av latmasken » ons aug 16, 2017 20:07
Nä, med mina försök gick jag efter gram per liter. De första spånen jag hade var ju typ täljspån och det gick inte att försöka räkna ut nån yta på dem.
Jag har rostat om, fat för vin används väl flera gånger på samma sätt (man "bränner ur" faten med en gaslåga tror jag). Men ekspånen tar smak av det man använt dem, på samma sätt som vinfat tar smak av det man lagrat i dem.
Jag har inte provat att "överdosera", men jag provade ju att ha extremt mycket längre tid (och tyckte inte det blev så stor skillnad). Jag misstänker att det finns en gräns nånstans där mer ek inte ger mer smak, men vet inte exakt var den ligger.
Jag har tänkt prova med körsbärsträ, men grenen jag kapade från körsbärsträdet hann bli huggen till ved (och jag har ingen koll på var i traven de träna ligger). Hittar jag de vedträna kanske jag plockar ut ett och gör spån av och testar med.
En erfarenhet som jag har gjort (inte just med ek, men med andra grejer) är att bara för att nåt luktar gott behöver det inte smaka gott. Det omvända gäller också, nåt som luktar avlopp kan faktiskt smaka gott. Har druckit en sån öl (från systemet, minns inte vad den hette, det var nån tysk altbier som verkligen luktade ruttet ägg).
Gjorde ett försök med fläderblomsvin en gång som doftade jättegott, men det smakar bara citron, inget fläder...
Nä, med mina försök gick jag efter gram per liter. De första spånen jag hade var ju typ täljspån och det gick inte att försöka räkna ut nån yta på dem.
Jag har rostat om, fat för vin används väl flera gånger på samma sätt (man "bränner ur" faten med en gaslåga tror jag). Men ekspånen tar smak av det man använt dem, på samma sätt som vinfat tar smak av det man lagrat i dem.
Jag har inte provat att "överdosera", men jag provade ju att ha extremt mycket längre tid (och tyckte inte det blev så stor skillnad). Jag misstänker att det finns en gräns nånstans där mer ek inte ger mer smak, men vet inte exakt var den ligger.
Jag har tänkt prova med körsbärsträ, men grenen jag kapade från körsbärsträdet hann bli huggen till ved (och jag har ingen koll på var i traven de träna ligger). Hittar jag de vedträna kanske jag plockar ut ett och gör spån av och testar med.
En erfarenhet som jag har gjort (inte just med ek, men med andra grejer) är att bara för att nåt luktar gott behöver det inte smaka gott. Det omvända gäller också, nåt som luktar avlopp kan faktiskt smaka gott. Har druckit en sån öl (från systemet, minns inte vad den hette, det var nån tysk altbier som verkligen luktade ruttet ägg).
Gjorde ett försök med fläderblomsvin en gång som doftade jättegott, men det smakar bara citron, inget fläder...