av forzo » lör okt 31, 2015 13:51
Har två klonrecept jag tänkt brygga inom en snar framtid, båda recepten är "lånade" från diverse sidor på nätet och sedan omräknade till 10 liters satser, svenska mått och 75% effektivitet.
Första som ska bryggas är en klon på Resin IPA från Sixpoint Brewery. Originalreceptet (finns här
https://www.reddit.com/r/Homebrewing/co ... _sixpoint/) använde sig av HERMS men eftersom jag inte har det ändrade jag till dekoktion. Dock tycker jag det verkar lite bökigt så jag funderar på att ändra igen och köra infusion rakt av och bara hälla på kokande vatten för att få upp tempen i slutet. Men har inte bestämt mig än, får se hur det blir.
Recipe: Resin IPA clone
Brewer:
Asst Brewer:
Style: Imperial IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 17,44 l
Post Boil Volume: 11,44 l
Batch Size (fermenter): 10,00 l
Bottling Volume: 9,50 l
Estimated OG: 1,092 SG
Estimated Color: 12,7 SRM
Estimated IBU: 97,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 82,5 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,28 kg Pale Ale Malt 2-Row (Briess) (3,5 SRM) Grain 1 81,4 %
0,58 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (20,0 SRM) Grain 2 14,4 %
0,17 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (40,0 SRM) Grain 3 4,2 %
26,40 g Nugget [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 56,6 IBUs
17,20 g Cascade [5,20 %] - Boil 60,0 min Hop 5 19,2 IBUs
8,70 g Cascade [5,20 %] - Boil 30,0 min Hop 6 7,4 IBUs
7,50 g Willamette [5,30 %] - Boil 30,0 min Hop 7 6,5 IBUs
11,00 g Cascade [5,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 6,1 IBUs
12,00 g Cascade [5,20 %] - Boil 1,0 min Hop 9 0,6 IBUs
12,00 g Willamette [5,30 %] - Boil 1,0 min Hop 10 0,6 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 -
34,50 g Cascade [5,20 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
34,50 g Willamette [5,30 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
Mash Schedule: Resin IPA clone
Total Grain Weight: 4,03 kg
----------------------------
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 10,51 l of water at 73,1 C 66,7 C 90 min
Mash Out Decoct 3,52 l of mash and boil it 75,6 C 25 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (2,50l, 8,97l) of 66,7 C water
=========================================================================
Den andra som ska bryggas är en klon på Terrapins mjölkchokladstout Moo-Hoo. Kommer härifrån
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=459159.
Kommer använda Blackprinz istället för Carafa III då den var mycket lättare att få tag på här och ska vara relativt lik.
Recipe: Moohoo clone
Brewer:
Asst Brewer:
Style: Sweet Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 15,44 l
Post Boil Volume: 11,44 l
Batch Size (fermenter): 10,00 l
Bottling Volume: 9,50 l
Estimated OG: 1,067 SG
Estimated Color: 50,6 SRM
Estimated IBU: 30,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 83,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2,00 kg Pale Ale Malt 2-Row (Briess) (3,5 SRM) Grain 1 68,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (80,0 SRM) Grain 2 7,0 %
0,20 kg Choklad (Castle) (456,9 SRM) Grain 3 7,0 %
0,20 kg Oats, Flaked (1,0 SRM) Grain 4 7,0 %
0,10 kg Carafa III (525,0 SRM) Grain 5 3,5 %
0,07 kg Roasted Barley (761,4 SRM) Grain 6 2,4 %
0,15 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 SRM) Sugar 7 5,2 %
7,90 g Nugget [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 25,9 IBUs
7,90 g Willamette [4,50 %] - Boil 15,0 min Hop 9 4,1 IBUs
1,0 pkg British Ale Yeast (Wyeast Labs #1098) [1 Yeast 10 -
120,00 g Cocoa nibs (Secondary 0,0 mins) Flavor 11 -
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 2,94 kg
----------------------------
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 8,72 l of water at 74,6 C 68,9 C 60 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (2,04l, 7,97l) of 75,6 C water
-------------------------------------------------------------------------------------
=======================================================================
Återkommer med recensioner om några månader när jag bryggt båda
Har två klonrecept jag tänkt brygga inom en snar framtid, båda recepten är "lånade" från diverse sidor på nätet och sedan omräknade till 10 liters satser, svenska mått och 75% effektivitet.
Första som ska bryggas är en klon på Resin IPA från Sixpoint Brewery. Originalreceptet (finns här [url]https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/1ry3tv/homebrewer_clones_resin_and_ships_it_to_sixpoint/[/url]) använde sig av HERMS men eftersom jag inte har det ändrade jag till dekoktion. Dock tycker jag det verkar lite bökigt så jag funderar på att ändra igen och köra infusion rakt av och bara hälla på kokande vatten för att få upp tempen i slutet. Men har inte bestämt mig än, får se hur det blir.
Recipe: Resin IPA clone
Brewer:
Asst Brewer:
Style: Imperial IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 17,44 l
Post Boil Volume: 11,44 l
Batch Size (fermenter): 10,00 l
Bottling Volume: 9,50 l
Estimated OG: 1,092 SG
Estimated Color: 12,7 SRM
Estimated IBU: 97,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 82,5 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,28 kg Pale Ale Malt 2-Row (Briess) (3,5 SRM) Grain 1 81,4 %
0,58 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (20,0 SRM) Grain 2 14,4 %
0,17 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (40,0 SRM) Grain 3 4,2 %
26,40 g Nugget [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 56,6 IBUs
17,20 g Cascade [5,20 %] - Boil 60,0 min Hop 5 19,2 IBUs
8,70 g Cascade [5,20 %] - Boil 30,0 min Hop 6 7,4 IBUs
7,50 g Willamette [5,30 %] - Boil 30,0 min Hop 7 6,5 IBUs
11,00 g Cascade [5,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 6,1 IBUs
12,00 g Cascade [5,20 %] - Boil 1,0 min Hop 9 0,6 IBUs
12,00 g Willamette [5,30 %] - Boil 1,0 min Hop 10 0,6 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 -
34,50 g Cascade [5,20 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
34,50 g Willamette [5,30 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
Mash Schedule: Resin IPA clone
Total Grain Weight: 4,03 kg
----------------------------
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 10,51 l of water at 73,1 C 66,7 C 90 min
Mash Out Decoct 3,52 l of mash and boil it 75,6 C 25 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (2,50l, 8,97l) of 66,7 C water
=========================================================================
Den andra som ska bryggas är en klon på Terrapins mjölkchokladstout Moo-Hoo. Kommer härifrån [url]http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=459159[/url].
Kommer använda Blackprinz istället för Carafa III då den var mycket lättare att få tag på här och ska vara relativt lik.
Recipe: Moohoo clone
Brewer:
Asst Brewer:
Style: Sweet Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 15,44 l
Post Boil Volume: 11,44 l
Batch Size (fermenter): 10,00 l
Bottling Volume: 9,50 l
Estimated OG: 1,067 SG
Estimated Color: 50,6 SRM
Estimated IBU: 30,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 83,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2,00 kg Pale Ale Malt 2-Row (Briess) (3,5 SRM) Grain 1 68,0 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (80,0 SRM) Grain 2 7,0 %
0,20 kg Choklad (Castle) (456,9 SRM) Grain 3 7,0 %
0,20 kg Oats, Flaked (1,0 SRM) Grain 4 7,0 %
0,10 kg Carafa III (525,0 SRM) Grain 5 3,5 %
0,07 kg Roasted Barley (761,4 SRM) Grain 6 2,4 %
0,15 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 SRM) Sugar 7 5,2 %
7,90 g Nugget [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 25,9 IBUs
7,90 g Willamette [4,50 %] - Boil 15,0 min Hop 9 4,1 IBUs
1,0 pkg British Ale Yeast (Wyeast Labs #1098) [1 Yeast 10 -
120,00 g Cocoa nibs (Secondary 0,0 mins) Flavor 11 -
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 2,94 kg
----------------------------
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 8,72 l of water at 74,6 C 68,9 C 60 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (2,04l, 7,97l) of 75,6 C water
-------------------------------------------------------------------------------------
=======================================================================
Återkommer med recensioner om några månader när jag bryggt båda :)