Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

gjutjärnsplattor

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: gjutjärnsplattor

Re: gjutjärnsplattor

av Omlott » mån jan 26, 2015 16:26

Böcker finns annars säkert på ditt lokala bibliotek.
Angående gryta så rekommenderar jag att du sätter ut en annons i din lokaltidning och skriva att du söker efter en konserveringsapparat. En konseveringsapparat är som en stor gryta på 20-30L som har en insats i form av en stålram och hål i locket för att en termometer. Detta är praktiskt för BIAB metoden för att du har en falskbotten i form av insatsen och du kan hålla tempen med termometern i locket.

Re: gjutjärnsplattor

av erikerik » mån jan 26, 2015 15:21

Tack för svar :) ska läsa och fundera under veckan. Kanske kommer med ett par till frågor lite senare :)

Re: gjutjärnsplattor

av Knox » mån jan 26, 2015 9:27

Böcker är bra pga. recepten i dem men kör på biab och ha i allt mäskvatten på en gång alternativt spara 5l och ös det genom påsen när den droppar av över grytan.

Re: gjutjärnsplattor

av vafan » mån jan 26, 2015 8:30

erikerik skrev:Hej

Tänkte göra ett försök att brygga eget öl. Men innan jag beställer hem ingredienser så tänkte jag ställa några frågor till er kunniga ;)
Bra och välkommen till din nya livsstil!
erikerik skrev:- Har gjutjärnsplattor i köket, är det bra/dåligt? Vill ju kunna hålla jämn temperatur
Jämn temperatur behöver du ha under mäskningen, och då använder du normalt ingen värmekälla än att vira runt täcken, liggunderlag eller liknande.
erikerik skrev:-Hur stor panna behöver man om man ska göra efter biab-metoden? 10l öl kanske är rimligt då detta bara är ett test!
Ju större ju bättre :) - beror väl på hur mycket du orkar lyfta en tung påse med blöt malt.
Ska du få ut 10L bör du ha runt 15L stor gryta. Biltema säljer en 25L rostfri kittel för runt 500:-. Med den får du ut ca 16L öl med BIAB metoden. Går dock att köra MaxiBIAB för att få ut mer.
erikerik skrev:Vilken metod för att få kolsyra i flaska tycker ni är bäst?
Tvångskarbonering i corneliusfat. Har man inte tillgång till det så säger jag sockerlag i jäskärlet innan tappning.
erikerik skrev:Jag bör nog köpa en bok med beskrivning på hur man brygger också :)
Tack på förhand!
NEJ!!! du ska inte köpa en bok utan läs de klistrade trådarna på detta forum om BIAB metoden eller liknande sidor.
Finns ingen bra bok om BIAB bara en massa böcker om den gamla traditionella bryggningstekniken. Och det är lite overkill att läsa dessa.

http://biabrewer.info/

gjutjärnsplattor

av erikerik » mån jan 26, 2015 0:27

Hej

Tänkte göra ett försök att brygga eget öl. Men innan jag beställer hem ingredienser så tänkte jag ställa några frågor till er kunniga ;)

- Har gjutjärnsplattor i köket, är det bra/dåligt? Vill ju kunna hålla jämn temperatur

-Hur stor panna behöver man om man ska göra efter biab-metoden? 10l öl kanske är rimligt då detta bara är ett test!


Vilken metod för att få kolsyra i flaska tycker ni är bäst?

Jag bör nog köpa en bok med beskrivning på hur man brygger också :)
Tack på förhand!

Upp