av latmasken » tis apr 29, 2014 9:32
Jag hade för mig att jag startat en tråd om det nån gång förut men hittar inget. Kanske bara tänkte, men aldrig fick tummen ur.
Förut hade jag en massa frågor mest, nu har jag faktiskt erfarenheter:)
Jag har testat att lagra ost i källaren de senaste åren, en vanlig billig hushållsost blir kanongod efter ett års lagring. Har även provat att lagra vanliga "trekanter" av gouda och herrgårdsost, och julost köpt på rea efter nyår. I helgen öppnade jag t.ex. en liten Coop Extra Gräddost som legat där i 2 år (sen maj 2012).
Jag köper vakuumförpackade ostar och lagrar dem i förpackningen (minskar risken för mögel). Ska man lagra osten öppen måste det vara en helt vaxad ost (julost funkar, såna här runda röda edamer typ). Det svåra är att hitta mindre ostar till lågt pris (vitsen med att lagra är ju mycket att köpa billig ost som blir "dyrare" med lagringen liksom), men trekanter verkar alltså fungera rätt ok (har hittils bara öppnat två av de jag testat, en gouda och en herrgård, men har en gouda ligger i källaren i alla fall).
En del av ostarna verkar ha jäst, förpackningen blir uppsvälld och till slut måste man punktera för att den inte ska spricka. Men osten blir bra bara man läpper ut gasen (och vätskan). Det blir alltid en massa vätska i förpackningen, jag vet inte om man egentligen borde låta den torka bort, men öppnar man ökar risken för mögel nåt fruktansvärt...
Den främsta nackdelen jag har upptäckt är att ostarna blir fruktansvärt smuliga. Det går inte att göra skivor av dem, de spricker sönder i småbitar när man hyvlar och det bryts loss bitar från kanterna om man inte är försiktig. Men så är det nog ofta med äldre mogen ost.
Jag hade för mig att jag startat en tråd om det nån gång förut men hittar inget. Kanske bara tänkte, men aldrig fick tummen ur.
Förut hade jag en massa frågor mest, nu har jag faktiskt erfarenheter:)
Jag har testat att lagra ost i källaren de senaste åren, en vanlig billig hushållsost blir kanongod efter ett års lagring. Har även provat att lagra vanliga "trekanter" av gouda och herrgårdsost, och julost köpt på rea efter nyår. I helgen öppnade jag t.ex. en liten Coop Extra Gräddost som legat där i 2 år (sen maj 2012).
Jag köper vakuumförpackade ostar och lagrar dem i förpackningen (minskar risken för mögel). Ska man lagra osten öppen måste det vara en helt vaxad ost (julost funkar, såna här runda röda edamer typ). Det svåra är att hitta mindre ostar till lågt pris (vitsen med att lagra är ju mycket att köpa billig ost som blir "dyrare" med lagringen liksom), men trekanter verkar alltså fungera rätt ok (har hittils bara öppnat två av de jag testat, en gouda och en herrgård, men har en gouda ligger i källaren i alla fall).
En del av ostarna verkar ha jäst, förpackningen blir uppsvälld och till slut måste man punktera för att den inte ska spricka. Men osten blir bra bara man läpper ut gasen (och vätskan). Det blir alltid en massa vätska i förpackningen, jag vet inte om man egentligen borde låta den torka bort, men öppnar man ökar risken för mögel nåt fruktansvärt...
Den främsta nackdelen jag har upptäckt är att ostarna blir fruktansvärt smuliga. Det går inte att göra skivor av dem, de spricker sönder i småbitar när man hyvlar och det bryts loss bitar från kanterna om man inte är försiktig. Men så är det nog ofta med äldre mogen ost.