Ja nu har jag tillverkat "Cornflakes Wiskey" enligt detta recept och bränt ut det med en FET-FOA (monterad direkt på kärl).
1,5 kg cornflakes
4 kg socker
1 påse startkvinsjäst, "noname"
Krossade cornflakes i en påse, kokades sedan i stor kastrull med ca 10l vatten i 5min.
Häll sedan direkt i vinhink.
Häll i socker, rör om så sockret löses upp.
fyll upp med vatten till 25l (rör om....) och på med lock
vänta tills nästa dag (gjorde detta på kvällen)
Häll i jästen, vänta 1min eller så och rör om kraftigt. (har fått för mig att det är bättre att vänta 1min eller så... men har ingen aning)
Jäs 2v, den ska smaka "surt" när den är färdig.
Sila av till annan vinhink med durkslag, krama ur cornflakes'en. Det finns mycket vätska/mäsk att tjäna där!
Låt klarna 2dygn
Upprepa silning men med "saft duk"
Låt klarna 1dygn
Häll i brännaren (bara den klara mäsken, inget av "sumpen") och bränn!
Nu strulade det lite för mig och lite otur också så jag fick i slutändan bara ca 13-14l mäsk att bränna.....
spilde ut en del...
Körde Foan med 2000w och sparade endast "heart"
Efter som jag inte gjort denna mäsk tidigare och var lite osäker på cuts så tog jag det säkra före det osäkra.
Sparade ca1,5l heart som var tot på ca 60% (produkten hade i började ca 75%)
Tog undan lite före jag började samla och lite efter för att "testa on the rocks" (ca 0.5 liter eller så)
Men med denna mäsk så får man "kolningsfri produkt" med en foa monterad direkt på kär, om man nu gillar smaken
Det var inte så svårt att avgöra head/tail, i stort sett som under ett vanligt kok.
Och vad smakar det då, smakar det wiskey eller nånting annat?????
nja, svag smak/lukt av wiskey tex som "ripan" fast mycket mycket svagare, smak/lukt är "lite rökig" på något sätt. Produkten var helt klar, och inget fel på den
Så det funkar att göra "cornflakes wiskey" men det blir ju inte direkt som tex "ripan" men helt ok.
Lite mera "slabb o slask" i och med att man måste sila av osv.
Men det var ett kul expriment och jag kommer säkert att göra om det
Men då var det dags för att fortsätta till nästa test, "nuka wiskey"!
Det går ut på att man "nukar cornflakes wiskeyn" med ekspån i micron!
Du behöver:
1l glasburk
ca7dl 60% corflakes wiskey
1 burk "äkta" wiskey ekspån (för 1 liter sprit)
häll spriten i glasburken
häll i ekspånen
"nuka" i micron till 55-60 grader utan lock med en handuk över. Du ska kunna ta ut burken med händerna, "nuka" inte för mycket.
ta ut glasburken ur micron, sätt på lock och låt svalna (med lock på )tills den har rumstemp, i rumstemp
upprepa 2 gånger totalt, späd till 45-50% (med vatten) eller behåll den i 60%
sila genom 2 kaffefilter, klar!
Har även gjort en test med "ek spån" för vin, använde då 5gram till ca 6-7dl 60% "cornflakes wiskey
Efter 2 gånger i micron (vänster "vin ekspån", höger "Wiskey fatspån")
- ina7m1.jpg (56.43 KiB) Visad 382 gånger
Nu på lördag har vi "grabbkväll" och då blir det att testa och jämföra lite så under/efter helgen kommer det en uppdatering
Ja nu har jag tillverkat "Cornflakes Wiskey" enligt detta recept och bränt ut det med en FET-FOA (monterad direkt på kärl).
1,5 kg cornflakes
4 kg socker
1 påse startkvinsjäst, "noname"
Krossade cornflakes i en påse, kokades sedan i stor kastrull med ca 10l vatten i 5min.
Häll sedan direkt i vinhink.
Häll i socker, rör om så sockret löses upp.
fyll upp med vatten till 25l (rör om....) och på med lock
vänta tills nästa dag (gjorde detta på kvällen)
Häll i jästen, vänta 1min eller så och rör om kraftigt. (har fått för mig att det är bättre att vänta 1min eller så... men har ingen aning)
Jäs 2v, den ska smaka "surt" när den är färdig.
Sila av till annan vinhink med durkslag, krama ur cornflakes'en. Det finns mycket vätska/mäsk att tjäna där!
Låt klarna 2dygn
Upprepa silning men med "saft duk"
Låt klarna 1dygn
Häll i brännaren (bara den klara mäsken, inget av "sumpen") och bränn!
Nu strulade det lite för mig och lite otur också så jag fick i slutändan bara ca 13-14l mäsk att bränna.....
spilde ut en del...:-(
Körde Foan med 2000w och sparade endast "heart"
Efter som jag inte gjort denna mäsk tidigare och var lite osäker på cuts så tog jag det säkra före det osäkra.
Sparade ca1,5l heart som var tot på ca 60% (produkten hade i började ca 75%)
Tog undan lite före jag började samla och lite efter för att "testa on the rocks" (ca 0.5 liter eller så)
Men med denna mäsk så får man "kolningsfri produkt" med en foa monterad direkt på kär, om man nu gillar smaken ;-)
Det var inte så svårt att avgöra head/tail, i stort sett som under ett vanligt kok.
Och vad smakar det då, smakar det wiskey eller nånting annat?????
nja, svag smak/lukt av wiskey tex som "ripan" fast mycket mycket svagare, smak/lukt är "lite rökig" på något sätt. Produkten var helt klar, och inget fel på den :-)
Så det funkar att göra "cornflakes wiskey" men det blir ju inte direkt som tex "ripan" men helt ok.
Lite mera "slabb o slask" i och med att man måste sila av osv.
Men det var ett kul expriment och jag kommer säkert att göra om det :-)
Men då var det dags för att fortsätta till nästa test, "nuka wiskey"!
Det går ut på att man "nukar cornflakes wiskeyn" med ekspån i micron!
Du behöver:
1l glasburk
ca7dl 60% corflakes wiskey
1 burk "äkta" wiskey ekspån (för 1 liter sprit)
häll spriten i glasburken
häll i ekspånen
"nuka" i micron till 55-60 grader utan lock med en handuk över. Du ska kunna ta ut burken med händerna, "nuka" inte för mycket.
ta ut glasburken ur micron, sätt på lock och låt svalna (med lock på )tills den har rumstemp, i rumstemp
upprepa 2 gånger totalt, späd till 45-50% (med vatten) eller behåll den i 60%
sila genom 2 kaffefilter, klar!
Har även gjort en test med "ek spån" för vin, använde då 5gram till ca 6-7dl 60% "cornflakes wiskey
Efter 2 gånger i micron (vänster "vin ekspån", höger "Wiskey fatspån")
[attachment=0]ina7m1.jpg[/attachment]
Nu på lördag har vi "grabbkväll" och då blir det att testa och jämföra lite så under/efter helgen kommer det en uppdatering ;-)