Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Lagring av ost

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Lagring av ost

Re: Lagring av ost

av konserven » sön maj 04, 2014 19:09

OK, Har tyvärr ingen matkällare eller vinkyl så tog det säkra före det osäkra och körde kyl istället för att den får ligga framme å svettas på somrarna. Närmar sig provsmakning snart kanske :)

Re: Lagring av ost

av latmasken » sön maj 04, 2014 18:30

Är det kallt går nog bara vissa processer långsammare. Mina ligger i en "matkällare" som ligger runt 17-18 grader i temperatur.

Re: Lagring av ost

av konserven » sön maj 04, 2014 2:14

Har en som närmar sig 3 år nu tror jag men den står i kylskåpet.
Har ni någon koll på om det är för kallt för att den ska mogna? är vakumpackad och har inte svällt upp utan ser ut som när jag köpte den.

Hoppas den blir bra :)
Blir de för smuliga kan man alltid riva ner skiten och frysa in och ha som "gratängost".

Re: Lagring av ost

av latmasken » ons apr 30, 2014 9:29

Vänder gör jag med mina, men inget annat. Eller ja, eventuellt släpper ut tryck och vätska.

Det handlar ju mycket om vad man utgår ifrån.

Jag hittade en PDF förut som handlade om vad som händer vid ostlagring och jag kan ju säga att de som tycker att det är svårt att förstå processerna när det gäller öl och vin ska nog inte försöka lära sig vad som händer i ost! :) Det var en väldig massa processer, men i princip är det så att osten sakta sakta bryts ner, så lagrar man den för länge så är det så att säga inget kvar till slut. Olika proteiner bryts ner olika fort av olika enzymer och sånt. Men ett par år verkar som sagt var i princip alla ostar förbättras av.

Vill man ha fram en väldigt specifik karaktär så krävs det såklart mer arbete, men om man bara vill få billig ost med lite bra drag i så är det bara att testa.

Re: Lagring av ost

av Odqvist » ons apr 30, 2014 9:13

Läste för ett tag sedan om en riktig stålkäring när det gällde ost, en som tydligen drivit butik och varit med i många herrans år. ;)

Mycket handlar om att vända, klä om/vaxa om, stryka, olja ostarna etc under långa lagringar.
Ska se om jag hittar det, återkommer.

Lagring av ost

av latmasken » tis apr 29, 2014 9:32

Jag hade för mig att jag startat en tråd om det nån gång förut men hittar inget. Kanske bara tänkte, men aldrig fick tummen ur.

Förut hade jag en massa frågor mest, nu har jag faktiskt erfarenheter:)

Jag har testat att lagra ost i källaren de senaste åren, en vanlig billig hushållsost blir kanongod efter ett års lagring. Har även provat att lagra vanliga "trekanter" av gouda och herrgårdsost, och julost köpt på rea efter nyår. I helgen öppnade jag t.ex. en liten Coop Extra Gräddost som legat där i 2 år (sen maj 2012).

Jag köper vakuumförpackade ostar och lagrar dem i förpackningen (minskar risken för mögel). Ska man lagra osten öppen måste det vara en helt vaxad ost (julost funkar, såna här runda röda edamer typ). Det svåra är att hitta mindre ostar till lågt pris (vitsen med att lagra är ju mycket att köpa billig ost som blir "dyrare" med lagringen liksom), men trekanter verkar alltså fungera rätt ok (har hittils bara öppnat två av de jag testat, en gouda och en herrgård, men har en gouda ligger i källaren i alla fall).

En del av ostarna verkar ha jäst, förpackningen blir uppsvälld och till slut måste man punktera för att den inte ska spricka. Men osten blir bra bara man läpper ut gasen (och vätskan). Det blir alltid en massa vätska i förpackningen, jag vet inte om man egentligen borde låta den torka bort, men öppnar man ökar risken för mögel nåt fruktansvärt...

Den främsta nackdelen jag har upptäckt är att ostarna blir fruktansvärt smuliga. Det går inte att göra skivor av dem, de spricker sönder i småbitar när man hyvlar och det bryts loss bitar från kanterna om man inte är försiktig. Men så är det nog ofta med äldre mogen ost.

Upp