Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Söt kolsyrad äpplecider

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Söt kolsyrad äpplecider

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av latmasken » fre okt 28, 2016 21:13

Jag har iofs aldrig provat att kolsyra cider själv, men har läst om andras försök. Det är ju inte jätteovanligt att folk tvångskarbonerar öl, och man har samma problem där.

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av cissiny » fre okt 28, 2016 18:11

latmasken skrev:Bara du ser till att det inte skummar en massa så funkar det.

Cidern måste vara kall, och då måste vänta en lång stund innan du lossar flaskan. Annars skummar det över enormt när trycket lättar och all kolsyra frigörs (tänk dig att du öppnar en läsk som nån nyss har skakat).
Tack Latmasken, som vanligt är du en klippa! :thumbup:

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av latmasken » fre okt 28, 2016 17:51

Bara du ser till att det inte skummar en massa så funkar det.

Cidern måste vara kall, och då måste vänta en lång stund innan du lossar flaskan. Annars skummar det över enormt när trycket lättar och all kolsyra frigörs (tänk dig att du öppnar en läsk som nån nyss har skakat).

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av cissiny » fre okt 28, 2016 17:34

Tack Jakan!
Jag vill nog testa ändå, kan ju vara extra försiktig och inte fylla flaskan så mycket. Klabbar den igen (det märker man väl?) så är det bara 50:- trots allt. Eller du tror att flaskan kan smälla utan att man märkt att det är strul med ventilen?

Tack igen för ditt inlägg! :thumbup:

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av jakan65 » fre okt 28, 2016 17:18

Hej.använd inte sodastreamer.den blir förstörd.räcker med lite bakslag av cider.å den klabbar igen
säkerhetsventilen.det är drygt 50kg tryck i co2 flaskan.kan bli farligt om säkerhetsventilen inte funkar.
har själv prövat så jag vet. :wink:
mvh jakan

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av cissiny » fre okt 28, 2016 17:01

AirQ skrev: Skall man göra liten skala så går det väll o låta den jäsa klart o sen jässtoppa och eftersöta tills man är nöjd med socker o sen kolsyra i sodastreamer, men räkna med en jävla massa kladd :)
Var i valet och kvalet idag om jag skulle köpa en Sodastreamer... Rusta säljer för 49:- just nu och det kunde vara värt att testa... (Jag tror att den hade kostat 199:- eller något). Förmodligen bara skräp men till det priset... Grejen är ju att jag inte gillar alltför torr cider (eller vin) och jag kan/vill inte eftersöta med annat än socker. Min första cider är ju utan kolsyra, men inte minst till nyår kunde det vara kul med något bubblande. Är Sodastreamer bara kladdigt, behöver inte ha mycket bubblor alls, eller kunde det vara värt att testa? Är helt ointresserad av att kolsyra vatten.

Sen kanske det blir en sväng in på K-Rauta för att köpa en eller ett par dunkar. Kan ju vara vettigt för att klarna sånt som jag jässtoppat. Tänkte på dessa dunkarna:
https://www.k-rauta.se/byggvaruhus/vatt ... icksvatten
https://www.k-rauta.se/byggvaruhus/vatt ... icksvatten

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av Flerpen » lör sep 27, 2014 8:37

latmasken skrev:Med 0,5% alkohol är det knappt cider utan snarare kolsyrad äppeljuice:)
Plus att man inte blir full...

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av Flerpen » lör sep 27, 2014 8:37

latmasken skrev:Med 0,5% alkohol är det knappt cider utan snarare kolsyrad äppeljuice:)
Plus att man inte blir full...

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av Wickerman » ons sep 24, 2014 22:29

jäst äppelmust är väl cider? eller måste man jäsa ut en förutbestämd mängd socker innan det blir cider? (dock tillsatte jag socker så det får ju inte då heta cider)

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av latmasken » ons sep 24, 2014 21:51

Med 0,5% alkohol är det knappt cider utan snarare kolsyrad äppeljuice:)

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av Wickerman » ons sep 24, 2014 16:44

Jag gjorde det ganska enkelt, jag pressade äpplen, lät musten stå kalt i 1 dygn, tillsatte socker tills det var lagom sött (skulle bli en söt sak och det var lite sura äpplen) sedan tillsatte jag 7g socker per liter ytterligare och Alejäst, sedan hällde jag det på flaska och jäste tills jag hade fått lagom kolsyra, sedan körde jag dom i diskmaskinen, en söt och god cider på 0,5% alkohol! riktigt god blev den!

OBS fyll inte på för mycket i flaskan och inte för mycket kolsyra!! då exploderar dom i diskmaskinen, om ni inte kör med PET.

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av latmasken » tis sep 23, 2014 12:56

Alkoholen försvinner ju inte, men om du jässtoppar så kommer det ju att bli mindre alkohol.

Vill du ha en söt cider på 6,8% så får du låta den jäsa ut, jässtoppa, eftersöta med socker och sen kolsyra med tvångskarbonering (typ sodastream).


Ett tips: När du köper "cider" på systembolaget, läs på flaskan. Det är normalt gjort av vin, kolsyrat vatten smaktillsatser och oftast även socker.

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av kenolicious » tis sep 23, 2014 10:57

Förlåt att jag inte svarat, tack för hjälpen!

"När man jäser så äter jästen upp sockret och därmed försvinner sötman
Så dödar du jästen för att ha kvar sötman kan du inte kolsyrejäsa pga jästen är död."

kommer alkoholen att försvinna då om den inte får jäsa ut? När vi börjar jäsa cider så ska den ha en densitet på 1055, vilket resulterar i ungefär 6.8 %. Kan vi få en söt cider, på 6,8 % alkoholhalt?

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av AirQ » tor sep 11, 2014 8:27

Vet inte hur cider funkar o lagra, men jag har inga problem med öl som jag kolsyrejäser, dock med vanlig kapsyl.
Jobbar fortfarande på att tömma min senaste batch sen i våras någon gång och inget smakar dåligt :)

Re: Söt kolsyrad äpplecider

av latmasken » tor sep 11, 2014 7:58

Vinäger blir det bara om det kommer in ättiksyrabakterier. Cidern kommer inte att bli infekterad eller nåt av ett års lagring, däremot förändras ju smaken hela tiden under lagringen så den kommer inte smaka likadant efter ett år. Sen om smaken blir bättre eller sämre är svårt att säga, det beror på hur den smakade från början och vad den är gjord på.

Upp