av mad76e » tor jan 22, 2015 19:55
savonit skrev:Någon som har koll på detta, vad an man jäsa vad finns det för jäster idag?
Tex är det rätt mycket socker arter i vetemjöl och vetemjöl är mycket billigare än socker, men man skall ju kunna spjölka om sockret till rena sockerarter med.
Går det, finns det.
Vad kan vi hemma göra idag?
Eller är det ännu biodisel från grannkrogen som gäller?
Ja, det är klart det går. Både majs och korn samt råg kan man använda sig av, och säkerligen även vete. Dok krävs det en maltning av dessa, och denna teknik är inte speciellt svår om du vil göra det själv, annars kan du beställa färdigt (google). I stort sätt lägger du ditt val av sädeslag i blöt ett par dagar, ta sedan upp dem och bre ut dem och låt dem skjuta skott. 2 cm är okay. Valmöjligheten finns att röka den och torka dem innan man maler ned det. Detta innehåller enzymer som krävs för att omvandla stärkelsen till socker som jästen kan äta. Du kan säkert hitta mer i ämnet hur du använder malten på nätet. Snegla på whisky tillverkning och ölbryggning (-humle)
Hmm... Tänker du på andra råvaror än socker så har du alltid lika typer av frukt, potatis och andra saker som innehåller socker eller stärkelse
[quote="savonit"]Någon som har koll på detta, vad an man jäsa vad finns det för jäster idag?
Tex är det rätt mycket socker arter i vetemjöl och vetemjöl är mycket billigare än socker, men man skall ju kunna spjölka om sockret till rena sockerarter med.
Går det, finns det.
Vad kan vi hemma göra idag?
Eller är det ännu biodisel från grannkrogen som gäller?[/quote]
Ja, det är klart det går. Både majs och korn samt råg kan man använda sig av, och säkerligen även vete. Dok krävs det en maltning av dessa, och denna teknik är inte speciellt svår om du vil göra det själv, annars kan du beställa färdigt (google). I stort sätt lägger du ditt val av sädeslag i blöt ett par dagar, ta sedan upp dem och bre ut dem och låt dem skjuta skott. 2 cm är okay. Valmöjligheten finns att röka den och torka dem innan man maler ned det. Detta innehåller enzymer som krävs för att omvandla stärkelsen till socker som jästen kan äta. Du kan säkert hitta mer i ämnet hur du använder malten på nätet. Snegla på whisky tillverkning och ölbryggning (-humle)
Hmm... Tänker du på andra råvaror än socker så har du alltid lika typer av frukt, potatis och andra saker som innehåller socker eller stärkelse