erikerik skrev:Hej
Tänkte göra ett försök att brygga eget öl. Men innan jag beställer hem ingredienser så tänkte jag ställa några frågor till er kunniga
Bra och välkommen till din nya livsstil!
erikerik skrev:- Har gjutjärnsplattor i köket, är det bra/dåligt? Vill ju kunna hålla jämn temperatur
Jämn temperatur behöver du ha under mäskningen, och då använder du normalt ingen värmekälla än att vira runt täcken, liggunderlag eller liknande.
erikerik skrev:-Hur stor panna behöver man om man ska göra efter biab-metoden? 10l öl kanske är rimligt då detta bara är ett test!
Ju större ju bättre
- beror väl på hur mycket du orkar lyfta en tung påse med blöt malt.
Ska du få ut 10L bör du ha runt 15L stor gryta. Biltema säljer en 25L rostfri kittel för runt 500:-. Med den får du ut ca 16L öl med BIAB metoden. Går dock att köra MaxiBIAB för att få ut mer.
erikerik skrev:Vilken metod för att få kolsyra i flaska tycker ni är bäst?
Tvångskarbonering i corneliusfat. Har man inte tillgång till det så säger jag sockerlag i jäskärlet innan tappning.
erikerik skrev:Jag bör nog köpa en bok med beskrivning på hur man brygger också
Tack på förhand!
NEJ!!! du ska inte köpa en bok utan läs de klistrade trådarna på detta forum om BIAB metoden eller liknande sidor.
Finns ingen bra bok om BIAB bara en massa böcker om den gamla traditionella bryggningstekniken. Och det är lite overkill att läsa dessa.
http://biabrewer.info/