latmasken skrev:Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?
Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?
” lagring 6 månader på 180-liters fat”
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om. Jag pratar om ”personligt bruk” och hur man på ett enkelt sätt (enligt mig) kan skapa en produkt med ekfatskaraktär och inte måste vänta upp till 2-3år (eller mer) på en färdig produkt. Även att man inte behöver göra och sedan lagra ex 20 liter bara för att testa om det blev bra, utan att man kan göra en eller flera flaskor på relativt kort tid och efter behov.
Gram/liter produkt är empiriska erfarenheter som jag har fått genom att testa/utvärdera och dokumentera. Har även pratat med andra ”nukare” runt om i världen om detta och deras erfarenheter osv.
Man kan tyvärr inte läsa sig till allt, ibland så måste man "testa sig fram", dokumentera och lära sig av misstag/testerna för att komma i mål eller få verifierat att det inte funkar/blir bra.
Teori är alltid bra att ha i grunden men i slutändan så är det den "praktiska biten" som man har i flaskan när man är färdig.
Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Men detta är bara mina åsikter och erfarenheter, känns dom alldeles för tokiga så behöver man ju inte prova/lyssna på mig
När vi pratar om att "nuka" så är det enligt mina (och flertalet andras) smaklökar tillräckligt med 5gram ekspån till ca7dl 60%produkt, späd sedan den färdiga produkten med vatten till önskad %.
Men nu pratar vi om personlig smak, den skiljer sig mellan var mans smaklökar
Jag jobbar inte alltid efter att få en exakt kopia av ref produkten utan att få en produkt som jag gillar, sätta min prägel på det jag tillverkar är en av mina "morötter"
[quote="latmasken"]Hur hittar du då jämförelsen mellan "lagring 6 månader på 180-liters fat" och mängden sågspån?
Har man ägnat en massa tid och pengar till att göra en mäsk och sen destillera den så vill man ju direkt kunna efterlikna de riktiga lagringsförhållandena. Ska man hålla på och "nuka" i mikron kan man ju lika gärna köra essens?[/quote]
” lagring 6 månader på 180-liters fat”
Gör man dryck i dom mängderna (180 liter) så är det enligt mig inte ”personligt bruk” vi pratar om. Jag pratar om ”personligt bruk” och hur man på ett enkelt sätt (enligt mig) kan skapa en produkt med ekfatskaraktär och inte måste vänta upp till 2-3år (eller mer) på en färdig produkt. Även att man inte behöver göra och sedan lagra ex 20 liter bara för att testa om det blev bra, utan att man kan göra en eller flera flaskor på relativt kort tid och efter behov.
Gram/liter produkt är empiriska erfarenheter som jag har fått genom att testa/utvärdera och dokumentera. Har även pratat med andra ”nukare” runt om i världen om detta och deras erfarenheter osv.
Man kan tyvärr inte läsa sig till allt, ibland så måste man "testa sig fram", dokumentera och lära sig av misstag/testerna för att komma i mål eller få verifierat att det inte funkar/blir bra.
Teori är alltid bra att ha i grunden men i slutändan så är det den "praktiska biten" som man har i flaskan när man är färdig.
Det är inte riktigt samma sak att hälla i essens som att ”nuka”, om det vara samma sak skulle inte då ex all whiskey bara vara gjord på essenser, det går ju fortare/blir billigare/tjänar mera pengar….? (bara en fundering…)
Men detta är bara mina åsikter och erfarenheter, känns dom alldeles för tokiga så behöver man ju inte prova/lyssna på mig ;-)
När vi pratar om att "nuka" så är det enligt mina (och flertalet andras) smaklökar tillräckligt med 5gram ekspån till ca7dl 60%produkt, späd sedan den färdiga produkten med vatten till önskad %.
Men nu pratar vi om personlig smak, den skiljer sig mellan var mans smaklökar :D
Jag jobbar inte alltid efter att få en exakt kopia av ref produkten utan att få en produkt som jag gillar, sätta min prägel på det jag tillverkar är en av mina "morötter"