kylde ner bönorna kvickt genom att gå utomhus, snurra och blåsa på bönorna. På detta viset filtrerades också alla skalresterna enkelt bort.
Problem: Ännu luktar mina bönor mest bränt medans dom andra bönorna luktar kaffe?? - jag har hört man skall låta bönorna ligga och chilla en stund innan man maler ner dem, så jag har lagt dem i en tät
zip kaffe-påse med backventil tills imorgon(sugit ur luften). Kanske kommer kaffelukten så småningom??
Bönorna känns bra, lite dova till ljudet vilket betyder de inte bör vara sönderrostade, och lite fuktighetshalt kvar i dem.
Vad jag tror: Jag borde ha lagt in börnorna när ugnen inte var helt på 225 grader, så de fått följa med litegrann i värmehöjningen. Jag tror alltså att jag har bränt till mina bönor, men vi får se!
Mina bönor är de till vänster och de till höger är färdigköpta, rostade, inhandlade på
Olof Viktors på Österlen i Skåne.
- 20150811_190307.jpg (330.13 KiB) Visad 1383 gånger
Har vi några fler hemmarostare på forumet?
Har länge kollat på filmer och sneglat på råkaffe så slog nu sak i det hela och köpte 1 kg [url=http://www.kaffecompagniet.se/rosta-sjalv/rakaffe/rakaffe-sumatra-gayo/]Sumatra Gayo ifrån Kaffecompagniet[/url]
Jag hällde ut lite ca 1 ½ deciliter(har inte fått hem min våg ännu) på en långpanna utspridda över hela pannan jämt fördelat. In med detta i en förvärmd varmluftsugn på 225 grader(ej mätt med termometer men på ugnen är det en plupp just där). Bönorna var i ugnen ungefär 12-13 minuter där jag ristade om långpannan med jämna mellanrum genom hela rostningen. Bönorna blev färgade samtidigt och höll en jämn färg under tiden. Dessvärre kunde jag inte höra klickande från när de spricker men det hoppade och flög "skal" runt i ugnen.
När det var dags tog jag ut bönorna och hällde raskt upp i ett durkslag av plast och kylde ner bönorna kvickt genom att gå utomhus, snurra och blåsa på bönorna. På detta viset filtrerades också alla skalresterna enkelt bort.
Problem: Ännu luktar mina bönor mest bränt medans dom andra bönorna luktar kaffe?? - jag har hört man skall låta bönorna ligga och chilla en stund innan man maler ner dem, så jag har lagt dem i en tät [url=http://www.kaffecompagniet.se/baristatillbehor/forvaring/pase-ziplock-250-gr-vit-matt-0/]zip kaffe-påse med backventil[/url] tills imorgon(sugit ur luften). Kanske kommer kaffelukten så småningom??
Bönorna känns bra, lite dova till ljudet vilket betyder de inte bör vara sönderrostade, och lite fuktighetshalt kvar i dem.
Vad jag tror: Jag borde ha lagt in börnorna när ugnen inte var helt på 225 grader, så de fått följa med litegrann i värmehöjningen. Jag tror alltså att jag har bränt till mina bönor, men vi får se!
Mina bönor är de till vänster och de till höger är färdigköpta, rostade, inhandlade på [url=http://www.olofviktors.se/index.jsp?id=1&akt=1&sub=0&lang=se]Olof Viktors[/url] på Österlen i Skåne.
[attachment=0]20150811_190307.jpg[/attachment]
Har vi några fler hemmarostare på forumet?