Ojoj, det var inte många som fyllt på här inte
Jag kanske kan bidra lite med generell info om egenskaper av olika honungssorter som kan vara relevanta för just mjödbryggning då?
*Ge aldrig honung till spädbarn under ett år, då honung kan innehålla botulinumtoxin, dock ofarlig för vuxna människor i honung.
* Undvik importerad storköps honung, då dessa är troligast både pastöriserade och utblandad med HFCS (fruktossirap), samt att bina har haft ett okänt skick i kuporna (jordbakterier), stöd den lokala näringen istället.
*Pastöriserad honung = förstörd honung, i honung finns det inte farliga saker som måste pastöriseras bort av hälsoskäl.
Om du vill undvika vildjäsning skall det räcka med uppvärmning till försiktiga 50+ grader, inte som pastörisering som ofta går upp till 78 grader i en halvtimma och därmed även dödar mycket av det nyttiga i honungen.
Många odlare värmer sin honung till c:a 50 grader för att kunna fylla burkarna i rimlig tid vilket är helt ok enligt mig, men kanske inte helt optimalt om man vill vildjäsa. Bästa är dock rå honung.
*undvik till varje pris så kallad flytande "honung" i klämflaskor!
Detta är ett oknytt påhittat av bekvämlighetssjuka fjantar som inte orkar knyta skorna ens, jag skulle personligen aldrig ens kalla denna smörja för honung då det är fullproppat med diverse skräp för att dryga ut och göra honungen flytande. (blä!)
(ej att förväxla med honung från biodlare som råkar vara flytande just då)
1: Blandhonung.
Är precis vad det låter som, blandad av olika honungssatser utan specifik karaktär i åtanke.
Kan även vara blandad med fruktossirap för att rinna lättare.
oftast ljusgul och seg, med klassisk honungssmak utan andra inslag.
2: Lindhonung
Lind ger en ganska märkbar mintliknande smak, personligen tycker jag att det påminner om tandkräm och har således skippat att använda den i betydande mängd i mjöd. (skriv gärna om ni har erfarenhet av detta)
Kan vara en viss grön färgskiftning.
Lind används för att bota förekommande hosta och lindra förkylningssymptom.
3: Ljunghonung.
Ljungen ger en mörkare och skarpare/kryddigare smak, perfekt till t.ex Metheglin eller en fin glögg. Bör även ge en god karaktär åt mölska.
Ljung har en lugnande och sövande verkan, används mot magkatarr mm.
4: Maskros
Ger klar gul färg på honungen (duh), inga direkta smakegenskaper.
5: Raps
Också en klar gul färg, lite tråkig smak, inget speciellt.
Är ofta bas tillsammans med maskros i blandhonung.
Var får man tag på honungen?
Svar:
ICA har vid ett flertal gånger tagit in närproducerad honung av olika typer till ett bra pris.
Willys har nästan uteslutande blask av undermålig kvalitet från totalt okända miljöer med ofta diverse tillsatser (undvik).
Har dock ibland så kallad "svensk honung" som kommer från Varola (skövde kommun ?) Lite av ett lotteri av vad man får, man får helt enkelt titta efter i burken då de mig veterligen de inte sorterar sin honung efter något speciellt.
Ö&B
Samma som willys, om möjligt ännu sämre kvalitet.
Lokala odlare.
Bästa alternativet alla kategorier.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/4/1/
Sök rätt på och kontakta en i din närhet.
Lokala marknader kan ibland ha biodlare som säljer sin honung där, passa på att prata lite med dessa och ta kontakt med dem, köp för all del nån burk när ni ändå är där
///
Sådär, hoppas att det hjälper någon, fyll gärna på med erfarenheter och tips om gudarnas nektar.