Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Ny sats med Vinjetts slottskällarvin,byta ut jästen? ekspån?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Ny sats med Vinjetts slottskällarvin,byta ut jästen? ekspån?

Re: Ny sats med Vinjetts slottskällarvin,byta ut jästen? ekspån?

av BluCow » tis dec 10, 2013 9:59

Tack för lite kommentarer renkku.
Skippar nog ekspån men är det någon annan som prövat Slottskällarvinet med en annan jäst?

Re: Ny sats med Vinjetts slottskällarvin,byta ut jästen? ekspån?

av renkku » mån dec 09, 2013 11:23

Byta ut jästen kan nog ofta vara en bra idé. Lalvin har helt bra torrjäster och sen om man vill ha färska jäster finns det ju wyeast och whitelabs som har väldigt stora sortiment av jäststammar från olika regioner.

Det finns ju nog vita viner som lagras på ektunnor men det är ju frågan om tycke och smak där. Själv tror jag inte att jag har haft ekspån till vitt vin någon gång, men det skall sägas att jag gör nästan uteslutande rött vin.

Ny sats med Vinjetts slottskällarvin,byta ut jästen? ekspån?

av BluCow » mån dec 09, 2013 8:15

Körde en första sats under hösten med Vinjetss slottskällarvin.
Mycket nöjd. Tänkte nu köra igång andra satsen för att ha vitt vin till sommaren.
Nu tycker vinet blev väldigt bra men har någon något tips på förbättringar?
Funderar att byta ut jästen till Lalvin EC-1118.
Lägga i ekspån är det något att fundera på eller eller det främst för röda viner?

Jag körda min första sats helt enligt instruktioner förutom att jag adderade upp sockret till 4kg, körde med bryggsocker.

Kommentarer!

Upp