Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hjälp, det jäser inte!

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hjälp, det jäser inte!

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Estacidr » sön apr 04, 2021 20:27

ranald skrev: tor mar 25, 2021 21:03 Mina brygder jäser utomordentligt på icke-ekologiska russin...
Aha intressant! Då går det spara en slant.

Re: Hjälp, det jäser inte!

av ranald » tor mar 25, 2021 21:03

Estacidr skrev: tor mar 25, 2021 10:54 Angående russin... Jag har hört från en kompis som gjort maskrosvin att endast ekologiska russin funkar i jäsningen.
Mina brygder jäser utomordentligt på icke-ekologiska russin...

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Estacidr » tor mar 25, 2021 10:54

Grodan Boll skrev: sön jul 03, 2011 11:12
Dag 1 (kväll). Häller i blommor, russin, socker och några citroner i en vinhink, tillsätter ca 10 liter kokande vatten. Vid ca 50 grader tillsätter jag enzymer och jästnäring.
Angående russin... Jag har hört från en kompis som gjort maskrosvin att endast ekologiska russin funkar i jäsningen.

Re: Hjälp, det jäser inte!

av ranald » mån okt 03, 2016 22:18

Det finns en hel del om det på nätet, komplett med beräkningssnurror. Tex http://fareoinc.com/abv.php som har formler, men räknar i brix istf öchsle.

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Johh_ » mån okt 03, 2016 15:23

ranald skrev:Sätt örat mot jäskärlets lock. Brusar/fräser det? Då jäser det. Annars är det vanliga att det läcker ut någon annanstans än genom jäsröret. Då får man skaffa sig öchslemätare så att man kan se om sockerhalten förändras. Gör den det, då jäser det. Enklast att möte öchsle med är en refraktometer. Det är också dyrast...

Rättelse: refraktometer går inte användas när det har kommit upp i alkoholhalt om jag minns rätt? Min refraktometer visade inget utslag under 25 när jag använde den. När jag efter ett tag blev fundersam eftersom det fortfarande jäste men den stod kvar på 25 så körde jag vinet i min sån "analoga" oe mätare och den visade till -3 medans refraktometern som sagt stod kvar på 25.

edit: hittade tråden där jag själv fick svar på detta http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18 ... 36#p181836

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Omlott » sön okt 02, 2016 23:06

Tråkigt att du har problem micke. Tog sig satsen till slut?
Skulle du kunna redogöra utförligare tillvägagångssätt och recept för den misslyckade bryggden så ska vi se om vi kan ge nå svar.

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » sön sep 11, 2016 22:08

Nytt vin, nya problem. (ett av de nya vinerna startade iaf lätt) Det vägrar starta trots ny jäst i mitt kiwi /lime vin.
Misstänkte först av jag haft för mycket svavla o haft i jästen för tätt inpå. Nu väntat ut detta och drog i lite frisk ny jäst och lite extra sockerlag. Dock inte nog för att bli för mycket. Varför i hela friden startar den inte nu.

Kan ju inte stå för länge ojäst?

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » tor sep 01, 2016 6:08

Såg fortfarande dött ut i båda två (tycker inte jag hör nåt fräsande heller). Kan det va som så att jästen dör av för mycket socker från början eller brukar det komma igång ändå bara att den får det kämpigare?

Update: Drog i en liter vatten i glöggen för att sänka sockerhalten. Ger det en dag till, börjat skumma lite efter kanten.

Äppelvinet gjorde jag om o tänker dela sockret på 3 omgångar. Jäser redan efter första dosen socker.

Re: Hjälp, det jäser inte!

av ranald » ons aug 31, 2016 20:50

Sätt örat mot jäskärlets lock. Brusar/fräser det? Då jäser det. Annars är det vanliga att det läcker ut någon annanstans än genom jäsröret. Då får man skaffa sig öchslemätare så att man kan se om sockerhalten förändras. Gör den det, då jäser det. Enklast att möte öchsle med är en refraktometer. Det är också dyrast...

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » ons aug 31, 2016 19:44

Håller på med förkulturer nu, till både äpple och glöggen... Går det att rädda med detta tror ni?

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » ons aug 31, 2016 18:29

Jäsröret ger fortfarande "utslag" men inte fasen bubblar det..

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » ons aug 31, 2016 14:19

Tack för svar!

Håller tummarna för att det bubblat igång ordentligt när jag kommer hem, annars får det nog bli en förkultur :)

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Martin73 » ons aug 31, 2016 14:13

Jag hade gjort en liten förkultur och hällt i imorgon i så fall.
en hel påse jäst till känns inte nödvändigt.
Med förkulturen så kommer du säkert förbi första svåra uppstarten när du har så mycket socker i.

Lycka till!

Re: Hjälp, det jäser inte!

av n_micke » ons aug 31, 2016 8:19

Färsking här i jäsandets konst...

Tillsatte i måndags (idag onsdag) jäst (rc212) till dunderglögg (modifierat receptet lite). Detta har inte börjat pluppa än mer än att vattenpelaren flyttat sig, men det gjorde den ganska omgående. Är det bara att försöka ta det lugnt och vänta eller ska jag hiva i en påse till med samma jäst?

Hade även i allt socker direkt, läst flera inlägg om att det sla bli svårare för jästen då, men inget om att det inte funkar alls?

Tacksam för svar

Re: Hjälp, det jäser inte!

av Johh_ » ons sep 24, 2014 15:57

Tack det redde ut min frågeställning till fullo :)

Upp