Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Absintherecept

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Absintherecept

Re: Absintherecept

av hnk1989 » mån nov 21, 2022 16:05

Och bästa brännaren beställs på www.copper-alembic.com

Fick höra att kopparbryggaren inte fastnar i tullen, finns 100-tals nöjda brännare i Sverige…

Re: Absintherecept

av hnk1989 » mån nov 21, 2022 15:57

Till färgning:
Hyssopus officinalis (20 minuter)
200 gram Artemisia Vulgaris
500 gram Hyssop
600 gram Acorus Calamus

Re: Absintherecept

av hnk1989 » tis jun 20, 2017 15:41

Alltså, mitt tips: Franska metoden, köp absintglas och fontän...

Re: Absintherecept

av Kumrif » ons jul 27, 2016 21:12

Precis klar med min första omgång absint vert men ser att där är fällning i flaskorna trots att jag filtrerade två ggr efter att jag färgat drickat.
Någon som vet Var för och som har tips?

Re: Absintherecept

av Danzou » ons jun 26, 2013 9:05

Bara leta fram alla delar till spiralbrännaren då :P

Re: Absintherecept

av aqua vitae » mån jun 24, 2013 20:17

Späd med vatten och prova. Om det är odrickbart nu har du inget att förlora, och vem vet kanske blir det jättegott även om det inte är ett klassiskt recept :-)

Re: Absintherecept

av Danzou » mån jun 24, 2013 15:22

Nu önskar jag att jag läst denna tråd först.... aja

Mitt problem:

Jag köpte ett så kallat absintkit från "absinthekits.com" och körde in dessa örter i 3L med 60% Kosken som jag hade liggandes.

De visar sig att detta är inte precis så man gör absinthe (doh!) så min fråga hur ska jag göra nu för att rädda detta å kanske få fram nått som är drickbart.

Det jag har nu är c:a 3L med anis-luktanden och smakande sprit med en sjuherrans bitter eftersmak (sitter i käften typ i 2h minst)

Jag har en spiralbrännare hemma å tänkte jag kanske kan göra detta receptet där uppe fast skippa första steget och destillera direkt sedan tillsätta de som behövs till färgningsfasen.

Såg också att de var mycket stjärnanis i de kitet jag fick gissar att detta inte alls blir lika bra som vanlig anis.

Min spiralbrännare är 30L och tror jag måste minst ha 8L i den för att det ska täcka värmeelementet Ska jag dra på systemet å fixa nån flaska till med fulvodka å köra i de sen blanda med vatten ner till typ 18-20% sen hoppas på de bästa?

Absintherecept

av stillton » mån nov 16, 2009 22:23

stjärnanis är inte ens släkt med anis, även om smaken är liknande. om jag förstått det rätt är det anetol (anethol?) i anis som skapar denna effekt. anetol finns i nån variant av stjärnanis också, men jag gissar ändå att det är där du får problem. (använd anis altså..)

en bain marie ser i första hand till att du inte bränner fasta föremål du ska koka (som exempelvis kryddor). vattnet som omsluter kärlet kommer aldrig gå över 100 grader, och den stora ytan mot kokkärlet ser till att det mesta av värmen ändå går till att värma det du ska destillera.
för att undvika regnskog i köket kan du se till att ditt vatten håller 99 grader, och alltså inte kokar. skillnaden mot att faktiskt koka vätskan och (om du så vill) dundra på med flera kilowatt är trots allt bara 1 grad. för hur hårt du än kokar ditt vatten kommer det ändå bara vara 100 grader.
vill du kunna öka på mängden ånga (effekt som kokar upp din vätska), kan du omsluta kärlet med en olja eller liknande, med högre kokpunkt.

Absintherecept

av Kapten Krok » mån nov 16, 2009 21:23

Jag har gjort Absint några gånger med gott resultat. Jag har inte följt något speciellt recept utan öst ned massor med malört, och slängt i anis och fänkål på en höft.

Något jag funderar över är den mjölklika molnigheten som jag tidigare fått vid spädning med vatten. Vad är det egentligen som orsakar detta? Min senaste Absint får inte denna. Det som skiljer från tidigare omgångar är att jag inte använt fänkål alls, och jag använde denna gång stjärnanis istället för den vanliga anisen.

Är det anisen, fänkålen eller båda dessa som ger absinten denna effekt?

Nästa fråga gäller Bain-marie-förfarandet vid destillering, Vad är det som händer med och utan detta vattenbad? Jag förstår att det blir en mjukare uppvärmning men vad händer rent praktiskt?

Man borde väl bara kunna ställa sin e-kolv, eller vad man väljer för kokbehållare, i en större gryta med ett grytunderlägg mellan och se till att det inte kokar torrt? Eller kommer det att sluta med att man har regnskogsfukt i köket och en massa bortkastad energi utan nämnvärt resultat?

Till Hartsmar!

av Tjernorbyl » tis jun 30, 2009 14:58

Hej, jag tänkte prova på att göra egen absinth med hjälp av ett av de recepten som du har lagt ut här på forumet.
Du får ursäkta min okunnighet inom detta område men hur gör man när man destilerar och vad behöver man för utrustning till detta?
Du skrev någonting om en Double Boiler eller något liknande!?
Hur gör man när man Macererar och med vilken typ av utrustning?

Ska man eller kan man använda en Plastbrännare?
Såg snabbt på nätet att man destilerar Mäsk med en sådan!

Vi väldigt gärna prova detta, har nämligen inhandlat alla ingredienserna förutom spriten. Vet du vart man kan få tag på 85% sprit?

Hoppas på svar!

Absinth 4 ever!

Absintherecept

av pedersneder » mån sep 10, 2007 22:13

Då drar vi igång defibrillatorn på den här tråden och häver ur oss en liten fråga. Jag har tänkt testa det här absinthe-kokandet och undrar om man helst bör köra med ca 80%-ig sprit i maceratet eller om det helt enkelt går bra med 40%? Vet ju inte huruvida min potstill klarar av att koka min egen sprit eller om jag måste köpa en stor flaska Explorer (eller 2 :/ ). Läste att det ska gå att göra bra sprit med potstill, någon som provar med bra resultat?

Absintherecept

av hartsmar » fre jun 30, 2006 12:49

Helt rätt. Det är mycket som skiljer småskalig produktion och produktion av hundratals liter. Värt att tänka på är att om man använder olika källor för de olika örterna så kan kvalitén (smak och arom) vara väldigt olika vilket i sig kan göra att man i vissa fall, med sämre örter, måste skala upp en liten aning alternativt tvärtom. Ett gram eller ett halvt kan på så liten skala göra oändligt med skillnad.

Absintherecept

av Total_Terror » ons jun 07, 2006 3:07

<b>Senkommen info till alla absinthe-makare, men bättre sent än aldrig:</b>
Det bör understrykas, om man följer till exempel receptet ovan (Pontarlier Swiss Absinthe), att det är inte bara att skala ned receptet genom att dela allting med 100 - det låter sig förvisso göras väl beträffande anisen, fänkålen och malörten, men absolut inte med färgningsörterna. För dessa skulle man annars kunna ledas att tro att det åtgår 10 g pontica, 10 g isop och 5 g citronmeliss per liter färdig absinthe, men de bör skalas ned med ytterligare en faktor 10.
Alltså: runt 1 gram av respektive färgningsört per liter, denna mängd lämpar sig väl om man eftersträvar en bra balans på slutprodukten.

Dessa örter ger så mycket smak, så till de små mängder vi amatörer tillverkar behövs inte mer (givetvis lite beroende på hur färska örterna är och hur bra kvalitet de håller) - skalar man bara ned det proportionerligt blir det en kraftig dominans av färgningsörterna och det smakar verkligen inte som en Edouard eller en Verte Suisse. I synnerhet citronmelissen skänker en väldigt "gräsig" smak om man använder för mycket.

(Med detta inte sagt att man inte får en absinthe som någon säkert tycker är <i>god</i>, även om man inte följer ovanstående råd, men jag lovar att den kan bli så mycket bättre och betydligt närmare de fina "riktiga" absintherna. Det är balansen som är svår att hitta, och som är så avgörande för slutresultatet.)

Absintherecept

av Total_Terror » tis feb 28, 2006 21:41

Eller en [valfri tjeckisk fusksinthe]. *urgh*

Absintherecept

av hartsmar » tis feb 28, 2006 16:05

Hoffman skrev:Varför destillerar man?
Skulle man kunna låta spriten stå och dra i ingredienserna?
Genom att destillera får du bort det bittra absinthinet i malörten.
Orenheter försvinner och - tro det eller ej - majoriteten av tujonet stannar kvar i kärlet.

För att göra absinthe måste du destillera. Annars får du snarast något som kan liknas vid en bitter O.P Anderson

Upp