Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » fre jan 09, 2015 14:57

Om whiskyn har legat flera år på ekfat så tror jag inte den utvecklas mer av att ligga i flaska sen.

Att spriten direkt från apparaten kanske förändras de första månaderna kanske är möjligt, men de månaderna har ju whiskyn oftast ändå lagrats.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av mad76e » fre jan 09, 2015 13:18

latmasken skrev:Jag har fått lära mig att whisky förändras inte efter att den har tappats på flaska.
Hmm.. Har visserligen ingen kunskap om whisky, men har märkt att den hemkörda lagrade spriten man satt på absolutflaskor FAKTISKT smakar bättre av några månaders lagring i en sval och mörk garderob. Vet inte om det är inbillning dock. Borde i så fall inte whisky bli något bättre när den är lagrad på flaska?

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Martin73 » fre jan 09, 2015 12:18

Ok!
Då är det mao bäst att gilla smaken som man buteljerar!!

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » fre jan 09, 2015 12:07

Jag har fått lära mig att whisky förändras inte efter att den har tappats på flaska.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Martin73 » fre jan 09, 2015 11:43

Jag har en del Whisky som jag kan laborera med när det kommer till Nukening men Calvadosen får vara långtidslagring på.
De flakes som du hänvisade till Jokkman har även jag hemma men jag valde de extrarostade till detta för att få lite mer smak!!
Eftersom jag är total novis på området så kan jag ha ställt till det lite i och med det men är det inte så att man kan lagra bort lite för kraftiga röktoner eller Ektoner i spriten?
Mjuknar det inte med tiden så som vin gör?

Vad gäller essensWhisky så har jag en rökig och en MaltWhisky som stått sedan strax innan Jul och det kan man nog bekämpa ogräs med men det smakar Fotogen om jag ska vara ärlig.
Kanske ska man Destillera om det för att bli av med "Smaken" för det var innget kul att smutta på .
Kan bara hoppas att mitt hemmalagrade från stark stark Öl blir trevligare.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » fre jan 09, 2015 11:29

jokkman skrev: ” lagring 6 månader på 180-liters fat”
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om.
Du missförstår mig. De stora tillverkarna lagrar på den typen av fat, så om jag vill efterlikna deras lagring så måste jag se till att få lika många "kvadratcentimeter ek per liter" som det blir i ett ekfat.

Jag pratar alltså om att försöka göra "på rätt sätt" fast med mindre volymer.

Du pratar om att "försöka få fram en liknande smak men med andra metoder".
Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Varför är då inte all whiskey gjord genom nukning? Det går ju fortare och blir billigare än att hålla på och krångla med att lagra i flera år?

Varför eklagra när man kan nuka? Varför nuka när man kan köra med essens? Ser du den röda tråden? :)

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av jokkman » fre jan 09, 2015 11:20

latmasken skrev:Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?

Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?
” lagring 6 månader på 180-liters fat”
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om. Jag pratar om ”personligt bruk” och hur man på ett enkelt sätt (enligt mig) kan skapa en produkt med ekfatskaraktär och inte måste vänta upp till 2-3år (eller mer) på en färdig produkt. Även att man inte behöver göra och sedan lagra ex 20 liter bara för att testa om det blev bra, utan att man kan göra en eller flera flaskor på relativt kort tid och efter behov.

Gram/liter produkt är empiriska erfarenheter som jag har fått genom att testa/utvärdera och dokumentera. Har även pratat med andra ”nukare” runt om i världen om detta och deras erfarenheter osv.
Man kan tyvärr inte läsa sig till allt, ibland så måste man "testa sig fram", dokumentera och lära sig av misstag/testerna för att komma i mål eller få verifierat att det inte funkar/blir bra.
Teori är alltid bra att ha i grunden men i slutändan så är det den "praktiska biten" som man har i flaskan när man är färdig.

Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Men detta är bara mina åsikter och erfarenheter, känns dom alldeles för tokiga så behöver man ju inte prova/lyssna på mig ;-)

När vi pratar om att "nuka" så är det enligt mina (och flertalet andras) smaklökar tillräckligt med 5gram ekspån till ca7dl 60%produkt, späd sedan den färdiga produkten med vatten till önskad %.
Men nu pratar vi om personlig smak, den skiljer sig mellan var mans smaklökar :D
Jag jobbar inte alltid efter att få en exakt kopia av ref produkten utan att få en produkt som jag gillar, sätta min prägel på det jag tillverkar är en av mina "morötter"

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » fre jan 09, 2015 10:20

Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?

Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av jokkman » fre jan 09, 2015 9:01

När du använder "sågspån" så använd dig av vikt/liter produkt. ex 5gram spån till 7dl produkt osv
Det sättet använder jag för att kunna återskapa smak av "tunna", dock så kör jag sågspån och produkt i micron också.

"Micro körningen" hjälper till att dra ut "smaken" från "sågspånen" på ett effektivt och snabbt sätt!
En av "hemligheterna" är att man ska skruva på locket på glasburken man "bakar i" efter micron så att det bildas vakum i den, det hjälper till att smaksätta.
Efter det låta produkten med spånen i kallna till rumstemperatur i remstemeperatur
Har även märkt att det är att bättre att använda ca 60% produkt, ger bättre effekt av smakerna oavsett om det är kryddor eller sågspån.

Jag använder mig av dessa spån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
(personligen så tycker inte jag att 15kr är värt att börja "snickra pinnar/stickor" för)

Lycka till

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » fre jan 09, 2015 7:45

Det är därför jag tycker det är dumt att använda "sågspån", jag kör med täljspån istället, enklare att uppskatta ytan på dem:)

Med sågspån måste man nog testa sig fram hur mycket yta de motsvarar.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Martin73 » tor jan 08, 2015 18:44

Öhh!
Jag skickade i typ en nypa!!? 8)
Jag tror att jag får provsmaka in emellan istället.

Däremot så ska jag följa rådet på en av Whiskyflaskorna och räkna betydligt bättre.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av latmasken » tor jan 08, 2015 7:28

När det gäller lagring med ek så är det ju ytan mot vätskan som påverkar, i ett fat är det fatets inside mot den totala volymen. Men kör man med spån eller kuber så blir ytan troligen relativt större och därmed kan man korta ner lagringstiden.

Så det du ska göra är typ att räkna ut "kvadratcentimeter ek per liter vätska". Tänk på att ett "hyvelspån" har två sidor, kuber har 6 sidor, men ett fat har bara en insida.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Martin73 » ons jan 07, 2015 22:04

Tackar för dina ansträngningar!

Jag har ca:1,5liter som jag tänkte glömma bort ett tag så jag delar helst inte upp den.
Bara att hoppas att det blir drickbart om ett tag 8)

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Flerpen » ons jan 07, 2015 21:55

Du kan ju pröva jokkmans mikrovågsugnsmetod. Verkar effektivt.

Re: Äpplemäsk blir egenkryddad Calvados!?

av Anubis » ons jan 07, 2015 21:32

Ok, läste på lite nu :)
Två till tre års lagring är vanligast.
Så jag tror inte att du behöver vara orolig för att "överlagra" den.
Vill du ha mer komplexitet i smaken så lagra den länge (-2 år)
Vill du ha en mer fräsch äppelsmak lagra i ca 6 mån och provsmaka.
Sen finns det ett sätt att fuska lite genom att värma alkoholen med ekspånet till ca 55 grader under en halv timme till timme har jag för mig. I stängd flaska.
Hur mycket har du?
Du kanske kan experimentera och lagra olika länge?

Upp