Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Plommonmjöd

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Plommonmjöd

Re: Plommonmjöd

av falconpripps » lör mar 05, 2016 23:18

Althorx skrev:Hejsan, har krossat och kokat i ordning ca 2 liter plommon"saft", löst 1,5kg honung i vatten och slängt ner det i min 5 liters damejeanne.
Såg förut att jag hade nån påse jäst i min låda med sådana saker, anyways så nu när jag skulle slänga ner jästen så såg jag att det var ju jässtopp jag har.......
Beställde en massa champagnejäst och starkvinsjäst från pgw i onsdags och är osäker på om det hinner komma tills imorgon.
Jag har en sådan där guldig påse med jäst från någon 7-dagars sats och låna pengar till resan, men av min erfarenhet så smakar vinet skit av den jästen.
Men nu har jag som sagt övriga ingredienser i damejeanne'n och 50/50 chans att jag får hem jästen imorgon.
Hur ska jag göra? Chansa med fuljästen? Låta det stå tills imorgon och om jag inte får hem jästen då, använda fuljäst?
Tacksam för tips :-)
Det låter speciellt, hur gick det sen? :D

Har själv lite på jäsning men bara på honung, inget mer än så. Tror inte det blir nå vidare tyvärr... :doh:

Re: Plommonmjöd

av Bergelmer » lör sep 26, 2015 14:01

Om du är osäker på vad jästen har för egenskaper så skulle jag hålla koll på den med en oechslemätare för att se hur det går för den.
Risken finns att du landar på ett snustorrt mjöd om jästen har en hög alkoholtolerans, men då kan du ju alltid eftersöta efter du tillsatt kaliumsorbat för att säkerställa att jäsningen inte återupptar.

såvida du inte vill ha det torrt dvs :)

Re: Plommonmjöd

av ranald » tor sep 24, 2015 22:18

Va, har du inga kompisar som kan rycka ut i en nödsituation? :)

Re: Plommonmjöd

av Althorx » tor sep 24, 2015 20:32

ranald skrev:Borde väl kunna finnas enklare vinjäst på stormarknaden i närheten, citygross har det (och öppet till22:00).
Ingen uppdatering på posten så jag slängde i fuljästen och hoppas på det bästa, får väl filtrera ordentligt i värsta fall.
Bara en icabutik inom dom närmsta 2 milen och dom har inga vingrejor och har ingen bil så fick bli så :/

Re: Plommonmjöd

av ranald » tor sep 24, 2015 19:54

Borde väl kunna finnas enklare vinjäst på stormarknaden i närheten, citygross har det (och öppet till22:00).

Plommonmjöd

av Althorx » tor sep 24, 2015 18:33

Hejsan, har krossat och kokat i ordning ca 2 liter plommon"saft", löst 1,5kg honung i vatten och slängt ner det i min 5 liters damejeanne.
Såg förut att jag hade nån påse jäst i min låda med sådana saker, anyways så nu när jag skulle slänga ner jästen så såg jag att det var ju jässtopp jag har.......
Beställde en massa champagnejäst och starkvinsjäst från pgw i onsdags och är osäker på om det hinner komma tills imorgon.
Jag har en sådan där guldig påse med jäst från någon 7-dagars sats, men av min erfarenhet så smakar vinet skit av den jästen.
Men nu har jag som sagt övriga ingredienser i damejeanne'n och 50/50 chans att jag får hem jästen imorgon.
Hur ska jag göra? Chansa med fuljästen? Låta det stå tills imorgon och om jag inte får hem jästen då, använda fuljäst?
Tacksam för tips :-)

Upp