Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

snabbfråga FRYSNING

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: snabbfråga FRYSNING

Re: snabbfråga FRYSNING

av boozehacker » sön okt 30, 2016 9:54

paytrik skrev:Vart handlar man sådant storpack jäst?

Skickat från min D5503 via Tapatalk
---------------------------

http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... 1118-125-g

Dock slut i lager just nu, tycks det.

Re: snabbfråga FRYSNING

av paytrik » lör okt 29, 2016 18:50

Vart handlar man sådant storpack jäst?

Skickat från min D5503 via Tapatalk

Re: snabbfråga FRYSNING

av boozehacker » tor aug 18, 2016 21:18

Äsch, jag skaffade mig en Vakuummaskin - OBH Nordica Food Sealer istället. Jag har nytta av den i andra sammanhang också. Det gick utmärkt att dela upp det vakuumförpackade 125 g paketet i 5 g paket och vakuumförpacka dom. Hoppas dom håller sig lika länge som det vakuumförpackade orginalpaketet - (2018/06).
125 g jäst kostade 129 kr. 5 g paketen kostar 19 kr / st. Så vinsten är 346 kr - om det funkar! :)

Re: snabbfråga FRYSNING

av boozehacker » sön aug 14, 2016 20:42

Jo, fast torrjästen är ju lika absorbent som silica gel är, så några påsar i jästen kanske inte gör nån större nytta.
Glycerol används ju för att hindra iskristallbildning i jästslurry som förstör cellerna, om jag förstår det rätt.
I det här fallet så skulle den fungera som en ogiftig fukt/syrespärr.

Re: snabbfråga FRYSNING

av latmasken » sön aug 14, 2016 17:31

Jag tror det är bättre att i såna fall förvara den ihop med en påse fuktabsorberande medel (silica gel).

Ren glycerol är jag osäker på om det fungerar, för flytande jäst så kör man ju cirka 10% glycerol.

Re: snabbfråga FRYSNING

av boozehacker » sön aug 14, 2016 15:36

Om jag tillåts kidnappa tråden lite - så undrar jag över om man kan långtidsförvara aktiv torrjäst (vid 0°C – 4°C) i ren glycerol.
Detta för att undvika att jästen, i en öppnad större vakuumförpackning, blir förstörd p.g.a att den absorberar luftfuktigheten som finns i luften.

Re: snabbfråga FRYSNING

av vafan » mån okt 05, 2015 7:13

3 månader i kyl funkar, se bara till att tvätta jästen först. Sen gör du en förkultur några dagar innan du ska pitcha i den i ditt jäskärl. Tabort det "klara" vattnet och gör en förkultur utav det grumliga.

Re: snabbfråga FRYSNING

av binx » ons sep 30, 2015 16:51

Hur länge till nästa gång tänkte du använda denna jäst?
Du kan tvätta jästen och behålla den i din kyl upp till en månad utan några problem, sen gör du en förkultur någon dag innan du tänker brygga.
Men visst kan du frysa din jäst, bara googla om det tror ingen har skrivit om det på detta forum.

Re: snabbfråga FRYSNING

av rili » ons sep 30, 2015 12:35

Har aldrig fryst jäst själv -- men den gode Lindh (med sin legendariska blogg) har en tydlig och bra instruktion. http://www.lindhcraftbeer.com/2014/08/spara-jast/

Re: snabbfråga FRYSNING

av latmasken » ons sep 30, 2015 11:49

Nej. Isen krossar jästcellerna.

Ska man frysa jäst måste det vara 10% glycerin i slurryn för att inte jästcellerna ska krossas.

snabbfråga FRYSNING

av Holm44 » ons sep 30, 2015 10:09

hej,jag satte en förkultur till min som reserv till min ölsats som har ett sg på 0.016,men jäsningen fortsatte utan den. Nu min fråga:kan jag frysa ned min förkultur för användning senare...?

leffe

Upp