Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » lör sep 04, 2021 22:42

Plockade upp en flaska och provdrack med grannen. Fortfarande väldigt bra. Blåbären känns nu mest i eftersmaken. Väl värt att göra en sats till av, om det inte vore för alla andra vin jag satt efter att frysen gått sönder och alla bär/frukt i den tinat...

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av Öbo » ons aug 16, 2017 22:29

Vad landade öchsle på vid buteljeringen?

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av cissiny » lör feb 18, 2017 19:50

Jag bidrar med min variant på blåbärsvin, det startades den 12/1 och silades av till dunk den 4/2 då jag också jässtoppade. Bulklagras med ekflis nu, smakade lovande när jag testade i samband med omtappning. (Men bör sötas upp innan flasktappning, -2 oechsle)

Innehåll:
1 kg frysta blåbär
ett paket (465 g, till 3 liter) Ekströms blåbärssoppepulver
8 l Fontana druvjuice
pectolase
jästnäring
1 g tannin
jäst Lalvin RC-212

Jag slängde i de frysta bären i jäshink, kokade upp ca 2 liter druvjuice med pulver och hällde över, tillsatte resten av juicen och tillsatserna.

Den 19/1 tillsatte jag 450 gram socker i 1 liter druvjuice. Volym ca 10,5 liter.

Kollade oechsle innan jässtopp (efter avsilning) den 4/2, det hade jäst ner till -2.

Nu får det stå med ekspån ett tag till, när jag tappar om till kranhink så eftersötar jag nog upp till ca 1010 oechsle.

Beräknad alkoholhalt ca 10%, blir nog lite lägre i det färdiga vinet då jag eftersötar med druvjuice och ev mer socker.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » lör feb 18, 2017 15:35

Nu har vinet bulklagrats i damejanne i ett halvår. Dags att buteljera. Det blev väldigt gott, som en kraftig pinot noir. Strävheten har sjunkit ordentligt i damejannen, så nu är det väldigt lättdrucket.

Om något kan jag känna att jag skulle använt mer aronia.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » mån aug 01, 2016 9:34

Provdrack en flaska till. Det har blivigt ett fylligt vin av modernt snitt, starkt (17%) och med en skönjbar restsötma. Det är gott, jag kan rekommendera receptet.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » fre maj 20, 2016 18:58

Som vanligt tappar man tråden och slutar uppdatera efter ett tag...

2016-02-20 tappade jag om vinet en sista gång till damejanne. Det var en hel del gélé i botten (nästa gång ska jag använda mer pektolas). Det blev ett par flaskor extra av det som inte fick plats i damejaannen. Jag provdrack en. Det är gott, lite sötare än halvtorrt, och inte starkt; väldigt lättdrucket till en bit gorgonzola.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » tis okt 27, 2015 17:11

2015-10-27: Det jäser fortfarande. Det är en bit kvar, det ligger på 80 öchsle.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » fre okt 09, 2015 16:11

Hmm... jag har visst slarvat med uppdateringarna...

2015-09-06:
Tillsatt sockerlag, 1240g socker i 0,75 liter.

2015-09-19:
Likadan sockertillsats. Totalvolymen är nu 13 liter.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » lör sep 19, 2015 8:53

Sockertillsats nummer 2: 1240 gram socker i 0,75 liter vatten.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av ranald » sön sep 06, 2015 10:07

Tillsatte 1240g socker i 7,5dl vatten.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av Weinkeller » fre sep 04, 2015 22:05

Som @ranald skriver är det en vettig strategi att tillsätta sockret när man silat av bär/frukt. 3-7 dgr är ett bra riktvärde på fruktmassajäsningen, längre tiden för sockerrika ingredienser. Blandar man i sockret från början ger man jästen en svår miljö att arbeta i. Utan sockret fungerar musten som en fin tillväxtmiljö för jästen innan alkoholjäsningen. Bärvin är trevliga och lagras bra.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av latmasken » tis sep 01, 2015 21:23

Jag vill minnas att Edelman rekommendera att bara låta det rinna av (i en saftsil) och inte pressa.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av sidenskan » tis sep 01, 2015 15:47

Hej!
Ja, jag förstår att det måste vara mycket enklare att hantera allt när det inte finns massa bär som är ivägen och även kan skräpa ner i drycken. Jag ska strax ta tag i att sila av, kommer inte att mosa bären allt för mycket. Precis som du säger så kommer det väldigt mycket småpartiklar i drycken om man pressar mycket och det vill jag undvika. Jag försöker nu samla mina krafter för att påbörja avsilningen och när det är gjort är det dax att räkna ut sockermängden. Spännande det här! :D

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av latmasken » tis sep 01, 2015 11:21

I stort sett all smak och allt socker är urlakat ur bären efter 3-4 dagar, man måste visserligen inte ta upp dem efter den tiden men jag tycker brygden är enklare att hantera när det inte är en massa fruktmassa i. Man ser bättre vad som händer och får bättre koll på hur mycket det är.

Ligger frukten i för länge riskerar man att den bryts ner och då får man mycket mer "grums" som är svårt att sila av och som ger större bottensats sen. Därför gillar inte jag att mosa frukten för mycket.

Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.

av sidenskan » tis sep 01, 2015 11:15

Nu har jag bestämt mig för att sila av bären ikväll när jag kommer hem. Det bubblar på fint i dunken, ganska rejäla och långa bubbel, men endast på ena sidan av jäsröret nu. Jag kommer även att mäta av Oechsle värdet och se hur mycket det har gått ner. Jag startade på 102 innan jästen tillsattes och efter jästen tillsats gick det ner till 82. Blir spännande att se vad det är ikväll.

Upp