Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hemgjord whisky.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hemgjord whisky.

Re: Hemgjord whisky.

av olofom » tis dec 29, 2020 17:35

Jag är också nyfiken på hur det blev, borde vara både färdiglagrat och uppdrucket vid det här laget :)

Re: Hemgjord whisky.

av Elin90 » tor sep 24, 2020 18:49

Får man fråga hur slutresultatet blev? :)

Re: Hemgjord whisky.

av ÖlBurken » sön jun 28, 2015 16:45

jag rekommenderar dig att lufta dina low wines några dagar för att låta lite dofter dunsta bort. det är inte så att du förväxlar rökigheten med metallukten? det var först när jag även eklagrat min whiskey som jag förstod vilka smaker respektive steg i processen bidrar med. eklagringen bidrar med i mitt tycke den mesta av smaken.

Re: Hemgjord whisky.

av tajkon » fre jun 26, 2015 17:58

brände av mäsken idag.. trodde verkligen inte att det skulle komma alkohol ur maskinen men visst skvalade det ut ungefär 2L ≈ 55% (!!) men det har en lustig smak.. den ska ju givetvis brännas igen men det smakar som metall blandat med jäst.. jag vet i fan vad vad jag ska likna det med.. kan den blir bättre med flera destillationer eller är det dött lopp?

Re: Hemgjord whisky.

av AirQ » mån jun 22, 2015 12:32

En "alkoholmätare" funkar inte på så låga % skall du mäta på vört/mäsk så är det en oeschlemätare som gäller.
Tror det har med att alkoholmätaren mäter på en helt annan densitet än oeschlemätaren gör.

Re: Hemgjord whisky.

av tajkon » mån jun 22, 2015 11:37

Flerpen skrev:Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.

Jag har inte mätt med en OG-mätare utan en simpel alkoholhydrometer.. På vanlig blanksprit fungerar den fint men här visar den 0.

Re: Hemgjord whisky.

av Flerpen » tor jun 18, 2015 16:24

Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.

Re: Hemgjord whisky.

av tajkon » tor jun 18, 2015 12:21

Mycket spännande att följa!

Blev så sugen att jag satte en sats själv.
5kg malt varav ett kg enzymmalt som jag mäskade i ungefär två timmar, fyllde upp jästunnan med malten och vatten (25L) och hällde i 2 paket jäst. det började jäsa och lukta trevligt som tusan! efter fyra dagar skulle jag se om det utvecklats någon alkohol i mäsken.. mätaren visar 0 och det smakar rökigt vatten.. hällde i 1kg socker och efter en stund så började det bubbla igen.. har nu väntat i 3-4 dagar till och kollade igen.. inget har hänt.

Vad kan ha gått snett?

Re: Hemgjord whisky.

av dalawhisky » mån maj 11, 2015 1:18

Hej.

Jag har tyvärr inte kört spiritrun ännu.

Re: Hemgjord whisky.

av bearpong » tis apr 28, 2015 21:29

Hur blev slutresultatet? Låter spännande. Lät du mäsken klarna och jäsa ut innan du strippade den?
Med vänlig hälsning,

Re: Hemgjord whisky.

av dalawhisky » tor feb 26, 2015 13:36

Ja, ungefär.
Pga att det är en svag mäsk och beroende på hur snäva cuts du tar.
Men man kan spara allt utan hjärtat och destillera det med nästa spirit run.

Re: Hemgjord whisky.

av latmasken » tor feb 26, 2015 9:30

Kan man alltså lite grovt säga att man behöver 10 liter mäsk till ett helrör (75 cl) whisky?

Re: Hemgjord whisky.

av dalawhisky » ons feb 25, 2015 23:18

Efter lite räknande så har jag konstaterat att jag inte har tillräckligt med lowwine. :doh:

Jag behöver brygga 3 satser whiskymäsk till.

Fasiken, visste jag att det var såhär mycket jobb....

21 liter 60% whisky = 46 liter 27% lowwine
46 liter med en förväntad hjärta på 60% ger 77.8 liter lowwine
77.8 liter lowwine som produceras från 8% whiskymäsk = 262 liter mäsk

Jag hade först räknat på ca 200 liter, vilket jag nu har gjort....

Bara köra hårt.
Ska nog fundera på att skaffa ett 50 liters bryggverk ist för 20liters som jag har idag.
Ska ju göra samma projekt nästa år. :screwy: :screwy: :screwy:

Re: Hemgjord whisky.

av dalawhisky » lör feb 21, 2015 7:59

Strippning av dom sista batcherna i helgen.
Skönt när det är klart.

Hoppas verkligen att produkten kommer bli bra, med allt jobb nerlagt i det här projektet.

60 liters jäskärl är beställt. Så jag kommer installera 3 st 2kw element i den för värmning.
Vid själva körningen kommer jag dra ner rejält på effekten.
Såg ett inlägg på ett annat forum att dom rekommenderar runt 500 watt, men jag får prova mig fram.

:mrgreen:

Re: Hemgjord whisky.

av dalawhisky » mån feb 16, 2015 21:40

Strippade mäsken.
26 liter mäsk gav 6.5liter med 42%
Lite högt att ladda brännaren med.

Dom andra strippningarna har inte gett lika stark produkt.
Men jag blandar ihop alla strippningarna och ser till att späda till 25 %

Jag har nu ca 30 liter som ska finköras.

Kommer bygga ett nytt kokkärl på 60 liter så jag kan koka allt samtidigt.

Upp