Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Falcon Crest vin: Rosé

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Falcon Crest vin: Rosé

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av husmodern » lör jun 11, 2016 13:47

jag gjorde detta vin för några år sedan. tyckte inte att det var gott i anslutning till att de var klart, inte heller månader efter. så flaskorna har fått stå i en kartong i ca 3,5 år till jag hittade dom i förrgår. nu smakar dom riktigt bra !

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av MR Cooper » lör sep 12, 2015 20:27

Jag antar att du inte hade jässtop i? Det skulle ju annars förklara varför flaskjäsning uteblev :shock: Annars tänker jag att det kan vara pga flaskorna du använder (IKEA?), då jag har testat ikeas flaskor med kolsyrat vatten i så har det bubblat runt kapsylen när jag skakat på flaskan.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » tis okt 21, 2014 7:52

Bryggar_Pelle skrev:Jag är väldigt nyfiken på det du lät efterjäsa på flaska.
Det får du gärna berätta hur det blev.

Hej,

Det blev tyvärr inga bubblor alls, förmodligen så följde det med för lite/ingen alls jäst med ner i flaskorna. Men sockret gjorde det lite sötare, vilket var bra. Om jag ska göra detta en till gång så ska jag inte vänta så länge mellan andra hävningen och till flaska, max 2 veckor.

Mvh

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av Bryggar_Pelle » mån okt 20, 2014 19:51

Jag är väldigt nyfiken på det du lät efterjäsa på flaska.
Det får du gärna berätta hur det blev.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » ons okt 08, 2014 8:27

Hej

Nu har det gått 1 år och 10 månader sen jäsningen sattes igång, 1 år och 4 månader på flaska.

Överraskande gott resultat nu när det har fått stått på flaska i 16 månader. Gjorde ett blindtest på med casualvindrickare (vuxna övremedelklassmänniskor), testa mot 1 annat rosévin från systembolaget, 90kr-klassen. Mitt vin fick 3 röster och köpesvinet fick 3 röster. Trotts att jag inte vann så tar jag det som en seger.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » tis okt 08, 2013 15:07

mrhalse skrev:Hur blev vinet till slut?
Jag har endast smakat det som förvarades i plastdunke. Det är OK, behöver mer socker, förhoppningsvis så blir flaskorna bättre med lagring. Det är 10g mer socker/liter i varje flaska och det tror jag gynnar. Ska försöka skriva när det har gått 1 år.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av mrhalse » tis sep 10, 2013 19:37

Hur blev vinet till slut?

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » ons maj 29, 2013 9:34

Uppdatering,

Flaskor med 10g socker i botten.
img-20130528-wa0010.jpg
img-20130528-wa0009.jpg

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » ons maj 15, 2013 8:06

Första omhävningen igår och första provsmakningen.

Intryck
Utseende: lätt röd till rosa, väldigt klar
Doft: jäst, ung
Smak: Friskt, jäst, sprit, tunn

Har aldrig skakat om satsen och det tycker jag gör vinet gott, fanns en del kolsyra som gjorde sig bra i munnen.

Nu ska jag låta detta stå på bulk ett par veckor innan jag delar satsen i 2 delar, 1 del som ska kolsyrejäsas på flaska och bli ett slags mousserande rosévin och 1 del som ska fortsätta ligga på bulk och eventuellt drickas tidigt.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » tis maj 07, 2013 20:41

Uppdatering:

Bild

Bild

Utjäst efter 14 dagar.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » fre maj 03, 2013 15:47

Uppdatering:

Har nu gått 10 dagar och det puttrar med 20 sekunders mellanrum. Håller stadiga 22 grader.

Re: Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » tor apr 25, 2013 20:57

Uppdatering:

Det började puttra lite smått efter ca 19 timmar och nu efter 50 timmar puttrar det med 3 sekunders mellanrum. Temperaturen i rummet där jäsningen står ligger mellan 22 - 24 grader.

Falcon Crest vin: Rosé

av enJohan » ons apr 24, 2013 7:58

Hej

Efter att ha tappat om mitt äppelvin från 2012 så fick jag en ledig plats för jäsning. Jag gick förbi min lokala tjolleraffär och köpte en vinsats, http://www.partajshop.se/ros-/1171-0

Det blir första gången jag testar att göra eget vin av köpessorten(andra gången jag gör mitt eget vin).

En bra instruktion med bilder och text medföljer. Jäst och jässtopp ingår också samt 7kg druvsaft. Inget socker behöver tillsättas.

Jag hällde i druvsaften och började fylla på dom 18 liter 20gradigt vatten som skulle ner i jäshinken.

Bild

Hällde ner jästen och tyckte lustigt att det stog att hinken skulle skakas om efter det, 23 liter vätska i en hink ruskar man inte om bara så där, om man inte vill skura druvsaft resten av eftermiddagen. Hur som helst, jag tog och rörde om(ner) jästen i saften.
img-20130423-wa0005.jpg
Det kommer att få stå i ett 20gradigt mörkt rum tills det har puttrat färdigt. Återkommer med smakrecension eller tidigare om jag stöter på patrull.

Upp